Na koho se mohou Hranice a okolí těšit pověděl dramaturg Městského kulturního zařízení Hranice, které festival organizuje, Martin Kapek.

„Jako nejzvučnější jména bych uvedl asi čtyři. Nemám rád slovo tahoun, protože se nedá se říct, kdo bude nakonec tím největším. Pro mladé to bude pravděpodobně Ondřej Ruml. Bluesoví fanoušci budou nadšení z Gwyn Ashton tria, což je světová kapacita. Jiní by řekli, že Varhan Orchestrovič Bauer. A Laco Deczi je jméno samo o sobě," uvedl Martin Kapek.

Felix Slováček, Chantal Poullain, Jiří Stivín, Láďa Kerndl nebo hranický rodák Matěj Černý. To jsou hudebníci, kteří se v minulých letech zúčastnili Evropských jazzových dní.

První vlaštovkou bude koncert Martina Kratochvíla a Jazz Q, který zahájí festival v Zámeckém klubu v pondělí 30. března od 19 hodin.

Po Velikonocích budou v Galerii Severního křídla zámku vystavovat Milan Kaštovský, Jiří Necid, Petr Mašlaň a Pavel Diatka své fotografie z minulého ročníku Evropských jazzových dní. Výstava potrvá od 13.do 24. dubna.

V pátek 17. dubna navštíví Hranice Ondřej Ruml, který je známý především ze soutěže X-Faktor. Je talentovaný zpěvák, muzikant i herec.

Fenomenální kytarista Gwyn Ashton

Tři dny nato dorazí potěšit příznivce bluesové hudby fenomenální kytarista z Anglie Gwyn Ashton, kterého doprovodí dva Brazilci – baskytarista Berbardo Fajoes a bubeník Arthur Kauffmann. Gwyn Ashton zavítá do města po dvou letech a místní publikum doslova nadchl.

Následovat bude výrazný a originální český hudebník, skladatel a dirigent Varhan Orchestrovič Bauer s kapelou Jazz ofo.

Dále se představí kytarové Trio Nété a H-Band. Na závěr ukončí Evropské jazzové dny světoznámý americký jazzový trumpetista Laco Deczi a Celula New York.

„Letos jsem měl poprvé možnost vybírat interprety podle sebe. Proto jsem volil jména zvučná pro širší publikum. Jazz v malých městech širší veřejnost tolik netáhne a chtěl jsem zachovat úroveň festivalu, což se nám myslím, vzhledem k tomu, kdo všechno přijede, povedlo. Mám z toho dobrý pocit," uzavřel Martin Kapek. 

Evropské jazzové dny 2015 v Hranicích

*Vernisáž výstavy fotografií z minulého ročníku EJD - pondělí 13. dubna v 16 hodin – Galerie severní křídlo zámku - vystavují: Milan Kaštovský, Jiří Necid, Petr Mašlaň, Pavel Diatka - výstava potrvá do 24. dubna

*Dny jazzové kuchyně - úterý 14. až pátek 17. dubna – Zámecký hotel Zlatý Orel - živá hudba v podání uskupení Swingtet při obědech a večeřích, a to v době od 11.30 do 13 hodin a od 18 do 19.30 hodin

*Ondřej Ruml – v pátek 17. dubna v 19 hodin – Zámecký klub - koncert mladého talentovaného zpěváka, muzikant, herec, velice muzikálního člověka, který má zálibu v jazzu, swingu, funky…

*Gwyn Ashton trio (GB/Brasil) – v pondělí 20. dubna v 19 hodin – Zámecký klub - Tento fenomenální kytarista a zpěvák zahraje opět na EJD. Pro bluesové publikum je žijící legendou. Tohoto rodáka z Walesu doprovází dva Brazilci, baskytarista Bernardo Fajoes a bubeník Arthur Kauffmann

*Varhan Orchestrovič Bauer & Jazz Ofo – ve středu 22. dubna v 19 hodin – Zámecký klub - velmi výrazný a originální český hudebník, skladatel, aranžér a dirigent, který je pro svůj rukopis uznáván také v zahraničí

*Trio Nété – ve čtvrtek 23. dubna v 18 hodin – Koncertní sál - oncert EJD + KPH - toto přední kytarové trio hraje ve složení: Ďusi Burmeč, Petra Galasová A Vlastimil Flajšingr

*H-Band – v pátek 24. dubna ve 20 hodin – Zámecký klub - závěrečný večer festivalu s hranickou jazzovou stálicí.

Ozvěny Evropských jazzových dnů

*Laco Deczi & Cellula New York (USA) – v neděli 10. května v 19 hodin – Zámecký klub - světoznámý americký jazzový trumpetista, původem Slovák, se do Hranic vrací po šesti letech. Jeho koncert slibuje silný zážitek nejen pro milovníky jazzové muziky.