Nemohla jsem si nevšimnout, že jsi natočil i tři videoklipy známé hranické skupiny Traktor. Jak vznikla vaše spolupráce? Přece jen Praha je od Hranic trošku z ruky.

Nutíš mě vzpomínat a při tom si uvědomuji, jak jsem příšerně starej (smích). S klukama jsme začali spolupracovat v roce 1994, tehdy ve skupině Wizard, kde jsem poměrně úspěšně tři roky imitoval hru na kytaru. Pak mi na to přišli a nabídli mi místo řidiče (smích). V té době, přesněji o dva roky později, vzniklo i první cédéčko s hitem „Motorka", který, jak jsem zjistil letos v létě někde v Jižních Čechách, se hraje na tancovačkách dodnes. Nevěřil jsem svým očím a uším už vůbec ne. Ten cover měl nádech UFO (smích). V roce 2000 jsem zmizel z Hranic a naše cesty se na 13 let rozešly. Ale zřejmě jsme si souzeni. Shoda náhod nás svedla před třemi lety zase dohromady a my si to užíváme a tvoříme pohyblivé obrázky, i když teď už pro fanoušky Traktoru.

Natáčíš a fotíš. Kamera a fotoaparát jsou ale přece jen rozdílné nástroje.

To je právě to. Mě totiž strašně baví zkoumat, kudy se všechny ty přístroje zapínají a vypínají, k čemu jsou všechny ty čudlíky a mačkátka a taky mě hodně baví točit kolečkama na těch trubkách vepředu. Někdy na nich vytočím neuvěřitelně neuvěřitelné neuvěřitelnosti (smích).

Kromě Traktorů máš na kontě další známá jména…

Měl jsem štěstí na lidi. Dostal do týmu legendy české klipové scény Davida Beránka, který mě hodil do vody a já musel plavat. Díky tomu jsem měl třeba možnost natáčet čtyři úžasné koncerty Jarka Nohavici se symfonickým orchestrem v Gongu v Ostravě, nebo třeba koncert Lenky Filipové na Masarykově nádraží v Praze za plného provozu. To byla sranda. A po necelém roce tam vylítnul z kolejí vlak a skončil přímo na místě, kde tenkrát stála Lenka.

A čím se bavíš v poslední době?

Po klipu Harleje a Alkeholu jsem dělal právě Defenestraci od Traktoru. V Lucerně jsme teď točili dva výroční koncerty po sobě. Country legendy a před týdnem 20 let Harleje. Průběžně už několik let taky natáčíme dokument o Kabátu a k tomu patří samozřejmě koncert na Vypichu nebo teď v O2 Areně v Praze.

Pořád mluvíš o kameramanské a režisérské práci. Ale co fotky, zbývá ti na ně ještě nějaký čas?

Za chvíli mi jede vlak na Potštát, tak budu stručnej. Nafotil jsem první rockový kalendář ROCK CZECH 2016, který je právě teď v prodeji. Obsahuje fotky 11 českých rockových kapel, od mladých až po legendy, včetně Traktoru. Dvanáctá fotka je naprostý bonbónek pro fans, protože mi historicky poprvé společně zapózovali tři zpěváci z Arakainu, a to Honza Toužimský, Petr Kolář a Aleš Brichta. Práce na kalendáři mě fakt bavila, hlavně s Rybičkama 48, jejíchž fotku jsme nafotili i s přípravou za 30 vteřin (smích). Jinak je kalendář hodně velká plachta (formát A2) takže kdo si ho koupí, získá 12 regulérních plakátů.

Je k mání i v Hranicích?

Jasně že se dá koupit i tady v Hranicích, a to v Městské knihovně na náměstí. Nebo na mých webových stránkách www.daniell.cz . Garantuji všem, že lepší dárek pro rockera pod stromeček prostě nenajdete. Howgh (smích).

Mimochodem, na Potštát nejezdí vlak. Nevedou tam koleje…

Aha. Já věděl, že si nemám tu čínskou aplikaci stahovat. Jdu na stopa. A nezapomeňte kouknout na můj facebook. Profil: Daniel Camera Daniel.

Díky za rozhovor

Taky díky. Užijte si všichni hezký Vánoce.