Píchaná buchta

Budeme potřebovat:

  • na těsto:
    • 5 vajec
    • 150 g rozpuštěného másla
    • 280 g polohrubé mouky
    • prášek do pečiva
    • 150 ml teplé vody
    • 210 g cukru krupice
    • 10 g vanilkového cukru
    • špetka soli
    • citronová kůra
  • na krém:
    • 200 ml smetana ke šlehání 31%
    • 200 g čokoláda (70 %)
    • 150 g hladké marmelády

Postup:

Vejce rozdělíme na žloutky (větší mísa) a bílky (menší mísa). Troubu dáme nahřát na 175 °C.

Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu (nepřešlehat) a dáme stranou. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem (pár minut) do pěny. Pak zašleháme postupně rozpuštěné (ne horké) máslo a teplou vodu. Poté vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a citronovou kůru. Nakonec zlehka vmícháme i vyšlehaný sníh.

Tvarožník s ovocem
Dokonalé spojení chutí. Tvarožník s ovocem je ideální letní dezert

Rozprostřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný polohrubou moukou a dáme péct do vyhřáté trouby. Mezitím si připravíme krém – v rendlíku přivedeme těsně k varu smetanu, odstavíme, vmícháme nalámanou čokoládu do rozpuštění, jakmile máme spojeno, vmícháme marmeládu.

Sledujeme těsto v troubě – jakmile povrch lehce začne zlátnout (asi 10 minut) zkusíme špejlí, zda je propečená.

Jakmile vytáhneme plech z trouby, vezmeme vařečku a opačným koncem těsto propícháme skrz. Díry děláme poměrně hustě vedle sebe. Polijeme rovnoměrně krémem, je tekutější, takže sám zateče do dírek, jen dorozetřeme třeba stěrkou.

Péřová buchta
Péřová buchta: Sázka na jistotu, která potěší rodinu i návštěvu

Necháme vychladit v lednici do ztuhnutí a servírujeme nakrájenou, můžeme dozdobit třeba ještě našlehaným tvarohem s ovocem.

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.