Sedmapadesátiletého Radovana Langera znají mnozí obyvatelé jako ředitele Gymnázia Hranice.

Může se ale představit i jako malíř, kreslíř, grafik, výtvarný teoretik a kurátor výstav.

„Víceméně maluji od tří let," smál se. „Ale vystudoval jsem Katedru výtvarné teorie a výchovy na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci," upřesnil.

Jeho obrazy bychom mohli najít v soukromých sbírkách po celém světě – Itálie, Belgie, Rakousko, Holandsko Německo, Ukrajina, dokonce Jihoafrická republika a samozřejmě Česko.

S nápadem vystavovat obrazy Radovana Langera přišel Bronislav Ludmila z Caffe art gallery.

„Broňa mě vzbudil o čtvrt na osm ráno. V sobotu! A hned začal o tom, co ho napadlo," vyprávěl se smíchem Radovan Langer.

 Bronislav Ludmila„No jo, vypadl nám Milan Knížák, který zde měl vystavovat. Ale onemocněl mu jeho asistent Milan Perič, proto se výstava přesouvá na druhou polovinu roku. Pokud již bude v pořádku. Bylo tedy třeba zajistit nějakou jinou výstavu," vysvětluje Bronislav Ludmila.

„Jediný, kdo mě napadl, že by mohl mít doma nějaké obrazy na vystavování, byl Radek," dodal.

Každý výtvarník si instaluje a chystá celou expozici sám. Nejinak je tomu i u Radovana Langera, který si osobně přišel přeměřit prostory Caffe art gallery.

„Je tu problém s klenutými stropy a nerovnými stěnami. Mé obrazy jsou velké. Ten největší měří metr osmdesát na metr čtyřicet pět," popisuje.

Zájemci se mohou přijít pokochat obrazy hranického výtvarníka už od pondělí 16. února do 17. března.

Výtvarníci a saxofonisté

Co dál plánuje Caffe art gallery se rozvyprávěl Bronislav Ludmila.

„V pondělí zde tedy uvedeme Radkovu výstavu. A v neděli 22. února uspořádáme v pořadí již třetí Čaj o páté aneb tančíme tentokrát mezi obrazy Radovana Langera," uvedl známý hranický hudebník.

Návštěvníci se mohou roztančit v 17 hodin. K tomu jim zahraje uskupení Melody tandem.

„Dále zde od 20. března budou vystavovat dva hraničtí výtvarníci a zároveň saxofonisté – Karel Konečný, který se věnuje především malbě a Zdeněk Černý, který se specializuje na kresbu a grafiku," upřesnil.

„Na duben jsme naplánovali také křest nové knihy Jaroslavy Černé. Ta bydlí v Teplicích nad Bečvou a představí svou novou knihu Prokletí bílé paní. Součástí křtu bude i autorské čtení," řekl.

Fotky s židovskou tématikou

Ve spolupráci s Domem dětí a mládeže se zde pravidelně scházejí rodiče s dětmi v rámci Autorského čtení pro děti a dospělé, které probíhá za odborné asistence lektorů.

„Oslovil jsem také známého fotografa Jindřicha Buxbauma, který pobýval v lednu v Lázních Teplice nad Bečvou. Nyní jednáme o termínu výstavy, která by se měla uskutečnit v létě. Představíme zde jeho fotky s židovskou tématikou," pokračoval Bronislav Ludmila.

Jindřich Buxbaum spolupracuje s dokumentaristou a fotografem Jindřichem Štreitem a ve čtvrtek 5. února navštívil v místní synagoze vernisáž slovenské výtvarnice Kláry Bočkayové.

„V současné době probíhají jednání s dalšími významnými umělci," ukončil Bronislav Ludmila.

Promítání a karaoke

Syn majitelky Caffe art gallery Libor AntonínV Caffe art gallery se stále něco děje. Mimo pravidelných Čajů o páté aneb tančíme mezi obrazy a Autorského čtení dětí je zde stále co dělat.

„Zájemcům zde půjčujeme deskové hry jako Člověče, nezlob se, šachy, dámu a další," uvádí syn majitelky Pavlíny Havranové Libor Antonín.

„Měli jsme tu i data projekci filmů. Do budoucna bych byl rád, kdybychom promítali každý pátek. Taky chceme nakoupit karaoke set. Mohlo by se to lidem líbit," pokračoval.

„Máma si tuto galerii zařídila jako útěk od každodenní reality. Líbily se jí prostory, tak to vzala. Fungujeme zde necelý rok. Hostíme tu soukromé hudební akce i živé koncerty. Hrál tu třeba Víťa Vrbka nebo Filip Gladiš. Jde nám o to, aby měly kde smysluplně trávit čas nejen rodiny s dětmi, teenageři i starší ročníky. Dveře jsou otevřeny všem. Věřím, že každý si tu najde to své," zakončil Libor Antonín.

Barbora Jestřebská