Butter Chicken

Budeme potřebovat:

  • 800 g kuřecího masa
  • sůl podle chuti
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce koření garam masala
  • 1 lžička koriandru (koření)
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka kajenského pepře
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 300 ml rajčatové passaty (nebo rajčat v konzervě)
  • slunečnicový olej nebo kokosový tuk na smažení
  • čerstvé chilli (podle chuti)
  • 80 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • na marinádu:
    • 1 vrchovatá lžíce koření garam masala
    • 3 stroužky česneku – nasekaného najemno
    • nastrouhaný kousek zázvoru (velký asi jako palec)
    • 150 g bílého jogurtu (použijte tučný, řecký)
Pizza nepizza
Pizza z bramborového těsta: Je jednoduchá, rychlá a překvapí chutí

Postup:

Nakrájejte si maso na kousky a naložte do marinády. Ideálně přes noc, ale minimálně na 2 až 3 hodiny.

Na druhý den si připravte velký hrnec a dejte na něj opékat najemno nakrájenou cibuli. Opékejte asi deset minut a přidejte česnek. Pokračujte dalších pět minut a vsypejte koření garam masala, kardamom a koriandr. Opékejte asi dvě minuty.

Přidejte rajčatovou passatu a smetanu, kurkumu a pepř. Osolte (zpočátku 1 lžičku, později můžete přidat). Provařte společně pět minut a potom omáčku rozmixujte dohladka.

Přidejte maso i s marinádou a nechejte vařit na mírnou teplotu, dokud nebude maso hotové. Poté vmíchejte máslo a podávejte s chlebem nebo rýží.

Kdo chce, ten může si do hotového jídla vmíchat ještě najemno nakrájené chilli a nasekaný čerstvý koriandr.

Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně, má tři děti, práci a koníčky, ale nechce sebe ani rodinu šidit na jídle. Naučila se tedy vytvářet chutná a na pohled krásná jídla, u nichž nemusíte trávit hodiny v kuchyni, ale která jsou většinou hotová do třiceti minut. Na svém kontě má dvě Božské kuchařky. Její recepty můžete sledovat i na Instagramu.