Tým z Middlebury College přichází s novinkou, která nemá ve světě obdoby. Ženy pod vedením ledovcové průvodkyně na Aljašce a spoluzakladatelky značky SheFly Georgie Grace Edwardsové už byly unavené nošením kalhot, které nevyhovovaly na dlouhých túrách jejich anatomickým potřebám.

Krystal oxidu vanadičitého s leštěným povrchem.
Jediná na světě. Vědci popsali sloučeninu s pamětí, může změnit elektroniku

„Mužští členové naší výpravy mohli snadno rozepnout zip a vykonat potřebu, ovšem my ženy musíme neustále hledat vhodné místo, sundat si někdy i v teplotách hluboko pod nulou několik vrstev a odhalit spodní část těla. Proto jsem se rozhodla, že to musím změnit,“ říká zakladatelka konceptu Edwardsová, která vytvořila tým společně s dobrodruhy Biancou Gonzalezovou a Charlotte Masseyovou.

Stačí rozepnout zip a jít tam, kam příroda volá

Kalhoty, jež ocení každá žena, která se ráda pohybuje v přírodě, obsahují patentovaný design zipu umožňující vykonat potřebu bez zbytečného svlékání a odhalování. Kromě běžného zipu, který umožňuje oblékat a svlékat kalhoty, na nich totiž najdete ještě aditivní zip, který lze rozepnout až k zadní části pasu.

„Tento design vám umožňuje rozepnout zip tak daleko, jak jen potřebujete, abyste maximalizovali soukromí na stezce, v lese nebo kdekoliv jinde, kde se zrovna nacházíte,“ upřesňuje autorka konceptu. Pak už jen stačí stáhnout spodní prádlo na stranu, podřepnout a udělat potřebné, jak radí i na instagramovém profilu @sheflyapparel.

Zdravá sůl neexistuje
Nebezpečná sůl: Vědci přišli s řešením, jak ji vynechat a uchránit si zdraví

Kalhoty jsou dokonale pružné, takže je lze použít jak na turistiku, ale i při běhu, lezení po horách, jízdě na kole, nebo zkrátka jakoukékoliv jiné sportovní aktivitě. Díky dlouhému zipu, který je všit z přední strany až k zádům, je pak stačí rozepnout a dojít si na malou kdekoliv je potřeba. Vlastně, dojít právě nikam nemusíte. Stačí podřepnout tam, kde zrovna jste.

Snaha o udržitelnost

V současné době firma pracuje na získávání tkaniny, která bude dostatečně pevná, aby vydržela roky opakovaného používání, ale zároveň mohla být vyráběna z recyklovatelných materiálů.

„Kalhoty potřebujeme často dopravit na velké vzdálenosti, což s sebou nese nutnost spotřebovávat fosilní paliva. Snažíme se proto používat co nejvíce vhodné materiály a recyklovaná vlákna, abychom tento dluh přírodě vyrovnali,“ dodává Edwardsová.