K podezření na otravu oxidem uhelnatým vyjížděli hraničtí profesionální hasiči do bytu na Pernštejnském náměstí v neděli před půl desátou večer.

„Uvnitř bytu byl zraněn muž, kterého jsme předali do péče zdravotnické záchranné služby. Přístroje prokázaly nadlimitní koncentrace oxidu uhelnatého, proto jsme prostory důkladně odvětrali a znovu zkontrolovali," uvedla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Aby hasiči vyloučili riziko hromadné otravy dalších obyvatel domu, prováděli měření také v okolních bytech.

„Tam už ale přístroje zvýšené hodnoty nepotvrdily," poznamenala Vladimíra Hacsiková s tím, že se v Olomouckém kraji jedná o první případ otravy v nové topné sezoně.

Těžká otrava

Za pomoci speciálního přístroje záchranáři u pacienta přímo na místě zjišťovali stupeň intoxikace oxidem uhelnatým.

„Dvaadvacetiletý mladík byl v době našeho příjezdu při vědomí, přesto jsme u něj zjistili těžkou otravu. Okamžitě jsme jej převáželi na specializované pracoviště do ostravské městské nemocnice, které disponuje takzvanou hyperbarickou komorou," uvedl náměstek záchranné služby Jan Weinberg.

Od začátku letošního roku hasiči vyjížděli k šesti podobným otravám, zraněno při nich bylo pět lidí.

Oxid uhelnatý vzniká špatným spalováním při závadě na topném spotřebiči nebo při nedostatečném přívodu vzduchu do místnosti.

„Proto doporučujeme pravidelné kontroly plynových spotřebičů odbornou firmou. Při používání kotlů a topidel na plyn je nutné zajistit dostatečný přívod vzduchu a zabránit ucpání ventilačních otvorů v místnostech s těmito topidly," dodala Vladimíra Hacsiková.

Co je oxid uhelnatýOxid uhelnatý je jedovatý plyn bez barvy a zápachu. Nebezpečí spočívá v tom, že jej člověk nedokáže nijak rozpoznat a necítí jej. Oxid uhelnatý znemožňuje přenos kyslíku krví.

Nejčastěji uniká při závadě na plynové karmě nebo kotli, kdy dochází k nedokonalému spalování. Zplodiny se při špatném přístupu vzduchu do místnosti hromadí uvnitř domů či bytů.

Mezi příznaky lehké otravy patří bolest hlavy, únava, ospalost a závratě. Závažné otravy jsou doprovázeny zvracením, ztrátou koordinace a vědomí, končí smrtí.

Přiotrávené osoby je nutné okamžitě vynést na čerstvý vzduch a přivolat zdravotnickou záchrannou službu.