Každoroční setkání amatérských komorních sborů v kulturním domě proběhlo letos už podvacáté. Mezi hudebními kolektivy zaujal významnou pozici i Mužský pěvecký sbor Vítkovice.

„Do Bělotína jezdíme velice rádi, byli jsme tady už mnohokrát. Je to pro nás takové zpestření, příjemné setkání s ostatními," řekl sbormistr a umělecký vedoucí sboru Stanislav Strouhal. Právě tento sbor patří mezi ty zkušenější, a to nejen proto, že vznikl už v roce 1900. Současný věkový průměr jeho členů činí sedmdesát let.

„Nejstarší člen má už osmdesát roků. Všechno to jsou ale lidé, pro které je tato hudba nedílnou součástí života. I když už mají zdravotní problémy a někteří chodí o berlích, každé úterý přijdou na zkoušku a nedovedou si představit, že by to mělo být jinak. Já je obdivuji," zmínil Stanislav Strouhal.

Už před pěveckým tělesem z Vítkovic potěšil uši posluchačů dětský sbor ze Základní školy v Bělotíně, hlasitý potlesk si pak vysloužili i další vystupující z blízkého či vzdálenějšího o­kolí.

„Počet sborů byl letos nižší než před rokem, ale kvalitu to nijak nepoznamenalo. Představilo se hodně dětských sborů, což hodnotím pozitivně. Je dobře, když se děti věnují právě hudbě," řekl starosta Bělotína Eduard Kavala.

Během uplynulých dvou dekád si lidé postavu Josefa Valenty připomínali nejen při sborových zpěvech, ale i při vstupu do muzea na faře, které je této osobnosti věnováno.

„Za dvacet let se podařilo najít spoustu artefaktů. Právě muzeum bude Josefa Valentu vždy připomínat," uvedl starosta.

Valentům podzim pokračoval i v neděli. V kostele svatého Jiří dopoledne proběhla slavnostní mše, po které došlo na kladení kytic a věnců u hrobu bělotínského rodáka.

Kdo vystoupil na Valentově hudebním podzimu 2014 Pěvecký sbor ze Základní školy v Bělotíně
Mužský pěvecký sbor z Vítkovic
Dětský pěvecký sbor Skřivánek ze Suchdolu nad Odrou
Dětský pěvecký sbor Lukášek z Ostravy
Dětský pěvecký sbor Sněženka z Orlové-Lutyně
Vocallica ze Šternberka
Harmonia z Hranic
Svatomichaelský pěvecký sbor z Řepiště
Standard z Ostravy