Velké Karlovice - hřiště
rok založení: 2007
počet jamek: 9
par: 62
délka: 2558 m
obtížnost: 2/5
ceník fee (9 jamek / 18 jamek): po-pá: 450/490 Kč, so-ne a svátky: 550/790 Kč
restaurace: ano
ubytování: ano

I proto, že areál tamního golfového klubu je součástí velkorysého hotelového resortu, takže tady najdete jídlo, ubytování a wellness.

Výlet do Beskyd tak může být ideální příležitostí, jak strávit letní dovolenou – a golf se naučit jako bonus. pro začátečníky tady ostatně nabízejí úspěšný program.

Pokud jde o jamky karlovického hřiště, jsou kratší, ale život na nich hráčům komplikuje úzký profil a nejedna překážka či biozóna. Odměnou je ale příjemný pobyt v beskydské přírodě… 

Jak se tam dostanete:
Areál leží v údolí Léskové v obci Velké Karlovice: ze Vsetína autem po výpadovce na Horní Lideč a v Ústí odbočit vlevo.
adresa: Léskové 583, Velké Karlovice 756 06
GPS: N 49° 22‘ 36‘‘ E 018° 23‘ 33‘‘
e-mail: golf@valachy.cz
telefon: 571 495 570 (recepce Wellness Horal)
web: www.golfclubhoral.cz

Radost? Úspěchy vnuka, říká president

Čím vším okouzlí hráče golfové hřiště uprostřed malebných Beskyd? A co je výhodou resortu ve Velkých Karlovicích? S Deníkem si povídal prezident Golf Clubu Horal Velké Karlovice Leo Bača.

Prezident Golf Clubu Horal Velké Karlovice Leo BačaPrezident Golf Clubu Horal Velké Karlovice Leo BačaZdroj: Archiv klubuJak dlouho už golfový areál v Karlovicích funguje?
S myšlenkou na vybudování golfového hřiště přišel před lety Milan Hradil, zakladatel zlínské firmy HP TRONIC, který koupil ve Velkých Karlovicích chalupu a místo si zamiloval. Časem koupil hotel Horal, kolem nějž se dnešní hřiště rozkládá, a další hotely Lanterna a Galik. Přišel se záměrem vybudovat tu hotelový resort doplněný po vzoru Itálie o wellness a sportovní vyžití v každém ročním období. Vznikl tak Resort Valachy, který má kromě hotelů s relaxačními centry a Skiareálu Razula také Golfové hřiště Horal. Od nápadu k realizaci hřiště trvalo několik let, nebylo snadné získat povolení od všech institucí, protože jsme v CHKO Beskydy. Letos budeme zahajovat patnáctou sezonu.

Jezdí k vám spíše hráči z blízkého okolí, nebo i ti zdaleka?
Naše hřiště jako součást rekreačního Resortu Valachy je veřejné. Takže kromě našich registrovaných členů, karlovických chalupářů, jejich přátel a slovenských golfistů, kteří to k nám mají kousek cesty, u nás hrají lidé z celé republiky. Výhodou je, že se mohou ubytovat v hotelech resortu.

Má váš golfový klub i další zajímavé aktivity? Jak je na tom například v práci s mládeží?
Velmi oblíbený je náš program Golf pro každého, který jsme vytvořili speciálně pro zájemce z řad negolfistů. Pod dohledem trenéra absolvují krátkou praktickou instruktáž o základech sportu, vyzkoušejí si odpalování na driving range, chipping i putting a poté se na golfovém vozíku vydají na hřiště zahrát si alespoň jednu jamku. Nezřídka se stává, že při dalších návštěvách už přijíždějí se svými holemi. Program často využívají ubytovaní hosté, rodiny s dětmi. Máme ho i v zimní variantě „pod střechou“.
V zimní sezoně probíhají na indooru i na simulátoru tréninky mladých golfistů z okolí. Nejvíce dětí k nám dojíždí ze spřáteleného Valašského golfového klubu v Rožnově.

Ilustrační foto
Golf je krásná hra opředená mýty. Jak na něj?

