Zvýšená hladina cholesterolu v krvi ukazuje, že trpíte poruchou látkové výměny tuků neboli dyslipidemií. Kromě cholesterolu můžete mít ještě problémy s jednoduchými krevními tuky – triglyceridy, jejichž zvýšená hladina je stejně nežádoucí jako v případě takzvaného škodlivého LDL cholesterolu.
„Doporučená dieta bývá u dyslipidemií navzdory přesvědčení mnohých pestrá a chutná,“ říká nutriční terapeutka a koordinátorka Fóra zdravé výživy Věra Boháčová. „Při zvýšené hladině cholesterolu je důležité zaměřit se hlavně na složení tuků v jídelníčku. Mezi nevhodné tuky patří ty, které jsou za běžných podmínek tuhé. Jde o máslo, sádlo, ale také tuky ukryté v potravinách, jako jsou velmi tučné mléčné výrobky, tučné maso či uzeniny.“
Velkou skupinu nevhodných tuků tvoří ty tropické v čele s kokosovým, který se bohužel nachází i v řadě potravin, například v pekařských a cukrářských výrobcích, zejména s polevou či náplní. V jídelníčku by měly převažovat tuky, které jsou za běžných podmínek tekuté, tedy rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené, dále semínka, ořechy a tuky z ryb.
„V případě zvýšené hladiny triglyceridů a při smíšené dyslipidemii, kdy jsou vysoké současně hladiny triglyceridů a LDL cholesterolu, platí stejná pravidla, navíc je ale potřeba omezit celkové množství tuku v jídelníčku,“ dodává Věra Boháčová. Připravila pro nás několik následujících receptů.
Vlákninu přidat, cukr ubrat
U všech typů dyslipidemií je vhodné zvýšit příjem vlákniny. To znamená zaměřit se na dostatečnou konzumaci ovoce a zeleniny, nevyhýbat se luštěninám a upřednostňovat celozrnné výrobky – pečivo, chléb, těstoviny, rýži. Zejména v případě zvýšené hladiny triglyceridů je dobré omezit spotřebu cukru a potravin, které ho obsahují, včetně slazených nápojů a alkoholu.
Pikantní „paštika“ z uzené makrely
Suroviny (4 porce):
- 200 g uzené makrely
- 1 ks malé chilli papričky
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce sekaného čerstvého koriandru
- 120 g bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy nebo tatarské omáčky
- 1 ks malé červené cibule
- 2 lžíce limetkové šťávy
- sůl
- pepř
- celozrnný chléb
Postup:
Uzenou makrelu zbavíme hlavy, kůže a kostí a dáme do misky. Pečlivě vidličkou vymícháme a vyndáme případně zbylé kosti, které jsou vymícháváním dobře vidět.
Pak přidáme nadrobno nakrájenou červenou cibuli a chilli papričku, prolisovaný česnek a ostatní suroviny. Důkladně promícháme.
Dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit a poté podáváme s celozrnným chlebem.
Salát z červené řepy s cottage sýrem
Suroviny (2 porce):
- 120 g červené řepy
- 20 g salátu polníčku
- sůl
- pepř
- balzamikový ocet
- lžíce olivového oleje
- 100 g cottage sýra
Postup:
Červenou řepu oloupeme, důkladně osolíme, opepříme, potřeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu. Dáme do předem předehřáté trouby upéct doměkka (menší stačí půl hodiny, větší hodinu).
Vyndáme, vybalíme z alobalu, necháme zchladnout a nakrájíme na tenké plátky nebo hranolky.
Dáme na talíř, přidáme polníček, pokapeme balzamikovým octem a posypeme cottage sýrem.
Salát Coleslaw
Suroviny (4–6 porcí):
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 1 menší mrkev
- 1/4 ks menšího celeru
- 1/2 ks menší cibule
- 100 g majonézy
- 50 ml smetany na šlehání
- 1 lžíce cukru krystal
- 1 lžička vinného octa
- sůl
- pepř
Postup:
Zelí bez košťálu nakrouháme najemno, dáme do mísy, osolíme a minimálně 5 minut mačkáme, dokud nezkřehne.
Slijeme přebytečnou vodu, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, najemno nastrouhaný celer, nadrobno nakrájenou cibuli a promícháme.
Přidáme ostatní suroviny, promícháme, dochutíme a dáme vychladit.
Vepřová panenka s grilovanou zeleninou
Suroviny (1 porce):
- 100 g vepřové panenky
- 10 ml olivového oleje
- 50 g mrkve
- 50 g papriky
- 50 g cukety
- 20 g cibule
- 20 g žampionů
- 5 g česneku
- tymián
- olej
- sůl
- pepř
Postup:
Mrkev oškrábeme a nakrájíme šikmo na tenké plátky. Žampiony oloupeme a překrájíme. Papriku zbavíme jádřince a překrájíme na větší, asi 3cm kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na výseče. Česnek oloupeme a překrojíme. Cuketu zbavíme konců a nakrájíme šikmo na zhruba centimetrové plátky. Pokud je velká, můžeme ji předtím ještě podélně rozkrojit.
Všechny suroviny dáme na plech, osolíme, opepříme, přidáme stonků zbavený čerstvý tymián, olivový olej a vše společně promícháme. Vkládáme do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia a pečeme nebo grilujeme, dokud zelenina lehce nezměkne tak, aby držela tvar.
Vepřovou panenku osolíme, opepříme, ze všech stran orestujeme 2 minuty na pánvi na olivovém oleji a poté přidáme na 10 minut k zelenině do trouby.
Po vytažení z trouby necháme maso pár minut odpočinout, pak podáváme.