„Samozřejmě jsme byli zničeni událostmi minulého ročníku. Jakmile ale začal splín postupně opadat, víc a víc jsme se navzájem utvrzovali v tom, že něco se rozhodně udělat musí. Ať už by to byla třeba jen nějaká párty pro kamarády a podporovatele festivalu či něco podobného," prozradila jedna z pořadatelek Martina Černá. „Nakonec se to ale vyvrbilo tak, že pořádáme regulérní jednodenní festival," doplnila.

Ačkoliv doprovodný program letos nebude tak obsáhlý, jako v loňském roce, hudební produkci organizátoři ošidit rozhodně nechtějí. „Pojedeme na dvou pódiích. Jedna bude vyhrazena Dj´s a druhá kapelám. Začínáme ve tři a lidi se můžou těšit na super večírek," potvrdila Martina Černá.

Na Letiště festival 2016 tak dorazí například letošní držitel Ceny Anděl, brněnský modulární čaroděj HRTL. Po vydařených vystoupeních na největších českých festivalech jako jsou Prague Metronome Festival, Rock for People či Colours of Ostrava zavítají do Drahotuš také indierockoví Ghost of You. Podle mnoha hudebních publicistů předvedla brněnská čtveřice na nedávných Colours of Ostrava jedno z vůbec nejlepších českých vystoupení festivalu.

„Všimli jsme si, že spousta kapel, které jsme si již dopředu vytipovali, letos objíždí ty největší festivaly, a že se jim opravdu daří. Což jsme samozřejmě rádi nejen kvůli nim, ale i kvůli nám," uvedla pořadatelka.

Do Drahotuš se vrátí také čím dál populárnější The High Corporation. Na své živelné vystoupení z března letošního roku, které odehrála v hranickém City Baru, naváže kapela Cocaine Party. Naopak poprvé se Hranicku představí trojce Noisy Pots, v níž mohou fanoušci zaniklých Charlie Straight rozpoznat klávesistu Michala Šupáka, či exkluzivní host ze Slovenska Jimmy Pé.

„Já osobně se velice těším na koncert skupiny Fred Madison. Když jsem je před několika týdny slyšela poprvé, vůbec jsem nevěřila, že jsou z České republiky. Natož tak z Valašského Meziříčí," vypíchla jeden z nejatraktiv­nějších bodů programu Martina Černá.

Že mají organizátoři smysl pro humor, dokazuje propagační kampaň s hlavním krédem Mračna se stahují , která s nadhledem odkazuje na předešlé propršené až probouřené ročníky. „Letos se náš festival může pyšnit novou image a grafickou stránkou z dílny olomouckého grafika Adama Rollera i vystylovanými upomínkovými předměty," řekla dále pořadatelka.

Lístky naleznou zájemci v předprodeji na internetu či v Městském informačním centru Hranice.

Autor: David Král