„Aspoň máme na čem pracovat. Věděl jsem, že to tady bude fuška. Bylo to těžké, Přerov hrál výborně. Hrál tvrdě, dobře napadal. Vypadalo to, že jsme dnes pořád krok pozadu. Na tom musíme zapracovat a hrát více pospolu. Soupeř byl i dobrý jeden na jednoho. Fakt hráli dobře, klobouk dolů,“ smekl slavný forvard před středečním výkonem Zubrů.

Jaromír Jágr na improvizované autogramiádě před přerovským hotelem GPB v srpnu 1995
Návrat krále do vyprodané MEO Arény. Jágr kdysi válel za Přerov, pamatujete?

Mačkanice v ochozech

Hlasatel na zimním stadionu v Přerově hlásil třítisícovou návštěvu a vyprodáno, fanoušků se ale v MEO Aréně těsnilo dle odhadů přítomných mnohem více. Mačkanice byla i na místech, kde běžně postává malý hlouček fanoušků. To vše hlavně kvůli Jaromíru Jágrovi. Ten sice byl vyhlášen společně s Karlem Pláškem hráčem zápasu, jednalo se však spíše o jakousi symboliku.

Už při první Jágrově akci pocítil fenomenální útočník, že v Přerově jej nečeká zdaleka nic jednoduchého. Jeho snahu zakončit výborně zhatil obránce Rosandič, který se po návratu ze Slovenska opět objevil v sestavě Zubrů.

Podruhé to už po Jágrově snaze „smrdělo“ gólem. Jeho typická akce skončila zakončením, které výborně chytající Klimeš vyrazil před sebe, následné dorážky jen tak tak neskončily kladenským vedením.

Přerovské trefy

Chvíli poté však udeřil Přerov. Chmelíř narýsoval výborný pas na Tomáše Sýkoru a kapitán Zubrů po ledě prostřelil Kloučka v kleci Rytířů.

Ve druhé třetině se chvílemi hrál strhující hokej nahoru a dolů. A nejvýrazněji o sobě dala vědět hvězda posledních dní Jakub Šlahař. O den dříve rozhodl dvěma góly o výhře Zlína v Třinci, v Přerově pak přidal v závěru prostředního dějství další pěknou branku na 2:0.

„Myslím, že Milan Procházka to tam parádně vytečoval do středního pásma. Byl jsem za bekem, snažil jsem se valit rychle k bráně. Vzal jsem to na sebe, myslím, že to byl pěkný gól,“ pochvaloval si autor rozhodující trefy duelu.

Jágrova tyčka

Nejblíže byla slavná osmašedesátka brance hned v úvodu třetí dvacetiminutovky. Po nabídce Kubíka měl Jágr před sebou poloprázdnou branku, nejspíš za přispění Klimeše však nastřelil pouze tyč.

„Chybělo asi dvacet centimetrů, to se stává,“ ohlížel se Jágr po utkání.

Snížení nicméně po jeho přihrávce obstaral v 56. minutě Adam Kubík. Víc už ale Rytíři nestihli. Fanoušci byli v euforii. O téhle výhře se bude v Přerově mluvit ještě hodně dlouho. Zkrátka, psala se historie.

„Byla to obrovská událost pro přerovský hokej. Neskutečná atmosféra. Co se tady na tom zimáku dělo, to byl hokejový svátek. My jsme strašně šťastní, že jsme ten zápas dotáhli do vítězného konce, obrovsky si to užíváme. Třešničkou na dortu je, že jsme porazili takovou legendu českého hokeje,“ řekl závěrem Jakub Šlahař.

HC Energie v bílém hostila Přerov.
Zubři sebrali bod Karlovým Varům. Teď už se těší na Jágra

HC Zubr Přerov – Rytíři Kladno 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Sýkora (Chmelíř, Rosandič), 39. Šlahař (Novotný, Procházka) – 56. Kubík (Jágr, Svedlund). Rozhodčí: Obadal, Koziol - Wesley, Lukš. Diváci: 3000.

Přerov: Klimeš – Rosandič, Chemlíř, Zbořil, Novotný, Pala, Černý, Padrnos – Procházka, Sýkora, Šlahař – Plášek, Pšurný, Fryšara – Dvořák, Navrátil, Goiš – Malina, M. Kratochvíl, Š. Kratochvíl. Trenéři: Kamil Přecechtěl, Petr Dočkal.

Kladno: Klouček – Kehar, Lenďák, Hořava, Svedlund, Zelingr, Štindl, Matula – Kubík, Machač, Jágr – Kloz, Kuryanov, Tůma – Strnad, Přikryl, Pekr – Redlich, Kaut, Zikmund. Trenér: Miloslav Hořava.