„Největší dopad měla krize na sezonu běhů mimo dráhu, ta téměř neproběhla ani na jaře, ani na podzim. Mezinárodní vrcholy také v podstatě neproběhly, o to více se všichni soustředili na ty domácí,“ uvedla trenérka oddílu Klára Úlehlová, která v roce 2020 patřila mezi čtveřici atletických osobností města Hranice, vyznamenaných zvláštním oceněním na vyhlášení nejlepších sportovců roku. To letos patřilo atletice, která si v roce 2020 připomněla 80 od vzniku organizované činnosti a 60 let od založení prvního oddílu.

Medaile z Mistrovství republiky

Z domácích šampionátů hraničtí atleti neodjeli bez medailí. O sedm z osmi cenných kovů se jako již pravidelně v posledních letech postarali hraničtí veteráni a veteránky. Tu jedinou neveteránskou, o to cennější, vybojovala Adéla Zdražilová, která doběhla třetí v závodě na 400 m na šampionátu „dvaadvacítek“.

O jediné veteránské zlato se postarala Klára Úlehlová ze závodu na 400 m překážek, přidala ještě stříbro z halové čtyřstovky a dva bronzy z venkovní čtyřstovky a dvoustovky. Iva Podjuklová si dovezla stříbro z venkovní a bronz z halové patnáctistovky. Překvapivé stříbro v chůzi na 10 km vybojoval Petr Havránek mezi veterány 35 - 39 let.

Cenných je i dalších deset umístění hranických závodníků do osmého místa na různých MČR, činili se například vytrvalec Martin Čmelík, půlkařka Adéla Dostálová, chodec Rostislav Kolář, vrhačky Barbora Odstrčilová a Kateřina Kasparová nebo čtvrtkařské štafety.

Tucet cenných kovů z "Moravy"

Dvanáct medailí z mistrovství Moravy a Slezska, to je také velmi pěkný výsledek. Dvě zlata vybojovali mezi muži Petr Skřivánek (800 m v hale) a Rostislav Kolář (5000 m chůze v hale), oba pak na stejných tratích (pouze Kolář na dvojnásobné trati) vybojovali venkovní stříbra.

O tři z devíti stříbrných kovů se postarala prvním rokem žena Adéla Zdražilová (400 m př., 800 m v hale a pětiboj v hale). Vrhačky žákyně Kateřina Kasparová (oštěp) a Barbora Odstrčilová (koule v hale) byly také stříbrné. O poslední dvě stříbra se postaraly dorostenka Kristýna Podjuklová (3000 m) a žena Michaela Hynčicová (100 m př.). Jediný bronz vybojovala Klára Úlehlová v halovém pětiboji.

Nepostupová liga

Ligová soutěž byla letos také specifická. Oproti jiným létům letos pouze tříkolová a bez postupů a sestupů. Družstva mužů a žen atletického oddílu SK Hranice, z.s. nastupují ke II. lize mužů a žen skupiny D (severní Morava).

„Tato skupina byla letos mimořádně nabitá v obou kategoriích, patnáct týmů mužů a dvanáct týmů žen je opravdu na hranici únosnosti. Letošní ročník byl ryze prázdninový a neobešel se bez komplikací,“ naráží Klára Úlehlová třeba na rušení a přesuny kol do jiných míst a termínů.

V ročníku, kde v podstatě o nic nešlo, obsadili muži čtvrté a ženy šesté místo. Nejvíce bodujícími hranickými závodníky byli Ladislav Koutný a Adéla Zdražilová.

Mládež dělala radost

„Mládežnická družstva oproti minulým létům začínají pomalu vystrkovat růžky. V přípravkách skončili hoši na velmi pěkném čtvrtém místě, dívky byly osmé,“ chválí Klára Úlehlová. Nejvíce bodovali Sabina Tvrdoňová a Tomáš Baar.

„Mladší žactvo sice skončilo na chvostech tabulek, ale alespoň u dívek letos jezdila výborná a poměrně početná parta,“ hodnotí trenérka. Nejvíce bodovali Ondřej Trousil a Vera Vítková.

Ve starším žactvu, kde už začíná převažovat kvalita nad kvantitou, se hranickým dívkám dařilo skvěle. Šestice závodnic směle konkurovala početnějším oddílům a v krajské soutěži obsadila třetí místo, v moravském semifinále pak byly dívky osmé. Nejvíce bodovala Barbora Odstrčilová.

„Družstvo“ hranických starších žáků tvořil letos jediný závodník, Ondřej Glet.

Jen tři domácí podniky

„Nejen kvůli pandemii, ale také kvůli plánované rekonstrukci dráhy a výstavbě třetího pole jezu jsme letos uspořádali pouze tři akce, z toho dvě byly pouze místního charakteru. Velmi nás například mrzelo přerušení dlouholeté tradice Běhu vítězství a Hranické dvacítky,“ zmínila Klára Úlehlová.

Prvního června se Sportovní klub zapojil do celorepublikové akce pod hlavičkou Českého atletického svazu – Spolu na startu. Závodilo se celkem na 173 místech a díky sociálním sítím a přenosu České televize se atleti propojili nejen teoreticky, ale i virtuálně. V Hranicích se závodilo v osmi disciplínách, startovaly kategorie od mladších žáků nahoru. Celkem bylo na startu 47 hranických atletů a byly k vidění nejen kvalitní výkony, ale i krásné souboje.

Celkem 82 mladých hranických závodníků startovalo v pondělí 22. června na tradičním závodě – Hranickém čtyřboji. „Každý startující si odnesl sladkou odměnu. Počasí vyšlo skvěle, k vidění byly velmi zajímavé výkony,“ uvedla Klára Úlehlová.

Největší akcí, která se na hranickém stadionu v pandemickém roce konala, byla Pivní míle Hranice 2020. Ta byla dokonce s mezinárodní účastí. Představilo se 54 závodníků v individuální soutěži, zde zvítězili Petr Burian a domácí Martina Hrazdilová, štafet startovalo 14 a první do cíle doběhla štafeta Beer Mile Club Prague A.

K 1.listopadu 2020 oddíl vykazoval celkem 182 členů, z toho 117 mládežníků do 18 let. O chod oddílu se momentálně stará třináct aktivních trenérů, rozdělených do pěti tréninkových skupin.

„Za jejich obětavou a mnohdy nedoceněnou práci mnohokrát děkujeme. Poděkovat se sluší také atletům za jejich vzornou reprezentaci a přejeme jim mnoho úspěchů nejen ve sportu, ale také v osobním životě,“ uzavřela Klára Úlehlová.