Po tvrdé přípravě družstvo Železa předvedlo vyrovnaný výkon a jednoznačně opanovalo první kolo, kdy s přehledem porazilo všechny své soupeře a vyšláplo tak za již sedmým postupem v řadě, do finálové skupiny.

Družstvo nastupovalo v sestavě – 50 kg: Jan Mazan a Michal Posmyk, 55 kg: Marek Šenkýř a Martin Novák, 60 kg: Adam Kahánek, 66 kg: Lubomír Holčák, 73 kg: Radek Pytlík a Tomáš Zahradníček, 81 kg: Jakub Zahradníček, 90 kg: Kamil Štěpán a Ladislav Zapletal.

V prvním utkání proti Olomouci předvedli hraničtí koncentrovaný výkon a tohoto nepříjemného soupeře porazili 6:2, když se prosadili Mazan, Kahánek, Pytlík, Zahradníček, Štěpán a Zapletal. V dalším zápase s Baníkem Ostrava, který byl spolufavoritem skupiny, zvítězili 5:2 – bodovali Mazan, Šenkýř, Holčák, Štěpán, Zapletal a Jakub Zahradníček remizoval.

V utkání proti KJUS Hranice neměl tým větších problémů a s přehledem zvítězil 6:1. Body získali Mazan, Novák, Kahánek, Pytlík, Zapletal, Štěpán a Šenkýř remizoval. V posledním měření sil proti SKKP Brno, Železo bojovalo o celkové vítězství ve skupině, kdy Brno překvapilo svým výkonem a stalo se spolufavoritem turnaje. Zápas byl více jak vyrovnaný a rozhodoval až poslední zápas, kde se prosadil borec Železa a strhl tak vítězství na stranu svého klubu. Utkání tak skončilo vítězstvím 5:3. Bodovali Mazan, Kahánek, Holčák, Pytlík a Zapletal.

Marek Nádvorník, trenér Železa Hranice, řekl: „Družstvo mě zaskočilo svým výkonem v pozitivním významu slova. Před soutěží jsme posílili a hostující závodníci předvedli, proč jsou na hostování. Stoprocentní úspěšnost v zápase měli Mazan a Zapletal, což jsou oba mladí borci v dorostu teprve prvním rokem. V dalším kole můžeme míchat sestavou tak, aby se zapojili i borci z lavičky. K postupu budou stačit dva body, které by neměly být problémem získat.“

Pořadí Dorostenecké ligy po prvním kole: 1. Železo Hranice 8 bodů, 2. SKKP Brno 6, 3. Baník Ostrava 4, 4. JK Olomouc 2, 5. KJUS Hranice 0

Borci Železa Hranice si plnili reprezentační povinnosti

Ihned po dorostenecké lize odejeli dva závodníci této kategorie Jan Mazan a Lubomír Holčák doplněni o reprezentanta juniorů Adama Jestřebského na turnaj do Chorvatského Samovodu, kde všichni tři pod hlavičkou reprezentace hájili barvy České republiky. Na turnaji, který byl vyhlášen pouze pro kategorie chlapců do sedmnácti a dvaceti let, se sešlo na 300 závodníků, kdy své reprezentace vyslalo několik států, mimo jiné domácí celek, Srbsko, Bosna a Hercegovina.

Český tým zde pod vedením trenéra Švece předvedl skvělý výkon, když jednoznačně kraloval zejména kategorii dorostu. Je potěšující, že se neztratili ani závodníci Železa, když všichni tři prošli až do boje o medaile a výsledkem jejich snažení byl zisk stříbra, bronzu a jednoho pátého místa.

Nejlépe se představil ve váze do 50 kg Jan Mazan, který v těžkých bojích prošel do finále soutěže, kde narazil na svého kolegu z reprezentace a s ním prohrál. Zisk stříbra je však úspěchem tohoto mladíka. Ve váze do 66 kg startoval Lubomír Holčák, který prošel mezi čtyři nejlepší.

Zde po chybě z úvodu utkání prohrál a v boji o třetí místo se již neprosadil a skončil pátý. Junior Adam Jestřebský prošel ve váze do 73 kg mezi osm nejlepších. Zde nejtěsněji podlehl reprezentantovi Srbska. Spadl do oprav, kde postupně prošel až do boje o třetí místo ve kterém smetl dalšího Srba a zaslouženě získal bronz.

Marek Nádvorník, trenér Železa Hranice: „Jsem rád, že jsme se této akce mohl zúčastnit. Kluci dřeli a zaslouženě získali medailové umístění. Bez nadsázky mohu říci, že to byl víkend Jana Mazana, který nastoupil k osmi utkáním a jen jednou prohrál ve dvou těžkých turnajích. Adam Jestřebský se do turnajů vrátil po zranění a pauza nebyla znát. Luboš Holčák si na váhu 66 kg teprve zvyká, ale jeho kvality jsou znát a věřím v další postup.“

Dan Navrátil