Předchozí
1 z 6
Další

Nový povrch i osvětlení

Fotbalisté SK Hranice odehráli první duel pod novým umělým osvětlením. SK Kvítkovice porazili 3:0.Rekonstruovaný stadion SK HraniceZdroj: Deník/Jan Pořízek

Pro hranický atletický oddíl letošní rok znamenal kromě řady sportovních úspěchů především jeden zásadní počin na poli organizačním. Po dvou nejistých letech se konečně podařilo úspěšně dotáhnout do konce rekonstrukci atletické dráhy (tzv. retoping).

Nejen, že ovál dostal nový povrch, který už si po 13 letech užívání zasloužil, ale také se doplnily tartanové povrchy především kolem rozběhu a doskočišť na dálku a také kolem koulařského sektoru. Velmi prospěšné je také nové umělé osvětlení, které umožní nejen pořádat akce pod umělým osvětlením, ale také výrazně zpříjemní tréninky v zimním období.

Cinkalo to!

Hranický chodec Rostislav Kolář v Praze.Hranický chodec Rostislav Kolář v Praze.Zdroj: archiv R. Koláře

Teď už ale pojďme na úspěchy sportovní. Cinkalo to, a ne málo. Dámy veteránky prominou, ale úspěch na poli neveteránském dostane tentokrát přednost.

Rostislav Kolář se konečně a zaslouženě dočkal medaile z „republiky“, v únoru si v hale v pražské Stromovce v nádherném závodě došel pro bronz z mistrovství ČR mužů na 5000 m chůze.

Kompletní sadu medailí pak přidaly již zmíněné hranické veteránky. Iva Podjuklová zvítězila v běhu na 1500 m na dráze a bronz přidala ze stejné trati v hale. Klára Úlehlová vybojovala stříbro na mistrovství ČR veteránek v sedmiboji. Celkem hraničtí závodníci stáli na startu závodu na mistrovství ČR 18 x (z toho 11 x veteráni).

Nesmíme zapomenout ani na úspěch Barbory Odstrčilové, která letos hostovala za družstvo AK EZ Kopřivnice a s tímto týmem vybojovala na mistrovství ČR družstev dorostenek stříbrnou medaili.

Mezinárodní účast

Hranická atletka Klára Úlehlová na mistrovství světa masters ve finském Tampere.Hranická atletka Klára Úlehlová na mistrovství světa masters ve finském Tampere.Zdroj: SK Hranice

Po několika letech jsme si opět zapsali účast i na mezinárodních závodech. Reprezentační dres oblékla Klára Úlehlová hned na dvou akcích. V květnu byla nominována na mezistátní utkání veteránů do rakouského Leibnitzu, kde přispěla individuálním třetím místem na 400 m a byla členkou vítězné krátké štafety i stříbrné dlouhé štafety.

Na přelomu června a července se pak zúčastnila mistrovství světa veteránů ve finském Tampere, kde doběhla v nejmladší veteránské kategorii W35 v závodě na 400 m překážek pátá a na hladké čtyřstovce sedmá.

Mistrovství Moravy a Slezska

Zleva Sofie Kubicová a Sabina Tvrdoňová.Zleva Sofie Kubicová a Sabina Tvrdoňová.Zdroj: SK Hranice

Na mistrovství Moravy a Slezska to pak zacinkalo dvanáctkrát. Pro zlato si doběhla mladší žákyně Sabina Tvrdoňová na patnáctistovce a došel mezi muži Rostislav Kolář na pětce chůze v hale a desítce na okruhu.

Stříbrných medailí bylo požehnaně, dvě si pověsila na krk opět Sabina Tvrdoňová (800 m v hale a kros), juniorka Veronika Svobodová vybojovala rovněž dvě (pětiboj v hale a 400 m překážek na dráze), juniorka Adéla Dostálová byla druhá v hale na 800 m, poslední stříbro si vysloužila mezi ženami Michaela Hynčicová v závodě na 100 m překážek.

