Předchozí
1 z 6
Další

Ke kávě byla dlouhá cesta, říká Lukáš Sazima z Hranic alias Pan Káva

Jak s nadsázkou říkám, strana a vláda mi dovolila vyučit se obráběčem kovů, a teprve ve svých 40 letech, v době svobody, jsem si dodělal střední školu ekonomického zaměření.

Díky sestře jsem mohl už v devadesátém roce odcestovat do Kanady. Tam jsem si oblíbil síť kaváren Second Cup. Je to frenšíza, kdy všude dostaneš stejné kafe, ale každý majitel si ji dělá tak nějak po svém. Někde jsou to dvě tři křesílka, jinde je to spojené s knihkupectvím.

Lukáš Sazima z Hranic aneb také Pan Káva z Coffee Obsession.Zdroj: Deník / Liba Mátlová

Vždycky jsem více inklinoval ke kávě než k pivu, a tak se ze mě stal spíš kavárenský než hospodský povaleč. A asi i díky tomu se zrodila myšlenka, že jednou, až budu v důchodu a budu se chtít něčím bavit, otevřu si podobnou malou kavárničku.

V té době se v českých restauracích podával spíš turek nebo vídeňská. Někde to dotáhli až k rozpustné, ale o kávě to moc nebylo. Pomaličku to ve mně zrálo a zrálo…, až v roce 2014 se spojilo hned několik náhod.

Lukáš Sazima z Hranic aneb také Pan Káva z Coffee Obsession.Zdroj: Deník / Liba Mátlová

Dostal jsem se na rozcestí a přemýšlel, co s životem dál. Uvažoval jsem i o tom, že znovu odcestuji pryč. Druhá věc byla ta, že nastalo období kavárenského boomu a třetí, ta hlavní, je, že jsem si už dříve oblíbil tento dům - knihkupectví pana Honzíka.

Říkával jsem si, že jestli si někdy otevřu kavárnu, tak leda v tomto domě. A právě, když já se rozhodoval, co dál, pan Honzík chtěl knihkupectví zavřít. Tak jsem si kavárnu otevřel o dvacet let dříve.

Lukáš Sazima z Hranic aneb také Pan Káva z Coffee Obsession.Zdroj: Deník / Liba Mátlová

V tomto domě jsou překrásné prostory a k dobré kávě patří i příjemné prostředí. Snažím se tady vybudovat mini muzeum kávy, je tady ale také mini galerie a antikvariát. Každý měsíc tu mám jinou výstavu. Střídají se zde malíři i fotografové nejen z Hranic.

Lukáš Sazima z Hranic aneb také Pan Káva z Coffee Obsession.Zdroj: Deník / Liba Mátlová

Historické kávovary, dózy na kávu, pražičky, kávomlýnky, které pamatují naše babičky, sháním na bleších trzích a na internetu, je to nákladný koníček a sbírání jde pomalu, ale stojí to za to.

Lukáš Sazima z Hranic aneb také Pan Káva z Coffee Obsession.Zdroj: Deník / Liba Mátlová

Dobrá káva, to je dodržovaní pravidel baristiky, správné ingredience a cit toho, kdo ji dělá. Používám opravdu kvalitní kávu. Stále se učím a hlavně - musí chutnat mně. To je mé krédo.

Kávy vypiji hodně. Spíše mléčnou, ale když chci ochutnat kávu jako takovou, tak esspreso. O pěstování kávy, možnostech její přípravy s ukázkou pražení ve stoleté pražičce přednáším v rámci vystoupení uměleckého sdružení Studio Bez kliky jehož jsem hrdým členem.

Lukáš Sazima z Hranic aneb také Pan Káva z Coffee Obsession.Zdroj: Deník / Liba Mátlová