Historie festivalu sahá až do roku 2006. „Tenkrát jsme poprvé zkusili dát dohromady hranické kapely v Letním kině. Byl to pokus, který jsme později opakovali a od roku 2009 už pořádáme festival pod názvem Hranická scéna," zmínil za pořadatele Martin Kapek. Akce v minulosti bojovala s nepřízní počasí a dvakrát došlo k jejímu zrušení. Proto se letos organizátoři pojistili: pokud by pršelo, přestěhovala by se Hranická scéna do místní sokolovny.

Dramaturgicky se festival soustředí zejména na zdejší hudebníky. „Snažíme se program stále obohacovat. Je tady spousta mladých nadšenců, kteří se snaží dělat muziku jako třeba skupina Království, která dnešní program zahajovala svým úplně prvním velkým koncertem v životě a musím říct, že se toho kluci fajn zhostili. Mezi taháky patří Silent Stream of Godless Elegy, kteří původně začínali v našem regionu a dneska je to úspěšná, celomoravská kapela. A jako bonbon máme Annu K., která sice z Hranic není, ale v jejich řadách už dlouhodobě působí uznávaný kytarista a Hraničák Roman Helcl," dodal.

Každý návštěvníky si během soboty přišel na své. „Přijeli jsme hlavně na Hysterii, už jsme na nich byli v Hranicích při Pálení čarodějnic, a když hrají v okolí, tak se snažíme být u toho," prozradili Roman a Marcela ze Slavičína u Luhačovic. Hranickou scénu si pravidelně nenechá ujít Michal Novák. „Loni pršelo, takže jsem rád, že počasí tentokrát vyšlo. Upřímně, na programu mě nejvíce zajímá kapela Blaho 19," zmínil. „Zdejší prostor je skvělý a štvou nás ti, kteří si stěžují, že je tady každý týden hluk. Přes léto se v areálu kina koná pár hudebních akcí, a buďme rádi, že v Hranicích takové události máme," shodli se přátelé Michala Nováka, kteří se nejvíce těšili právě na dvojnásobné držitele ceny Anděl Silent Stream of Godless Elegy.

Závěr večera až do nočních hodin patřil Anně K. s kapelou, kterou lidé přivítali ohromným aplausem. Do Hranic přijela i přes zdravotní komplikace. „Dnes mě příšerně bolela hlava, přemýšlela jsem, jestli koncert nezrušit. To jsem ještě nikdy neudělala, a proto jsem ráda, že jsem tady. Jste úžasní," řekla zpěvačka, která se kromě hudby nově zaměří i na tanec, a to jako účastnice nové řady soutěže Stardance.