Borisi, vy máte velké vazby na Hranice, můžete nám prozradit jaké?

Já jsem tady chodil na základní školu i na gympl. Pak jsem tady dva roky učil na základní škole angličtinu a hudební výchovu. Strávil jsem v Hranicích dejme tomu dvacet let.Uznávaný Boris Carloff odehrál v Hranicích speciální koncert

Na Starou střelnici jste nyní přijel se smyčcovým kvartetem Amo la Musica. Jak vznikla tahle spolupráce?

Letos plánuji instrumentální desku, která ale nevyjde pod hlavičkou Boris Carloff, bude na ní vážná hudba s troškou elektroniky.

Mohou se fanoušci těšit i na nové sólové album?

Sólové album bude tento rok na podzim, nebo příští rok na jaře. Vyjde v zahraničí a bude tanečnější. Ale rozhodně nic moc rádiového, alespoň v tom českém kontextu určitě ne.

Zaujal vás v poslední době nějaký interpret na české scéně?

Podle mě jsou dobré věci, které vzešli z ulice.Výborní jsou třeba ThomArtway nebo Mikolas Josef.

Před pár dny zemřela hudební ikona David Bowie. Byl pro vás inspirací?Uznávaný Boris Carloff odehrál v Hranicích speciální koncert

Pro mě to byl asi nejvíc inovativní umělec druhé poloviny dvacátého století, který se nebál utvářet trendy. Už jen to, jak vytvořil poslední desku, a jak se v podstatě rozloučil pár dní před svou smrtí klipem Lazarus. Pro mě je to naprosto umělecké ukončení jeho života. Byl to génius.

Jste držitelem cen Anděl či Apollo, co pro vás znamenají?

Tak určitě jsem z toho měl a pořád mám velkou radost. Ale rozhodně to nepřeceňuju. Jsou důležitější věci, třeba zdraví.

Kromě toho, že nyní působíte jako sólový umělec, jste i uznávaný producent. Jak se vám daří skloubit vlastní autorský projekt s produkováním ostatních interpretů?

V tuto chvíli se snažím produkovat jen věci, které mě opravdu baví. Jelikož mám teď nahrávací studio, tak se snažím spíš nahrávat, a produkovat jen tehdy, když mě to vážně chytne.

Se kterými muzikanty vás spolupráce nejvíce naplňovala?

Hodně mě bavili A Banquet. Na jejich albu jsem spolupracoval s americkým producentem StevemAlbinim, kterého mám moc rád, takže to bylo fajn. S Charlie Straight to bylo taky príma. I s Kryštofama to bylo v pohodě. V podstatě asi ty věci, které jsou potom úspěšné, člověka nakonec baví nejvíc.

Loni jste měl být headlinerem zdejšího festivalu Letiště v Drahotuších. Bouře však průběh této akce fatálně poznamenala, když poničila pódia i aparaturu. Kvůli tomu jste nakonec nevystoupil. Jak na to vzpomínáte?

My jsme se vážně těšili, hodinu a půl jsme tam čekali, jestli se teda bude hrát, nebo ne. Nakonec to bohužel neklaplo. Ale určitě oceňuji tu zarputilost pořadatelů, že i přes tyhle neúspěchy chtějí dál pokračovat. Bez zarputilosti totiž nikdy ničeho nedosáhnete.

Autor: David Král