"Český svaz ledního hokeje má zájem, aby se univerzitní hokej přiblížil zámoří. Líbí se mi, že v týmech hraje spousta kluků, kteří prošli mládežnickými extraligovými soutěžemi a přičichli si i k mužskému hokeji. Jedná se o studenty, kteří už mají s hokejem dlouholeté zkušenosti," komentuje aktuální stav univerzitního hokeje Michal Janeček.Trenérem hokejového týmu Univerzity Palackého Olomouc je Michal Janeček z ProstějovaTrenér Michal JanečekZdroj: Robert Bureš

BK Olomoucko (ve žlutém) v olomoucké Čajkaréně proti Nymburku
V Olomouci se bude hrát nejvyšší basketbalová liga! Klub se stěhuje z Prostějova

Prestižní záležitost

Zázemí a vybavení na téměř profesionální úrovni.

"Musím přiznat, že jsem byl hodně mile překvapený. Například realizační tým je větší, než mají prvoligoví Jestřábi Prostějov. Máme fyzioterapeuty, grafiky, vedoucí, manažery a nevím koho ještě. Nadšení všech je obrovské a vedení UPOL se o tým zajímá a bere to ohromně prestižně. Mé první dojmy jsou úplně super," pochvaluje si zkušený kouč, jenž dodává: "Také materiální vybavení hráčů je srovnatelné s profi soutěžemi."

Aleš Mandous v zápase ČR - Skotsko na Andrově stadionu v Olomouci v září 2020.
Mandous se dělil o štěstí s nejbližšími. Bude první Sigmák na Euru od Anglie 96!

Cílem je hrát co nejvýše

Vysoké ambice odsunula o rok pandemie.

"Loni v srpnu jsme měli try out, kterého se zúčastnilo přes třicet kluků. Vybrali jsme mančaft, odehráli přípravný turnaj, vletěli do soutěže, kde jsme odehráli jeden zápas v Pardubicích a pak se to bohužel zaseklo," krčí rameny Janeček a dodává: "Náš tým, kdyby trénoval pravidelně, tak si troufám tvrdit, že by hrál důstojnou roli ve druhé lize. Vysoké ambice v univerzitní soutěži jsou na místě. Ztotožňuji se s vedením UPOL v tom, že naším cílem jsou nejvyšší příčky."

Jak se zapojit do týmu?

Studenti s vazbou na region a zkušenostmi.

"Hodně kluků je z Olomouce, například Martin Pěcha, ten dokonce usiloval i o smlouvu v áčku Mory. Známý je třebas i Dominik Hajšman ze Šumperka. Jsou tam všechno kluci, kteří už mají něco za sebou a hokej umí," komentuje skladbu kádru Janeček a vysvětluje, jak funguje jejich registrace: "Univerzita musí oficiálně požádat mateřský klub o povolení, aby mohl jejich hráč nastupovat za univerzitní tým. Český hokejový svaz následně všechno zadministruje. Podmínkou je, aby hráč na univerzitě opravdu studoval."

Malý fotbal opět žije.
Malý fotbal má za sebou restart, jaké byly výsledky?

Nedostupnost a málo ledových ploch omezuje přípravu.

"Máme společné tréninky. Bohužel dostat se na ledovou plochu v Olomouckém kraji je problém. Je zde málo zimních stadionů. Nějaké tréninky absolvujeme v Uničově, něco máme domluvené v Prostějově," stěžuje si na známý problém Janeček.

Slibná budoucnost

Budoucnost univerzitního hokeje v České republice vypadá velmi slibně.

"Zájem o přenosy ze soutěže má Česká televize. Co vím, tak na zápasy první sezony, ještě před covidem chodily tisíce diváků. V soutěži působí výběry z Ostravy, Brna, Prahy, Pardubic nebo Českých Budějovic," přibližuje trenér UPOL a závěrem dodává: "Já osobně považuji pozici trenéra UPOL jako velice prestižní. Opravdu mě to nadchlo. Jedná se o práci v kvalitních podmínkách s kvalitními hokejisty."

Autor: Robert Bureš