„Akce je určena nejen široké veřejnosti, ale zejména dětem z dětských domovů. Letos máme nahlášeno patnáct domovů a 182 dětí, což považujeme za ohromný úspěch," uvedla předsedkyně Spolku žen Rouské Liběna Hrešková.

Letošní ročník výjimečné akce s ušlechtilým posláním se nesl ve středověkém duchu. Zejména pak ve znamení českých králů Jana Lucemburského a Karla IV.

„Tento rok si připomínáme sedmisté výročí narození Karla IV., tak jsme se tuto událost rozhodli promítnout také do pojetí naší akce. Jak můžete vidět, máme tu dnes krále Jana a jeho malého syna Karla, který v Hranicích pobýval, když mu bylo jedenáct let, tak jsme se tomu snažili přiblížit," vysvětlila organizátorka.

Ačkoliv počasí iniciátorům akce příliš nepřálo, i přesto byla účast návštěvníků více než slušná. Děti si mohly v průběhu odpoledne vyzkoušet dobovou tiskárnu, ukázku historických zbraní, podílet se na stavbě hradu z krabic, luštit záhadnou tajenku a řadu dalších aktivit. Přichystáno bylo také občerstvení a hudební doprovod.

„Začíná se mi to tady vážně líbit. Zkusil jsem si středověkou písárnu, řekl bych, že mi to docela šlo, tak jsem byl rád. Je to tady dobré," zhodnotil akci Milan Mirga z Frýdku-Místku.

Součástí programu byla také soutěž v kreativitě a zručnosti. „Každý dětský domov měl za úkol přinést ručně vyrobenou královskou korunu a svůj vlastní erb. Speciální komise, která přijede z Olomouce, poté vybere nejlepší návrhy. Děti vyplní také vědomostní test o Karlu IV.," sdělila Liběna Hrešková. S prázdnou však neodejde žádný účastník.

„Všechny děti dostanou jednu ze speciálních mincí s vyobrazením Jana Lucemburského, které jsme nechali při této příležitosti vyrazit, a také pamětní list. Máme zde sbírku plyšáků, takže i na ty se mohou děti těšit. Zdarma je připraveno také občerstvení," prozradila organizátorka­. (kra)