„Příchod střelce Navrátila, který ve třinácti zápasech vstřelil jednadvacet branek. Tento chlapec je pro krajský přebor těžce nadstandardní hráč," uvažuje Žingor.

Jeho cíle jsou do budoucna nejvyšší. „Každý zápas chceme vyhrát a skončit na prvním místě," říká.

Vedoucí Jeseník sice krajský přebor suverénně válcoval, přesto mu Ústí bylo neustále v patách. Bodový rozptyl mezi oběma týmy začal gradovat až na konci sezóny. Aspirovali jste též na postup do divize?
Pro postup Jeseníku byl stěžejní nejen velmi silný kádr. Nám naopak na jaře téměř vypadl Radim Pokorný, který fotbal skrz stěhování odsunul na druhou kolej a pro nadcházející podzimní část přerušil aktivní činnost. Navíc dalšího šutéra Tomáše Oravu trápilo ke konci soutěže zranění kolene. Taktéž gólmanská jednička David Urbášek musel skrze zdravotní problémy odchytat zápas se Šternberkem se sebezapřením a utkání
s Dolany a s Jeseníkem vynechat úplně.

Po celou sezónu se Váš tým pral solidně, v některých zápasech dosáhl téměř hokejových výsledků. Je to především díky hře Ústí? Tlačili jste často dopředu.
Vždy je důležité jak do zápasu vstoupíme a jak dodržíme předem stanovenou taktiku na konkrétní mužstvo. Studiu hry soupeřů a následné předzápasové přípravě totiž věnuji velké množství času. Aby to ovšem neslo své ovoce, musí tyto úkoly plnit všichni hráči. Bez výjimky. Na domácím hřišti jsme získali jen 28 bodů, naopak venku jsme se stali nejúspěšnějším mužstvem, když jsme přivezli 36 bodů.

Fotbalisté Ústí v sezóně 2015/2016 dosáhli na druhé místo v přeboru Olomouckého krajeZdroj: Archiv klubu

Vyznáváte tedy spíše aktivní fotbal než pasivní bránění a čekání na příležitost?
Většinou preferujeme aktivní napadání soupeře. Takhle však nejde hrát vždy.

Přesto Ústí na konci sezóny
v několika zápasech trochu polevilo. V jednom ze zápasů jste dokonce propadli s Jeseníkem
a prohráli 9:0. Čím to bylo?
To byl právě výše uvedený případ. Hráči byli předem upozorněni na silné stránky Jeseníku a nabádáni na hru
z hlubšího bloku. Bohužel po taktické i herní stránce na plné čáře zklamali, když jsme první čtyři branky dostali
z rychlých kontrů. Potom, co se nechal nesmyslně vyloučit Bočan, bylo druhé dějství jen otázkou.

Ke kanonýrům ústeckého týmu patří Patrik Sencovici. V minulé sezóně nasázel sedmnáct gólů. Jak jste s jeho výkonem spokojen?
Patrik je jako jeden z mála leváků pro mužstvo důležitý. Nejen svými góly z pozice levého záložníka, ale taktéž jako úspěšný exekutor standartních situací.

Máte už jasné indicie k přestupům? Odchází z Ústí někdo? Kdo popřípadě přijde?
Jediné oslabení cítíme u Radima Pokorného. Naopak
u čtveřice Bezděk, Šerý, Vladik a Urbášek, kterým končí hostování, jsme s mateřskými oddíly dohodnutí na přestupu. Všichni ostatní kluci jsou již našimi hráči, bez jakýchkoli načítacích smluv. Navíc se
z dorostu Hranic vrací Juříček a přijdou dva mladí chlapci bez finanční kompenzace, kteří již podepsali souhlas
s přes­tupem, ale jména zatím prozrazovat nebudu.

Dbáte na vlastních odchovancích nebo spíše vyzobáváte třešničky z jiných mančaftů a sestavujete solidní tým v Ústí?
V našich podmínkách, kdy obec má pět set padesát obyvatel a dorostenci hráli teprve prvním rokem krajskou soutěž nelze spoléhat na vlastní odchovance. Hráč, který má mít kvalitu na krajský přebor, musí v mládežnických kategoriích projít minimálně dorosteneckou divizí. Ústí v tomto směru nejprve po pádu do I. 
A třídy v sezóně 2014/2015 využilo některé hráče z farmy SK Hranice, načež v minulé sezóně postupně tyto borce odkoupilo právě z nedalekého divizního mužstva. Výjimku tvoří Bezděk z Hustopeč, Bočan z Jezernice a Urbášek ze Sigmy Olomouc.

Co říkáte na konec fotbalových farem?
Farmy někde fungovaly a někde totálně vybouchly. Nám se „farmářský rok" vyplatil, nejen k okamžitému návratu do krajského přeboru, ale i k získání důvěry kluků a následným přestupům do Ústí. Bělotínu, který farmu SK Hranice převzal po nás, nepomohla spolupráce k tabulkovému posunu, ale určitě též získá některé hráče do svých řad. Pro Kojetín znamenala po podzimu ukončená spolupráce s Kroměříží téměř pád do I. A třídy.

Jak vám sedí nový přestupní kodex FAČR?
Z nového přestupního řádu
s takzvaným volným přestupem bez souhlasu mateřského oddílu panovaly velké obavy. Jak se ukázalo zbytečně. 
Z blízkých oddílů byl vybrakován snad jen Spartak Lipník, kde odešlo tímto způsobem 16 hráčů. Naopak nejvíce posílil Tatran Všechovice, kam přišlo šest fotbalistů. Jako nešťastné řešení však vidím ukončení možnosti hostování u amatérských oddílů, popřípadě střídavých startů u mládeže.

Budete chtít vykopat v příští sezoně divizi?
Jak už jsem řekl, každý zápas chceme vyhrát a skončit na prvním místě. Avšak stejně jako před právě skončenou sezónou nám vedení klubu tento cíl nevytyčilo.

Pro Ústí by to byla zřejmě skvělá reklama. Těšil byste se třeba na případné derby s Hranicemi?
Myslím, že už teď je to pro Ústí velmi dobrá vizitka. Zvlášť když si uvědomíme, že jsme 
s Želatovicemi nejmenší obcí krajského přeboru. Derby 
s Hranicemi by bylo velmi atraktivní hlavně pro diváky. Pro mě už o něco méně, protože půlku sestavy Hranic jsem trénoval.

Autor: LUBOMÍR BUDNÝ