Pořadatelé si trochu pohráli s nejmladšími účastníky a oproti původním propozicím délku většiny závodů protáhli. Na podobných závodech v kategoriích přípravek většinou dominují dobří sprinteři, zde se prosadili hlavně výborní vytrvalci. Hranický oddíl na medaile nedosáhl, ale i tak mladí závodníci nasbírali spoustu bodů do Běžeckého poháru dětí a mládeže Olomouckého kraje, jehož součástí byl tento závod. Vytrvalecké geny nezapřela Kristýna Podjuklová, která doběhla těsně čtvrtá mezi mladšími žákyněmi.

Stejného umístění dosáhl i Ladislav Procházka v kategorii přípravek hochů. Další pěkná umístění obsadili Jakub Nezval (7. nejmladší žáci), Terezie Kočnarová (7. mladší žákyně), Tereza Kostruchová (9. mladší žákyně), Martin Vavřík (10. mladší žáci), Tereza Vavříková (11. nejmladší žákyně) a Veronika Svobodová (11. mladší žákyně).

Na trať hlavního závodu na 9 km vyběhlo 20 žen a 69 mužů. Mezi muži neměla hranická atletika tentokrát zastoupení, zato mezi ženami to byly hned čtyři závodnice. Nejlépe si vedla dorostenka Kristýna Kadúchová, která doběhla celkově sedmá, ve své kategorii pátá v čase 44:43 min. Iva Podjuklová si doběhla pro desátou příčku a body do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje (ve své kategorii byla čtvrtá). Premiéru na takto dlouhé trati si odbyla Klára Úlehlová, která doběhla hned za Ivou na jedenáctém místě. Statečně se se závodem poprala starší žákyně Tereza Birnbaumová, která doběhla patnáctá.

Již 39. ročník Valašské laťky se konal v sobotu 14. března v tělocvičně základní školy ve Valašském Meziříčí. Takřka legendární a mezi skokany velice oblíbená akce má vždy skvělou atmosféru a na závěr sezony si jí nenechají ujít ani ti nejlepší výškaři. Parádní náboj mívá vždy také soutěž veteránů.

Tradičním účastníkem bývá i náš nejlepší výškař Jaroslav Bába, který letošní ročník vyhrál. Mezi matadory mítinku se už může počítat i hranický atlet Zbyněk Čech. Ten ve svém posledním letošním halovém startu předvedl velmi pěkných 180 cm. Druhým hranickým účastníkem byl dorostenec Adam Orava, pro něhož to byl vůbec první letošní halový start, hlavní část halové sezony vynechával kvůli zranění. Adam prakticky bez speciálního výškařského tréninku předvedl 170 cm.

Závěr halové sezony obstaraly Oddílové víceboje, které pořádají atleti SK Přerov v olomouckém tunelu. V neděli 22. března na tuto přátelskou akci vyjeli i tři atleti z Hranic. Návrat k závodní činnosti po mateřské pauze si prožila Klára Úlehlová. Hlavní cíl, přeběhnout první disciplínu (60 m překážek) na tři kroky a nic si u toho nezlomit, se jí povedl, takže zbytek disciplín pětiboje už mohla jít uvolněně. Výkony odpovídaly délce závodní pauzy. Velmi spokojená však mohla být po osmistovce, kterou běžela stejně jako před mateřskou přestávkou. Říká se, že se ženám po dítěti zvyšují vytrvalecké schopnosti, něco na tom asi bude.

Mezi dorostenci v sedmiboji startoval Adam Orava. Adam měl sice v zimě delší tréninkový výpadek způsobený bolestí kolene, ale na víceboje se těšil. Radost mohl mít hlavně z překážek, kde si zaběhl nový osobní rekord 9,36 s, byť je běžel podruhé v rozmezí asi deseti minut. Pořadatelé totiž poprvé postavili jednu řadu překážek na špatné značky, hoši se tak divili, že předposlední mezera jim vyšla na dva kroky, poslední na čtyři. Hlavně, že se nikdo nezranil, naštěstí Adam zvládá překážky na obě nohy. Celkový výkon 3228 bodů je sice zhruba o sto bodů horší než jeho osobní rekord z loňska, ale na těchto závodech o trhání osobních výkonů nešlo.

Třetím do hranické party byl mezi muži Petr Havránek. Osobní rekord si vytvořil v kouli (7,01 m), překážky za 11,15 s také nebyly špatné. Zbylé výkony představovaly spíše slabší průměr. Tomu odpovídal i celkový bodový součet 2233 bodů. (skA)