Obě kapely se představily v rámci tradičního festivalu Evropské jazzové dny, který v Hranicích probíhá již patnáctým rokem.

Festival Evropské jazzové dny odstartoval již 8. května. „V letošním roce se koná již patnáctý ročník Evropských jazzových dnů. První ročník se uskutečnil u příležitosti vstupu naší republiky do Evropské unie. Jezdili sem umělci z Holandska a Polska. Bylo to takové sporadické, další ročníky se již vykrystalizovaly tak, že zde vystoupily jednak naše jazzové hvězdy, například Láďa Kerndl s kapelou nebo Academic Jazz Band, ale i slovenské,“ připomněl externí dramaturg festivalu Bronislav Ludmila. Na prknech jazzových dnů vystupovali mimo jiné i Joys Harley z Ameriky či Lazaro Cruz z Kuby. Během patnácti let si tak festival dokázal vybudovat své jméno.

Ilustrační foto
Tragédie v Hranicích: auto smetlo mladé lidi, jeden nepřežil



Páteční večer patřil jazzu i bluesu. Příchozím se představila nejprve místní mladá kapela Jazz it?, která publiku zahrála nesmrtelné jazzové hity. „K jazzu mě přivedl děda. Skupina se dala dohromady na Základní umělecké škole. Věkové rozmezí kapely se pohybuje od čtrnácti do osmnácti let. V budoucnu si chceme zahrát i v zahraničí a více se prosadit,“ uvedl frontman Jazz it? Kryštof Janáček. Mladá kapela sklidila za své vystoupení hlasitý potlesk. Návštěvníci neskrývali nadšení. „Já jsem obrovský příznivec jazzu už od svých patnácti let. Dokonce jsem vystupoval se známými kapelami,“ zavzpomínal Karel Konečný z Hranic. „Líbil se mi hlas zpěváka z Jazz it?, bohužel jsem stihla jen dvě poslední skladby, ale i tak jsem spokojená,“ řekla Barbora Janošťáková, která do Zámeckého klubu dorazila z Dřevohostic u Přerova.

Jazz v průběhu večera vystřídal blues v podání kapely Mothers Follow Chairs z Přerova. Ta si za dobu své existence vybudovala zvučné jméno nejen u nás, ale i v zahraničí. Skupina několikrát sklidila aplaus doprovázený hlasitým pískáním.

Program festivalu zakončí koncert Jana Smigmatora, který vystoupí s Dashou. Vystoupení proběhne v pátek 9. června od 19 hodin v Divadle Stará střelnice. 

Adam Štěpán, narozen dne 26. května, míra 42 cm, váha 2114 g a Filip Štěpán, narozen dne 26. května, míra 48 cm, váha 2684 g, oba narozeni v Přerově, Lipník n/B,
Právě jsme se narodili. Mrkněte se na nás