Bojují statečně, výsledkově však zatím tápou. Po sedmi zápasech na první výhru stále čekají. Nepřišla ani v nedělním souboji s předposledním Ždárem nad Sázavou.

„Jde vidět, že ten přechod z přeboru do druhé ligy je komplikovaný. Doufám, že se to zlepší, ale zatím je to plácání od ničeho k ničemu. Ale určitě to jde postupně nahoru. Máme od soupeřů zpětnou vazbu, že od nás nečekali takový odpor,“ prozradil zatím nejlepší střelec týmu František Školoudík.

Lipník v sobotu večer prohrál doma s Podolím 67:83 a na druhý den nevstoupil na vlastní palubovce do utkání se Žďárem nejlépe. Hosty pustil hned v úvodu do trháku, který však smazal desetibodovou šňůrou lipenský Michal Pospíšil.

Jenže domácí střelec dostal v závěru druhé části diskvalifikační chybu a musel předčasně do sprch. Ofenzivě Lipníku to rozhodně nepomohlo. Hosté si ve třetí a závěrečné čtvrtině vypracovali pohodlný náskok a zaslouženě zvítězili o 21 bodů.

„Dnes to měl být hratelný soupeř, ale bohužel přijel posílen o jednoho hráče z první ligy, už včera vyhrál ve Valmezu,“ ohlížel se Školoudík a narážel na nejlepšího střelce utkání Jiřího Bubáka, který nováčkovi soutěže nasázel 31 bodů. O den dříve „postrašil“ Valašské Meziříčí 35 body.

Bubák si zahrál 1. ligu v dresu Vysočiny či Kolína, právě hráč s podobnými zkušenosti v Lipníku chybí. „Ostatní týmy mají osobnosti, které mají zkušenosti i z nejvyšší soutěže. Ti v klíčových chvílích dostanou míč a dají koš. My takové borce nemáme, vždy jsme hráli jen oblastní přebor,“ řekl František Školoudík.

Basketbalisté Lipníku ale nic nevzdávají, před sebou mají ještě patnáct utkání. „Udržet soutěž bude těžké, ale uděláme pro to maximum. Pokud se to nepodaří, tak rok pobudeme v přeboru, ale budeme se chtít vrátit sem. Basket je tady kvalitní, chceme hrát tuhle soutěž,“ neváhá lipenský rozehrávač.

BK Lipník – BK Žďár nad Sázavou 52:73 (17:21, 33:46, 44:59)

Body: D. Pospíšil 12, M. Pospíšil 10, Školoudík 9, Sedlařík 7, Brázda 4, Mik 3, Frélich 2, Sedláček 2, Řeháček 2, Baďura 1 – Bubák 31, Seidler 12, R. Pospíšil 10, Ondráček 7, Vavřínek 6, Vencálek 5, Malec 2.