Marmeládu s chilli nebo proseccem? Šéfkuchař z Hranic vyladil nevšední dobroty
Marmelády ani džemy vlastně neměl nikdy rád. I to byl jeden z důvodů, proč se šéfkuchař Jakub Trčka z Hranic rozhodl vymyslet takovou recepturu, která by mu chutnala. Doladit všechny ingredience a technologii, aby dosáhl lahodné chuti a neodolatelné vůně, trvalo Jakubovi přes dva roky. A jaký je výsledek? Na trh uvedl poctivé domácí ručně vyráběné marmelády Nikoleta Maria, které jsou bez umělých konzervantů, barviv a z čerstvých surovin.
Zdroj: Vít Vrbka
Druhým a podstatnějším důvodem bylo mlsání jeho malé dcery, po které se marmelády jmenují. A protože chtěl, aby mlsala zdravě, nebylo na co čekat.
„Vyrábím poctivé domácí marmelády dle vlastních receptur, s vysokým obsahem kousků ovoce, bez barviv, aromat, konzervantů a umělých ochucovadel. Všechny mé výrobky jsou složeny pouze z kvalitních surovin a dělám je tak, jako bych je dělal pro svou dceru,“ objasnil Jakub Trčka.
Zdroj: Vít Vrbka
Nesmírnou předností při výrobě marmelád a džemů je určitě ta skutečnost, že Jakub Trčka je zkušeným šéfkuchařem a správně vyladit chuť a vůni pokrmů je nejen jeho práce, ale především životní krédo.
Receptury a celý postup vymýšlel dva roky. Proces je poměrně složitý, vyrobit jeden druh marmelády mu trvá týden. Na výrobu používá čerstvé nebo mražené ovoce. „Marmelády nejsou vařené, zabíjím akorát bakterie a zachovávám vitamíny,“ vysvětlil.
Zdroj: Vít Vrbka
Recept i postup jsou ale samozřejmě tajné. Přírodních ochucovadel používá Jakub několik, ale jedinou ingrediencí, která jde skoro do všech marmelád, je pravá vanilka. „Nádherně voní a příjemně tu marmeládu nasládne,“ uvedl s úsměvem.
Nyní chystá mladý výrobce nový projekt, zdravé marmelády chce dostat do mateřských školek. V Hranicích na jeho marmeládu narazíte v Restauraci Archa a už brzy bude k mání i v nové dárkové prodejně na třídě 1. máje.
Zdroj: Vít Vrbka
Vyrábí také šest druhů marmelád, které jdou do firem, restaurací nebo hotelů. Jsou to cibulová, malinová s chilli, jablečná s piniovými oříšky a cejlonskou skořicí, jahodová s rebarborou a proseccem, višňová s amarettem a meruňková s amarettem.
„Naši odběratelé si je velice oblíbili i pro jejich široké využití, zejména na hotelové snídaně, na výrobu ovocných jogurtů, dezertů a moučníků nebo jako dárky pro hotelové hosty či zaměstnance,“ doplnil.
Zdroj: Vít Vrbka