Slavnostní zahájení si nenechal ujít například světoznámý fotograf Jindřich Štreit či ceněný malíř a vysokoškolský profesor Eduard Ovčáček.

Vystavovaná díla uznávaného slovenského umělce si veřejnost bude moci prohlédnout až do 29. dubna.

Vernisáž započala úvodním slovem ředitelky Městských kulturních zařízení (MKZ) Nadi Jandové, která autora výstavy přivítala. Nezapomněla ani na čestné hosty vernisáže.

„Děkujeme panu profesoru Eduardu Ovčáčkovi za jeho přízeň a přejeme mu pevné zdraví a hodně tvůrčích úspěchů,“ pronesla v rámci zahajovacího projevu Naďa Jandová. Kromě Eduarda Ovčáčka si vůbec první hranickou výstavu Igora Minárika nenechala ujít řada našich východních sousedů.

„Jsem ráda, že sem zavítala spousta příznivců umění ze Slovenska,“ dodala ředitelka MKZ.

Kraslicovník na hranickém náměstí na sebe poutá pozornost kolemjdoucích.
Nazdobený Kraslicovník se již tyčí na hranickém náměstí

Pastva pro oči

Slovo přebral další známý slovenský malíř Marian Meško, který návštěvníky ve stručnosti seznámil s životem Igora Minárika. Popsal také techniku a atmosféru Minárikových děl.

„Obrazy Igora Minárika jsou skutečnou pastvou pro oči. Na první pohled jako zralé plody mají v sobě vizuální přitažlivost, které málokdo odolá. A ještě větším zážitkem je detailně na nich sledovat dobrodružnou cestu jeho tvořivosti,“ otevřel svůj proslov Marian Meško.

Při své řeči zmínil i text umělce Jiřího Valocha, který dle jeho slov přímo vystihl tvorbu Igora Minárika. Sám Marian Meško v Hranicích již několikrát svá díla vystavoval.

Oficiální program vernisáže doplnilo baletní vystoupení žaček Základní umělecké školy.

Analytická malba Díla Igora Minárika spadají do směru analytických maleb. Samotný malíř často využívá princip koláže a využívá různé materiály nebo organické a geometrické tvary, pro které čerpá inspiraci v přírodě. Důraz dává na práci s barvami, které dotváří celkovou náladu díla. 

Autor: Aneta Králová

Zuzka a Michal procestovali už bezmála třicet zemí na světě.
Dva partneři, dvě kola, jeden svět. To je Sv(j)et kolem