S renovací pomocí barvy nebo laku si poradí každý. Aby se tahle teorie stala realitou, je třeba mít přece jen poněkud víc znalostí jak o lakování, natírání či voskování, tak o přípravcích, které můžete využít. V neposlední řadě bude úspěch vašeho snažení z velké části závislý také na přípravě povrchu daného materiálu. Hned na začátku si ale udělejme pořádek v pojmech. Nátěrem se rozumí nadřazené označení pro všechny nátěrové hmoty, protože sem patří nejen krycí barvy, ale i oleje, laky a lazury.

Venkovský dům stojící v Chráněné krajinné oblasti Český kras - interiér
Úsporný víkendový dům: Jak vypadá bydlení "na stáří" za rozumné peníze

Titulní strana magazínu HobbyZdroj: archiv DeníkuKrycí barva se hodí zejména tam, kde už dřevo nebo kov nejsou v takové kondici, abyste mu mohli ponechat jeho přirozený vzhled, nebo když chcete dosáhnout pěkně sytý odstín. Před aplikací je vhodné použít základovou barvu a až následně krycí. K dispozici máte širokou barevnou škálu, podle údajů výrobců si můžete nechat namíchat až 20 tisíc odstínů.

Při renovaci kovu nejprve použijte základní antikorozní nátěr, až poté přichází na řadu vhodná vrchní krycí barva. Kdo si chce práci zjednodušit, sáhne po speciálním přípravku „dva v jednom“, který vlastnosti obou nátěrů spojuje. Krycí barvu využijete také při dnes velmi oblíbeném patinování.

Chemie není na každý materiál

Nátěrové hmoty na chemické bázi – s nutností použití ředidla – vytvářejí odolnější povrch, zlepšují roztíratelnost hmoty a odstraňují staré nátěry. Ale nehodí se na každý materiál, pro klasický kovový plot je například mnohem lepší barva ředitelná vodou, která vykazuje mnohem větší krycí schopnosti a odolnost vůči vlivům prostředí. Tyto tzv. disperzní nátěry při aplikaci ani schnutí nezapáchají, rychleji zasychají, takže je možné natřít skříňku během jednoho dne a druhý den už opět slouží svému účelu.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magahínu Hobby, který je součástí regionálních Deníků.

Lidé v zimních měsících rádi pozorují ptáky na krmítku. Krmítko lze vyrobit i z kokosového ořechu.
Pomozte ptákům přežít zimu. Postavte si vlastní krmítko

V magazínu Hobby se dále dozvíte:

- Čas na výsev
- Kuchaříci c. A k. Vojska
- Nový rok, nové auto? Co chystají automobilky za novinky?
- Stavíme si patro na spaní

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.