V sobotu 29. dubna se zde konalo mistrovství republiky v běhu na 10 kilometrů na dráze, které probíhá vždy odděleně od hlavního republikového šampionátu.

Po loňském bronzu patřil Podjukl k širšímu okruhu favoritů v závodě juniorů.

První polovina závodu probíhala v poklidu, běželo se ve vláčku a favorité si hlídali jeden druhého. Polovinou trati probíhali průměrným tempem 3:15 na kilometr. Pak za to ovšem vzal hlavní favorit Martin Rebenda z Hodonína a vláček roztahal.

Podjukl se pokusil jeho nástup zachytit, ale po chvíli usoudil, že nastolené tempo nevydrží až do konce, zvolnil a zařadil se do vláčku tří běžců. Rebenda si zaslouženě běžel pro zlato s velkým náskokem, boj probíhal o zbylé dvě medaile daleko za ním.

Do posledních dvou kilometrů nabíhal Podjukl společně už jen se svým jmenovcem Hájkem z Nového Města nad Metují, ten se pokusil asi čtyřikrát nastoupit, ale hranický atlet se na něj vždy dotáhl. Dvě stě padesát metrů před cílem šel před něj a doběhl si pro stříbrnou medaili v čase 33:16,63 minut. Kuriózní na tom je, že tento čas se od jeho loňského výkonu liší o pouhou setinu.

Pro Podjukla to je letos už druhé stříbro z mistrovství republiky, to první vybojoval na halové trojce. Hlavní disciplínou, na kterou se chtějí se svým trenérem Zbyňkem Tesařem zaměřit, je ale 3000 metrů překážek. Stěžejní tak bude dobře vyladit formu na červnové mistrovství republiky juniorů. (red)