V nejobsazenější váhové kategorii mistrovství do 73 kg reprezentovali Železo Hranice Petr Pírko a Šimon Skurka.

Petr přesvědčivými ippony hladce prošel úvodními koly proti závodníkům z Mostu a Rumburku a ve čtvrtfinále narazil na bronzového medailistu této váhové kategorie z Vršovic, kde svého soupeře opět s přehledem porazil na yuko.

Do finále se Petr bez zaváhání probojoval krásným ipponem proti soupeři z Benešova.

Na druhé straně tabulky startoval Šimon Skurka, který si v úvodních zápasech vedl obdobně jako Petr přesvědčivými ippony a předváděl velmi hezké a chytré judo.

Ve čtvrtfinále rovněž narazil na druhého bronzového medailistu z Plzně, nad kterým zvítězil na dvě yuka a v semifinále takticky porazil soupeře z Žižkova jedním bodem.

Finále váhové kategorie do 73 kg bylo v režii judistů z Železa a po napínavém a vyrovnaném zápase Petr zahodil Šimona na ukázkové Soto makikomi a stal se mistrem republiky.

V nižších vahách do 50 a 55 kg reprezentovali Hranice favorité svých kategorií David Šatánek a Tomáš Beran. David, který nastoupil jako jednička v ranklistu, postupoval zkušeně přes soupeře z Turnova a přes dvojku z ranklistu ze Zlína až do finále.

Po urputném boji však svému dlouhodobému rivalovi z Liberce podlehl na yuko a stal se vicemistrem ČR.

Tomáš, letošní mistr republiky ve starší juniorské kategorii, který se teprve zotavuje po sérii zranění, se nejprve utkal s budoucím mistrem republiky z Liberce, kterému podlehl.

V opravných zápasech proti soupeřům z České Třebové a Chomutova nezaváhal a vydřel krásné třetí místo. Všichni dorostenci na mistroství České republiky uspěli a dovezli si cennou medaili.

Jedinou zástupkyní z řad Železa v kategorii dorostenek byla Barbora Lipková, která nastupovala v nejobsazenější váze do 57 kg.

Barča v úvodních zápasech vyhrála nad soupeřkami z Litoměřic a Kolína držením na zemi a následně ve čtvrtfinále podlehla soupeřce z Opavy.

V opravných bojích si hladce poradila se soupeřkou z Kladna, následně však neuspěla proti soupeřce z Hulína a obsadila bodované sedmé místo.

Vynikající výsledky se také potvrdily ve finálním hodnocení týmů, kde se Hraničtí pouze s pěti judisty stali 5. nejlepším týmem turnaje a 2. nejlepším týmem v kategorii dorostenců.

Trenéři Jakub Horák a Ladislav Adámek mistrovské závody zhodnotili velmi pozitivně a především vychvalovali judisty ve váhové kategorii do 73 kg, ve které kluci dlouhodobě předvádí skvělé výsledky.

Posledním turnajem pro dorostence před koncem letošní sezony je dorostenecká liga v Prachaticích, kde Železo Hranice bude obhajovat mistrovský titul z minulého roku. (la)