V sobotu 10. dubna se v Olomouci konalo v rámci 55. ročníku Olomoucké dvacítky v chůzi mistrovství republiky na 20 km. Nemohl na něm chybět ani hranický chodec Rostislav Kolář. Závod byl s velkou mezinárodní účastí, startovali kromě například Slováků i Poláků také početné výpravy ze vzdálených koutů světa - Kolumbie, Mexika, Guatemaly a Peru.

Kolář při svém čtvrtém startu na této náročné trati zašel čas 1:41:57 a obsadil už potřetí na MČR páté místo. Za loňským osobním rekordem zaostal zhruba dvě a půl minuty. Závod opanoval mistr světa z roku 2017 Kolumbijec Éider Arévalo v čase 1:21:04.

Čmelík závodil na poslední chvíli

Další hranický zástupce se představil v sobotu 10. dubna v Ostřešanech u Pardubic, kde se konalo mistrovství republiky v půlmaratonu. Martin Čmelík, který je prvním rokem v kategorii dospělých, se do startovní listiny dostal až jako náhradník. Celkem mohlo běžet „pouze“ 120 závodníků, technický delegát vybíral 80 mužů a 40 žen.

To, že může závodit, se dozvěděl Čmelík až v pátek večer. Naštěstí nepotřeboval PCR test, jelikož už covid prodělal (dvakrát), stačilo mu pouze potvrzení. Díky výpadkům v přípravě to tentokrát na osobní rekord nebylo (ten má z roku 2019 z Žilinského půlmaratonu 1:18:57). Finišoval na 69. místě v čase 1:23:33.

Premiéra Tvrdoňové

Velký příslib do budoucna je prvním rokem mladší žákyně Sabina Tvrdoňová. Ta se v neděli 11. dubna vydala na svůj první republikový šampionát. Tentokrát se sešlo mladší a starší žactvo a dorost v Táboře na mistrovství republiky v přespolním běhu.

Konkurence se sjela opravdu nebývalá, z 98 přihlášených mladších žákyň nakonec startovalo 92. Dva kilometrové travnaté okruhy dokončila Tvrdoňová na výborném 20. místě v čase 8:37 min. Ze závodnic ročníku 2009 byla třetí.

Autorka: Klára Úlehlová