Předchozí
1 z 5
Další

Marmeládu s chilli nebo proseccem? Šéfkuchař z Hranic vyladil nevšední dobroty

Marmelády ani džemy vlastně neměl nikdy rád. I to byl jeden z důvodů, proč se šéfkuchař Jakub Trčka z Hranic rozhodl vymyslet takovou recepturu, která by mu chutnala. Doladit všechny ingredience a technologii, aby dosáhl lahodné chuti a neodolatelné vůně, trvalo Jakubovi přes dva roky. A jaký je výsledek? Na trh uvedl poctivé domácí ručně vyráběné marmelády Nikoleta Maria, které jsou bez umělých konzervantů, barviv a z čerstvých surovin.

Jakub Trčka z Hranic uvedl na trh poctivé domácí ručně vyráběné marmelády Nikoleta Maria.Zdroj: Vít Vrbka

Druhým a podstatnějším důvodem bylo mlsání jeho malé dcery, po které se marmelády jmenují. A protože chtěl, aby mlsala zdravě, nebylo na co čekat.

„Vyrábím poctivé domácí marmelády dle vlastních receptur, s vysokým obsahem kousků ovoce, bez barviv, aromat, konzervantů a umělých ochucovadel. Všechny mé výrobky jsou složeny pouze z kvalitních surovin a dělám je tak, jako bych je dělal pro svou dceru,“ objasnil Jakub Trčka.

Jakub Trčka z Hranic uvedl na trh poctivé domácí ručně vyráběné marmelády Nikoleta Maria.Zdroj: Vít Vrbka

Nesmírnou předností při výrobě marmelád a džemů je určitě ta skutečnost, že Jakub Trčka je zkušeným šéfkuchařem a správně vyladit chuť a vůni pokrmů je nejen jeho práce, ale především životní krédo.

Receptury a celý postup vymýšlel dva roky. Proces je poměrně složitý, vyrobit jeden druh marmelády mu trvá týden. Na výrobu používá čerstvé nebo mražené ovoce. „Marmelády nejsou vařené, zabíjím akorát bakterie a zachovávám vitamíny,“ vysvětlil.

Jakub Trčka z Hranic uvedl na trh poctivé domácí ručně vyráběné marmelády Nikoleta Maria.Zdroj: Vít Vrbka

Recept i postup jsou ale samozřejmě tajné. Přírodních ochucovadel používá Jakub několik, ale jedinou ingrediencí, která jde skoro do všech marmelád, je pravá vanilka. „Nádherně voní a příjemně tu marmeládu nasládne,“ uvedl s úsměvem.

Nyní chystá mladý výrobce nový projekt, zdravé marmelády chce dostat do mateřských školek. V Hranicích na jeho marmeládu narazíte v Restauraci Archa a už brzy bude k mání i v nové dárkové prodejně na třídě 1. máje.

Jakub Trčka z Hranic uvedl na trh poctivé domácí ručně vyráběné marmelády Nikoleta Maria.Zdroj: Vít Vrbka

Vyrábí také šest druhů marmelád, které jdou do firem, restaurací nebo hotelů. Jsou to cibulová, malinová s chilli, jablečná s piniovými oříšky a cejlonskou skořicí, jahodová s rebarborou a proseccem, višňová s amarettem a meruňková s amarettem.

„Naši odběratelé si je velice oblíbili i pro jejich široké využití, zejména na hotelové snídaně, na výrobu ovocných jogurtů, dezertů a moučníků nebo jako dárky pro hotelové hosty či zaměstnance,“ doplnil.

Jakub Trčka z Hranic uvedl na trh poctivé domácí ručně vyráběné marmelády Nikoleta Maria.Zdroj: Vít Vrbka