Honzovy buchty
Budeme potřebovat:
- 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g)
- 50 g cukru moučka
- 250 ml mléka
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 4 žloutky
- 80 g másla
-
na naplnění
- povidla, mák, ořechy, tvaroh…
-
na potření
- 60 g másla
- 1 lžíce rumu
- 2 lžíce javorového sirupu
Postup:
1. Do mísy robota vsypejte obě mouky a promíchejte. Doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte polovinu vlažného mléka. Posypejte cukrem a rozdrobte droždí.
2. Nechejte 15 minut na teplém místě. Na povrchu se udělají bublinky a můžete pokračovat.
3. Přidejte zbylé mléko, žloutky, máslo, špetku soli. Vypracujte nelepivé těsto. Podle potřeby můžete lehce přidat mouku.

4. Nechejte hodinu kynout na teplém místě. A já teď pracuji tak, že si těsto rozvalím a řežu na čtverečky, doprostřed dám náplň, zabalím.
5. V malé misce mám rozpuštěné máslo, v něm vymáchám ze všech stran buchtu a položím do Remosky. Až je plná, peču dozlatova.
6. V klasické troubě na 180 °C asi 20 minut.
7. Ihned po upečení potřu směsí zbytku másla, ve kterém jsem buchtičky máchala, javorového sirupu a rumu.
Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně, má tři děti, práci a koníčky, ale nechce sebe ani rodinu šidit na jídle. Naučila se tedy vytvářet chutná a na pohled krásná jídla, u nichž nemusíte trávit hodiny v kuchyni, ale která jsou většinou hotová do třiceti minut. Na svém kontě má dvě Božské kuchařky. Její recepty můžete sledovat i na Instagramu.