„Je to už jednadvacátá výstava a každoročně ji děláme hlavně proto, aby tradice a řemesla neumřely a stále žily. Aby lidé neseděli jen u počítačů a u televize, ale pořád se něco vytvářelo," přiblížila majitelka galerie Anna Musilová. Podle ní by měla mít každá expozice svůj ráz a charakter.

„Nechceme, aby byly exponáty poskládané vedle sebe jako rohlíky na krámě, ale měla by mít nějaký příběh. V první části se tedy ocitneme na lidovém jarmarku, z něj pak návštěvníci přejdou do podzámčí a nakonec na zámek," řekla.

Protože velikonoční tradice – to jsou především kraslice, perníčky či pomlázky, je velká část výstavy věnována právě těmto symbolům svátků jara. A je co obdivovat – tolik druhů různě nazdobených kraslic pohromadě se hned tak nevidí.

„Máme zde zastoupeny všechny možné techniky zdobení – škrabané, voskované, malované, děrované, ale také odrátované, keramické nebo dokonce dřevěné kraslice. Zajímavostí jsou i vejce z papíru nebo zhotovené ubrouskovou technikou," přiblížila.

Své práce zde vystavují tvůrci z Hranic a blízkého okolí, ale také šikovní umělci z Veselíčka, Frýdku Místku či Veselí nad Moravou. Kraslice dnes přitom zdobí nejen ženy, ale i muži. Například Vladimír Bartošek vyrobil unikátní kraslice s motivy hranického kostelíku.

Nejvzdálenější velikonoční vejce ale přivezl na výstavu až z Anglie syn galeristky Jiří Musil, který přijel i se svou manželkou navštívit maminku.

Jako úspěšný krasobruslař emigroval v osmdesátých letech se svou manželkou, která byla jeho celoživotní partnerkou i na ledě, z komunistického Československa. Skvělému tanečnímu páru se podařilo dokonce vybojovat titul mistrů světa v krasobruslení. Jejich triumf ale tehdy – bohužel pro Československo – slavili Angličané.

Protože jim české velikonoční tradice v zahraničí chybějí, koupili si v jednom z obchodů v Anglii vejce z Číny. „Tato vejce jsou koupili v obchodě, který se specializuje na rukodělky z Číny a toto je zřejmě exportní artikl, který se dobře prodává na Západ," usmál se Jiří Musil.

„Bylo nám smutno po české tradici a tato vajíčka nám ji trochu připomněla. Angličané mají totiž na Velikonoce jen čokoládová vejce v papírových krabicích. Tradiční pojetí těchto svátků, jaké je u nás, jinde neexistuje," doplnila jeho manželka Anna Musilová.