V půli dubna v Praze při úvodním podniku ČP to byl jeho první ostrý fourcrossový závod.

„Do tréninku jsem šel hodně s respektem, protože na rozdíl od bikrosu trať není tak upravená. V kvalifikaci se mi podařilo zajet druhý čas, což slibovalo možnost úspěchu,“ pověděl Tomáš Abendroth.

Rozjížďku vyhrál a tak do finále postoupil z prvního místa. Odstartoval dobře, avšak v první zatáčce to bylo loket na loket. Podařilo se mu ovšem dostat na první příčku a tu si udržel až do cíle.

Na druhý závod v Aši vyjížděl tým ABOS už v pátek ráno, aby lipnický fourcrossař stihl ještě potrénovat. „Trať byla pro nás hodně náročná a technická, bylo vidět, že stavitel Adam Stašek jezdil motokros,“ poznamenal.

„Myslím, že páteční trénink se povedl. Celou noc ale vytrvale pršelo a měli jsme strach o zrušení závodu. Naštěstí ráno sluníčko vše vysušilo a mně se podařilo vyhrát kvalifikace,“ oddechl si.

Finálová jízda byla dosti nabitá. Tomáš však odstartoval nejlépe a o první místo jej už nikdo nepřipravil. Takže další plný počet bodů do průběžného pořadí po dvou závodech.

Třetí podnik čtyřdílného seriálu Českého poháru se jel nedaleko, v Tošovicích na Odersku. „Jednalo se téměř o domácí trať, kterou jsem už měl podstatně lépe najetou,“ liboval si.

Kvalifikaci i rozjížďku vyhrál, ve finále ale už tak suverénní nebyl. Přesto zvítězil i ve třetím závodu.

Na druhý den se jelo na té samé trati mistrovství republiky, kde měl Abendroth nešťastný pád a kvůli vážné zlomenině pro něj sezona skončila.

Poslední závod Českého poháru se uskutečnil v Peci pod Sněžkou, kterého se Tomáš zúčastnil už pouze jako divák. Díky dostatečnému počtu bodů, které získal v předešlých třech závodech za tři vítězství, ovládl celý šampionát a stál se vítězem ČP v kategorii Rookie

Lipnický fourcrossař se neúčastnil pouze závodů u nás, ale také Evropského poháru v Polsku a v Rakousku.

U našich severovýchodních sousedů čekala na závodníky dlouhá a náročná trať včetně dlouhých skoků a Tomáš zde vybojoval páté místo v kategorii do 16 let.

„Druhý zahraniční závod jsem absolvoval v rakouském Leogangu, kde se jelo více disciplín na jednom místě, takže zde byla obrovská koncentrace závodníků. Kvůli nenalezení rozpisu jsme nemohli potrénovat, a tak jsem nastoupil přímo do kvalifikace a zajel pátý nejrychlejší čas. S výsledkem jsem moc spokojen nebyl,“ konstatoval.

Zhruba hodinu před samotným startem začalo silně foukat a pršet. Závody tak byly zrušeny a pořadí se počítalo podle kvalifikace, což znamenalo opět páté místo.

V celkovém pořadí Evropského poháru to nakonec Tomovi stačilo na čtvrtou pozici.