O dva bronzy se postarala mezi ženami Klára Úlehlová (200 a 400 m v hale). Jeden pak vybojovala dorostenka Barbora Odstrčilová v disku.

Ligové zápolení

Atleti a atletky SK Hranice v závěrečném závodě II. ligy mužů a žen. Tomáš Vašíček předává kolík Vojtovi PodjukloviAtleti a atletky SK Hranice v závěrečném závodě II. ligy mužů a žen. Tomáš Vašíček předává kolík Vojtovi PodjukloviZdroj: SK Hranice

Družstvo mužů letos stavělo na kvalitě, mělo zcela jistě nejlepší výsledek v počtu bodů na jednoho závodníka. Hlavní podíl na třetím místě hranického družstva mužů ve druhé lize měl navrátilec do hranického týmu vrhač Matyáš Řihák, ani další tradiční opory (Koutný, Podjukl, Orava) za ním příliš nezaostávaly. V baráži, kam se díky třetímu místu v základní části probojovali, pak brali sedmé místo.

Ženám se letos příliš nedařilo, družstvo částečně prochází generační obměnou, částečně bylo oslabeno zraněními či jinými důvody absencí dřívějších opor. V základní části druhé ligy skončily hranické ženy až osmé, do baráže se tak neprobojovaly. Nejvíce bodů vybojovala dorostenka Kateřina Kasparová těsně před další dorostenkou Barborou Odstrčilovou.

Žákovská družstva skončila většinou na chvostech tabulek. V těchto kategoriích (hlavně u hochů) máme již delší dobu problém poskládat družstva schopná konkurovat ostatním oddílům z Olomouckého kraje. Naposledy se dařilo starším žákyním v roce 2020, kdy se sešla silná generace, tehdy byla děvčata třetí v kraji. Přípravkám se letos dařilo trochu lépe, dívky skončily šesté (z deseti týmů), hoši sedmí.

Organizace akcí

Pivní míle Hranice 2022Pivní míle Hranice 2022Zdroj: Vojtěch Podjukl

Co se týče pořadatelských aktivit, vzhledem k plánované a uskutečněné rekonstrukci stadionu, nebylo letos závodů tolik. Po dvou letech pauzy jsme ale rádi, že mohl opět proběhnout tradiční Běh vítězství, Hranická dvacítka a Hranická desítka. V sobotu 9. dubna se na hranický stadion sjelo celkem 207 závodníků, což je sice od roku 2007 nejslabší účast, ale buďme rádi, že se opět závodí.

V pátek 22. dubna jsme pak poprvé pořádali okresní kolo Štafetového poháru pro základní školy. Ve čtvrtek 16. června se v Hranicích konalo 3. kolo Krajské soutěže družstev staršího žactva.

Pak samozřejmě nechyběly tradiční závody pro hranickou drobotinu - Hranický čtyřboj (20.6.) a pod novým umělým osvětlením Zavírání dráhy (7.11.), které ale letos bylo spojené se slavnostním otevřením nově zrekonstruovaného tartanového povrchu.

Už šestý ročník Pivní míle Hranice 2022 se konal v sobotu 23. července. Na stále oblíbenějším závodě padly letos dva české rekordy. Štafeta AC Domažlice posunula štafetový český rekord na 4 minuty a 27 vteřin. K velké radosti domácích se o druhý rekord postarala hranická závodnice Martina Hrazdilová, která český ženský rekord srazila na 10 minut a 14 vteřin.

K 1.11. 2022 oddíl vykazoval celkem 202 členů, z toho 127 mládežníků do 18 let. O chod oddílu se momentálně stará patnáct aktivních trenérů. Za výbornou práci všech trenérů mnohokrát děkujeme. Poděkovat se sluší také atletům za jejich vzornou reprezentaci a přejeme jim mnoho úspěchů nejen ve sportu, ale také v osobním životě.

Autorka: Klára Úlehlová