První kategorie dětí vyběhne na start v 9.30 hodin, dvacítka a desítka odstartují souběžně na stadionu ve 12 hodin. Zde bude také závodní kancelář, šatny pro závodníky a občerstvení.

„Závody jsou pořádány i pro neregistrované závodníky, v mládežnických kategoriích je vypsán nejkratší závod na 110 m pro děti ročníků 2013 a mladší, závodit tedy může opravdu každý,“ prozradila Klára Úlehlová z SK Hranice.

Letos se chystají poměrně výrazné změny. V rámci Běhu vítězství pořadatelé z důvodu stavebních prací v okolí stadionu zrušili mílařské tratě.

Nejdelší závod Běhu vítězství tak absolvují kategorie staršího žactva a dorostu (2000 m). Junioři a juniorky mají přidanou svou kategorii do závodu Hranická desítka.

Největší změna však proběhne v rámci hlavního závodu.

„Vzhledem ke kalamitnímu stavu polesí po vichřici, kterým trasa Hranické dvacítky a desítky původně vedla, a vyhlášení zákazu vstupu do lesa, byli pořadatelé nuceni změnit kompletní trasu závodu. Někteří tradiční účastníci dvacítky možná pamatují náhradní trasu z roku 2013, kdy se trať přesouvala na schůdnější terén z důvodu vysoké sněhové pokrývky v lese. K této trase se letos vrátí,“ uvedla Klára Úlehlová.

Mapa Hranické dvacítky pro rok 2018.Zdroj: SK Hranice

Mapa Hranické dvacítky pro rok 2018. Zdroj: SK Hranice

Kudy trasa povede?

Závodníci tedy po startu na stadionu nezamíří doprava, jak bylo zvykem, ale doleva. Za tenisovou halou uhnou z hlavní silnice doleva, oběhnou Pískáč a vrátí se zpět na cyklostezku. Po ní pokračují až k lávce na Rybářích, kde překonají Bečvu. Po silnici běží směr Drahotuše a kolem letiště pokračují směr Hranice. U jezu vyběhnou na nábřeží a Bečvu překonají až na mostě u sokolovny.

Hned za mostem uhnou doprava na chodník na nábřeží. Na úrovni stadionu závodníci na 10 km uhnou doleva a vběhnou malou brankou v „bráně borců“ na stadion (pak doleva), který oběhnou po asfaltové cestě až na úroveň startu na 300 m, kde vběhnou na ovál a pak už zamíří do cíle. Závodníci na 20 km pokračují po nábřeží do druhého kola, z nábřeží seběhnou na úrovni jezu.

„Přijďte otestovat svoji zdatnost. Veškeré informace včetně kompletních propozic, map jednotlivých tratí a výsledků z minulých ročníků najdete na webových stránkách www.atletikahranice.cz,“ uzavřela Klára Úlehlová.

Pořadatelé prosí řidiče a cyklisty, aby v době probíhajícího závodu (cca od 11.45 do 14.30) byli ohleduplní, upravili rychlost a dbali pokynů pořadatelů. (red)