Ta spočívá v soustředěné a trpělivé spolupráci jezdce a koně, při níž startující dvojice předvádí předepsané cviky v kroku, klusu a cvalu ve vymezeném prostoru.

Na programu jsou drezury stupně Z pro začínající jezdce či mladé koně, po nich nastupují zkušenější do soutěží stupně L. Příznivci akčnější jezdecké podívané si přijdou na své v odpolední části, kdy v 13 hodin zahajuje skokovou část parkur stupně Z.

V průběhu odpoledne se bude zvyšovat výška překážek a náročnost soutěží, celé závody vyvrcholí parkurem stupně L, který je věnován panu Ing. Karlu Podařilovi, který byl známou postavou jezdeckého sportu jako jezdec, trenér i rozhodčí.

Přestávky mezi soutěžemi vyplní již tradiční a oblíbené vystoupení pana Novosada z Rajnochovic, který s nadšením předvádí své koně plemene Hafling, vedené mladými jezdkyněmi v rytmu hudby.

Pořadatelům se opět povedlo zajistit ukázku jízdy dvojspřeží, kterou předvedou plemení hřebci z Tlumačova a další pozvaní vozatajci, kteří ukáží jak vypadá vozatajský parkur.