Nehoda s alkoholem v Ústí

Těsně před nedělním polednem spadl na silnici v Ústí šestasedmdesátiletý cyklista. Příčinou pádu byla nejen nepozornost při řízení, ale zřejmě také alkohol.

„Vozidlem rychlé záchranné služby byl převezen do hranické nemocnice na ošetření. Utrpěl lehké zranění, které si vyžádalo jednorázové ošetření. Ještě na místě nehody se cyklista podrobil dechové zkoušce, která byla pozitivní. Muži zákona mu naměřili 0,49 promile alkoholu v dechu,“ uvedla tisková mluvčí přerovské policie Irena Urbánková. Dopravní nehoda je nadále v šetření policie.

Pád chlapce v 0seku

V neděli před 16. hodinou spadl z kola i třináctiletý chlapec v Oseku nad Bečvou. Z dosavadního šetření vyplývá, že mu do jízdní dráhy vběhlo několik dětí.

„Děti přebíhaly vozovku zleva, mimo vyznačený přechod pro chodce. Cyklista nestačil včas zareagovat a ve snaze zabránit srážce upadl na vozovku. Naštěstí měl na hlavě bezpečnostní přilbu. Přivolaná sanitka cyklistu převezla do přerovské nemocnice na ošetření,“ upřesnila tisková mluvčí přerovské policie Irena Urbánková.

Lékaři zjistili zranění dolní a horní končetin. Doba léčení se odhaduje minimálně na čtyři týdny. Policisté dopravní nehodu i nadále šetří.

Bouračka s těžkým zraněním v Týnu

Ani nedělní večer se neobešel bez pádu cyklisty z kola. O půl deváté došlo k dopravní nehodě tohoto druhu v Týnu nad Bečvou. Jedenasedmdesá­tiletý cyklista nezvládl řízení a po pádu z kola si způsobil těžké zranění. Záchranka jej následně převezla do hranické nemocnice. „Podle lékařské zprávy bude jeho léčení trvat asi šest týdnů. Ke zjištění alkoholu byl vzhledem k jeho zranění nařízen odběr krve v nemocnici. Zraněný cyklista uvedl, že si před jízdou dal pivo. Na kole vznikla škoda tisíc korun,“ uzavřela mluvčí Irena Urbánková.

Není nad přilbu

Ve snaze snížit počet podobných nehod policie cyklistům doporučuje stoprocentně se věnovat řízení a chránit si hlavu cyklistickou přilbou. „Cyklistická přilba zabrání 85 % úrazů hlavy a 88 % úrazů mozku,“ uvedla mluvčí Irena Urbánková. Jezdci na kole by také měli respektovat zákaz požívání alkoholu a používat pestré oblečení a fluorescentní či reflexní doplňky. Stejně důležité je také včasné rozsvícení světla na jízdním kole. (pm)