Právě Loštice jsou totiž domovem aromatického sýra s typickou chutí a vůní, přestože nesou přízvisko „olomoucké“.

Manželé spojili svůj koníček s podnikáním. „Jsme gurmáni, procestovali a ochutnali jsme celou Českou republiku. Navštívili jsme spoustu míst a vyzkoušeli tamní speciality. No a v Lošticích se přímo nabízely tvarůžky. Lidé je znali jen na chlebu nebo smažené. My jsme si řekli, že vymyslíme něco jiného a nového,“ popisuje Zdeňka Poštulková, jak před třinácti lety vznikl nápad dělat tvarůžkové zákusky.

Namísto sladkého těsta použili těsto bez cukru. „Nejprve to bylo listové těsto, z něhož jsme vytvořili kolečko, na něj dali tvarůžek a povidla. Pak jsme připravili šáteček nastříkaný tvarůžkovou pěnou, kterou jsme si sami vymysleli a vychytali její chuť. Postupně jsme přidávali další produkty,“ říká Poštulková.

Prvními posuzovateli každé novinky byla vždy rodina a zaměstnanci cukrárny. Společně pak ladili drobné detaily. „Zkoušíme různé kombinace nesladkého těsta a dalších surovin spolu s tvarůžky. Používáme odpalované nebo piškotové těsto, děláme tažené záviny se šunkou, tvarůžky a zelím. Vše je bez cukru. Oblíbené jsou lokše s tvarůžkovou pěnou. Tvarůžkový tatarák se stal také hitem a dnes už při našich cestách zjišťujeme, že ho dělají i na druhé straně republiky. Je vidět, že lidi to chytlo,“ podotýká podnikatelka.

Sortiment mění s roční dobou 

V nabídce dnes mají přes tři desítky druhů. Sortiment se mění i s roční dobou. Ve Tvarůžkové cukrárně totiž používají sezonní suroviny z místní produkce. „V zimě používáme třeba křen nebo zázvor, které zahřejí, na podzim jsou to dýně, teď byla sezona medvědího česneku, který také využíváme. V létě jsou to jahody nebo jablíčka. Vyhýbáme se exotickému koření nebo ovoci,“ říká Zdeňka Poštulková. Zajímavostí je třeba Štramberské ucho s tvarůžkovou pěnou a ořechem. Chutná výtečně.

V rodinné cukrárně zkoušeli i tvarůžkovou zmrzlinu, ale z nápadu sešlo. „Zjistili jsme, že to nejde dohromady. Tvarůžky jsou sýr a ten se má konzumovat při pokojové teplotě, aby vynikla jeho chuť a vůně. Když se vezme z ledničky nebo je podchlazený, tak nemá tu správnou chuť,“ vysvětluje Poštulková. Upozorňuje přitom, že kdysi se tvarůžky vůbec nedávaly do chladničky. V obchodech ležely na pultě pod sklem a postupně dozrávaly a získávaly silnější a silnější aroma.

Mimochodem, víte o tom, že Olomoucké tvarůžky jsou velmi dietní? Obsahují totiž maximálně jedno procento tuku, takže na rozdíl od klasických zákusků můžete ty tvarůžkové jíst bez výčitek svědomí a strachu o svou postavu.