Samotný zápas, stejně jako ten úvodní, přenášela Česká televize. Kdo však zavítal na utkání osobně, rozhodně nemohl litovat.

K vidění bylo strhující utkání podpořené vynikající atmosférou, ke které přispěli také fanoušci hostujícího týmu.

Začátek utkání musel být, z důvodu pozdního příjezdu Jičínských, kteří uvízli dle informací na dálnici u Olomouce, posunut.

Nebylo divu, už jen sněhová nadílka v Hranicích nebyla zanedbatelná a cesty v okolí byly bílou nadílkou výrazně poznamenané.

Do utkání lépe vstoupili hráči Jičína, kteří od prvních minut diktovali tempo hry a vypracovali si náskok. Hranicím se dlouho nedařilo prosadit přes precizní obranu soupeře. Pozvolna se však dokázali i díky početním výhodám dostat na dostřel. Galusova trefa ve 22. minutě znamenala vyrovnání na 8:8.

Oba týmy se tahaly v závěru první půle o vedení. Když už to vypadalo, že poločas skončí smírně, tak hosté šťastnou trefou s poslední sekundou se vrátili do vedení 10:11.

„Jičín hrál pohlednou házenou, my jsme zpočátku byli trošičku nervózní. Ten inkasovaný gól v poslední sekundě nás určitě nakopl," poznamenal s úsměvem hranický trenér Libor Hrabal.

„Hráčům jsem o přestávce řekl, že musíme zagresivnit obranu, hrát více do těla a nenechat Jičín hrát svou hru. Myslím si, že se nám to následně i díky výkonu Radima Brože, který šel příkladem, povedlo," řekl v návaznosti kouč.

Druhý poločas se zpočátku odvíjel v obdobném duchu, Jičín si udržoval vedení a dál blokoval hranické pokusy. Cementáři však zvýšili aktivitu, z čehož pramenila řada nedovolených zákroků hostů.

Domácí začali i díky početním výhodám soupeře přehrávat. Cementáři těžili zejména z rychlých protiútoků.

Šnůrou pěti vstřelených branek se rázem dostali do vedení a ochozy mohly burácet nadšením.

„Výrazně jsme zpevnili obrannou fázi. Výborně hrál Radim Brož, který získal řadu balonů. I díky jeho přispění se nám podařilo vynikající ofenzivu Jičína ubránit a z následných rychlých protiútoků jsme se prosadili," okomentoval zlom v průběhu utkání lodivod Hranic.

„Ve výhru jsem začal věřit tři minuty před koncem," dodal.

Fantastická kulisa

Hraničtí byli v laufu a vedení už nechtěli nechat vzít. Trefa Rachače už prakticky definitivně potvrdila domácí triumf.

V závěru se ještě připomněla hostující lavička, která musela být flustrována ztracenou šancí na zisk cenné trofeje.

Závěrečný hvizd sudího završil gólový účet, který se nakonec zastavil na číslech 27:22 a definitivně odstartoval hranickou euforii. Emoce tak mohly naplno vypuknout. Rozzářený byl zákonitě i trenér Cementářů Libor Hrabal.

„Prakticky tři čtvrtě zápasu jsme prohrávali. Jsem moc rád, že jsme zápas nakonec otočili. Dali jsme prostě do toho úplně všechno a vysněný pohár získali, jsou to krásné a fantastické pocity," rozplýval se dle očekávání lodivod místních hrdinů, který dle očekávání pronesl i slova chvály na nevšední kulisu.

„Takovou atmosféru jsme tady ještě neměli. Tohle vyburcuje všechny. Děkujeme moc všem, kteří nás přišli podpořit. Byla to fantastická kulisa, před kterou se opravdu krásně hraje," pochválil opravdu vynikající atmosféru v hledišti Hrabal, který připustil, že tým čekají oslavy, které si zajisté všichni budou chtít užít.

TJ Cement Hranice – HBC Jičín 27:22 (10:11)

Nejlepší střelci: Stržínek 7, Čadra 4, Tůma 4 – T. Babák 6, Vocásek 4, Král 4. Sedmimetrové hody: 2/1 – 5/4. Rozhodčí: Horáček, Novotný. Vyloučení: 5:9. Diváků: 580.

První zápas: 27:28 – Český pohár získaly Hranice.

TJ Cement Hranice: Kučerka, Magrla – Stržínek, Rachač, Lanči, Brož, Čadra, Bajgar, Samiec, Tůma, Galus, Šíra, Dolák. Trenér: Libor Hrabal

HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Král, Bareš, Naimann, Babák T., Machalický, Lepieš, Kvasnička, Vocásek, Drbohlav, Zeman, Kraus, Weintritt. Trenér: Aleš Babák.