„Již od svého prvopočátku v roce 2013 položila Konfrontace základ tradici představovat práce lipenských výtvarníků formou bienále,“ prozradila za SVČ Marie Šuláková.

Vernisáž zahájil starosta Lipníku Miloslav Přikryl tichou vzpomínkou, která uctila, na konci minulého roku, zesnulé osobnosti kulturního dění Marcelu Kleckerovou a Ladislava Palka. O hudební část programu se postaraly olomoucké flétnistky Black Ladies.

„Prezentace výtvarníků, kteří mají vztah k městu, není zdaleka nová myšlenka. Lipník má za sebou úspěšné výstavy z 80. let minulého století. Ty se konaly v prostorách Modré hvězdy, v roce 2009 se konala výstava v Domečku, následně Konfrontace v letech 2013 a 2015,“ zaznělo mimo jiné na vernisáži.

Na výstavě mohou návštěvníci například zhlédnout díla malířky, řezbářky a lipenské rodačky Aleny Kvapilové. Svá díla zde vystavuje i devět fotografů. Několika díly je zastoupena i tvorba zesnulého architekta a malíře Ladislava Palka.

„Tato výstava má být prostorem pro nadané lidi, kteří z Lipníku pocházejí nebo zde začínali v místní ZUŠ. Chceme jim tak dát zároveň najevo, že jsme na ně patřičně pyšní a fandíme jim,“ uvedla ředitelka SVČ Jana Kašpárková, která měla na starosti instalaci.

Expozice bude k vidění do neděle 28. května. Veřejnost si ji může prohlédnout od středy do pátku, vždy od jedné do čtyř hodin odpoledne nebo o víkendech od jedenácti do čtyř hodin odpoledne. 

Čtěte také: Ve Škodově ulici zbourají poslední domy