Čím byste na hru u vás nalákal zkušené, či naopak začínající golfisty?
Naše hřiště patří spíše k těm rozlohou menším, zato je hra na něm zároveň procházkou nádhernou horskou přírodou. Je obklopeno biozónami. Okouzlí vás přírodní rybníčky, horský potok s dřevěnými mostky ladícími s krajinou, provází vás vzácné vstavače, pasoucí se ovečky, podzimní ocúny. Na našem hřišti nenajdete písečné bunkery, ty jsme museli nahradit travnatými. Máme tu pěkné tréninkové plochy pro chipping a putting a na driving range můžete z krytého odpaliště trénovat i při nepříznivém počasí. V zimě je k dispozici indoor i simulátor. A po hře se mohou golfisté výborně najíst v restauraci hotelu Horal nebo si odpočinout na terase s výhledem na hřiště. Nebo si zajít i s rodinou do Wellness Horal. Vše mají na jednom místě.

Která jamka je podle vás na vašem hřišti takříkajíc „ikonická“ a proč?
Pro golfisty je naše hřiště tak trochu výzva. Horská oblast, krátké, ale technicky náročné jamky. Jamka číslo 4 byla v roce 2017 podle webu Golfparáda vyhodnocena jako nejvíce skórovatelná. Jamka č. 9 je zase čtyřpar, kde je z odpaliště vidět jen dlouhá fairway a teprve po zdařilém odpalu se na kopci otevře pohled na green.

Hrajete vy osobně golf? Jak často a jaký máte handicap?
Golf hraji rád, znám mnohá hřiště po celé republice, ale na tom našem se přece jen pohybuji nejčastěji. Vybudovali jsme ho, bydlím přímo uprostřed něj a velmi rád se tu při hře potkávám s příjemnými lidmi. Můj handicap se pohybuje pod dvacítkou.

Které známé osobnosti si u vás v areálu v minulosti zahrály, nebo sem dokonce jezdí pravidelně?
Velké Karlovice se staly v posledních letech velmi oblíbenou rekreační oblastí. Velkým bonusem této oblasti jsou lidé – Valaši – srdeční, otevření, upřímní, přátelští. Turisté, kteří jednou Karlovice navštíví, se obvykle rádi vracejí. Na našem hřišti si už zahrálo několik veřejně známých lidí a někteří jsou tu i pravidelnými hosty právě proto, že si tu užijí své soukromí a velmi brzy se stávají našimi přáteli.

Ilustrační foto
Golfový slovníček: Co znamená zahrát par? Kde je green a kde fervej?

Uplynulé období bylo pro nás všechny složité kvůli pandemii covid-19. Co ale vám a vašemu klubu udělalo v poslední době přesto největší radost?
Covidové období samozřejmě omezilo chod hotelu a následně tím i snížilo počet návštěvníků hřiště. Ale i tak se nám podařilo uskutečnit naše tradiční oblíbené turnaje – Chalupářský, Jednoholový zabijačkový či O mistra klubu. Mou největší osobní radostí byly golfové úspěchy sedmnáctiletého vnuka Matěje (na snímku vlevo), který jako člen reprezentace ČR získal volnou kartu na Golf Czech Masters 2021 a titul Dorostenec roku. Horal je místem, kde začínal, občas si tu spolu zahrajeme. Stejně jako všichni golfisté se už těším na zahájení nové sezony. Doufám, že bude taková, jako ji známe z dřívějška a budeme se na hřišti potkávat bez jakýchkoliv omezení. Těšíme se na vás!

Gastrotip Deníku
Zážitková restaurace Vyhlídka

Zážitková restaurace VyhlídkaZážitková restaurace VyhlídkaZdroj: Web podniku

přímo v areálu resortu Valachy v Karlovicích
V restauraci Vyhlídka se snoubí vysoká gastronomie s perfektním servisem a mistrovskými díly z rukou kreativního šéfkuchaře Pavola Pikuláka a jeho týmu. Je určena všem, kteří se nespokojí s „běžným“ jídlem. Zážitek umocňuje degustace vín prémiových vinařství za asistence sommeliéra. 

Wellness tip Deníku
Wellness Horal

Wellness HoralWellness HoralZdroj: Web podniku

přímo v areálu resortu Valachy v Karlovicích
Wellness Horal ve Velkých Karlovicích je součástí Resortu Valachy. Relax si tam užijete v termálních bazénech se slanou vodou, saunovém světě s vyhlášenými rituály, a dopřát si můžete exotickou masáž, péči beauty nebo kardio fitness.