V úvodní řeči poděkoval Karel Konečný majitelce Pavlíně Havranové za možnost vystavovat v prostorách Caffe art gallery i Bronislavu Ludmilovi, který ho přemluvil a pomohl s výstavou.

„Také chci pochválit hudební vkus barmanů, kteří nám při instalaci pouštěli starý dobrý jazz. Je to má třetí výstava v Hranicích. První proběhla roku 2003, další 2010 a teď se sem zpět vracím," pověděl. Obrazy Karla Konečného se inspirují městem a krajinou.

„Maluji to, co mě přitahuje. Své obrazy nenabízím, maluji takzvaně na sklad," pokračoval.

Zdeněk Černý původně ani nechtěl vystavovat, jak sám přiznal.

„Když za mnou přišel Broňa, řekl jsem mu, ať mě nechá žít a hnít," zavtipkoval malíř, který den před vernisáží oslavil čtyřiaosmdesáté narozeniny. Umělec pak vzpomínal na své začátky a svěřil se, že první odměnou za jeho malůvky mu bylo dvanáct deka krakovského salámu, když za druhé světové války pomáhal kreslit kamarádovi.

„Je to tady skutečně pěkné, jsem nadšený. Výstavu jsem dělal z nutnosti kvůli Broníkovi, se kterým jsem prožil moc krásných chvil. Je to má jubilejní desátá výstava, tak jsem mu vyšel vstříc a řekl jsem mu: tak já ti tu výstavku připravím," vyprávěl Zdeněk Černý, co předcházelo celé expozici.

Na vernisáž si našly cestu všechny věkové kategorie. Mezi nimi byl i mladý pár Andrea Matysková s Jiřím Dolinskim, kteří na výstavu zabloudili trochu omylem.

„Viděli jsme venku plakát, tak jsme si řekli, že sem zajdeme na kafe. Reklama na tuto akci byla malá. Pochopila jsem z toho mála, co jsem zatím viděla, že pan Černý je přes hudbu. Konečný se mi líbí více," uvedla Andrea Matysková. Její přítel přiznal, že ho oslovuje jiná tvorba.

„Nebaví mě to, ale je to pro mě inspirativní v tom směru, že jsem viděl, co se tu děje. A to je super. Přijde mi, že už jsem všechno někde viděl. Samozřejmě řemeslně a technicky je to super, ale málo autentické," vyslovil svůj názor mladík, který se sám věnuje malbě.

Mezi návštěvníky nechyběla ani Hana Langerová. „Moc se mi tu líbí. Chodím sem ráda, hlavně díky té atmosféře. Jména malířů znám pouze z knih, osobně jsem se s jejich tvorbou nesetkala, ale já se nebráním jakýmkoliv vjemům," uvedla.

Ani jedna z nejmladších nepohrdla uměním. „Mně se líbí abstraktní obrazy s obličeji. Předtím jsem vůbec nevěděla, kde Caffe art gallery je," pověděla Helena Smrčková.

Zájemci si mohou prohlédnout výstavu Karla Konečného a Zdeňka Černého ještě celý následující měsíc v podzemních prostorách Caffe art gallery.