Na náročných tratích plných úseků na nezpevněném povrchu mezi vinicemi, se potkají posádky bodující do domácího rallyeového šampionátu společně s posádkami soutěžícími v rámci slovenského mistrovství. Hlavním favoritem soutěže je bezesporu posádka tovární Škody Fabie R5 Jan Kopecký a Pavel Dresler, kterou bude chtít jistě prohnat pěkná řádka soupeřů s vozy kategorie R5. Těch se na startovní rampě sejde celkem jednadvacet.

Na umístění co nejblíže pódiu pomýšlí i přes neúčast v předchozím závodě v Českém Krumlově jeden ze zlínských pilotů Jaromír Tarabus se spolujezdcem Danielem Trunkátem a vozem Škoda Fabia R5 . ,, Hustopeče jsou velmi pěknou soutěží, na kterou se nesmírně těšíme. Tým, od kterého si pronajímáme vůz, musel na poslední chvíli kvůli nehodě jednoho polského pilota právě s naším vozem řešit náhradní variantu. Nakonec ale vše dobře dopadlo, takže jsme v tomto týdnu měli možnost krátkého testu se zbrusu novým mladoboleslavským speciálem poslední specifikace," oddechnul si zlínský pilot Škody R5. Bližší poznávání či nastavení vozu proběhne ale až těsně před začátkem závodu.

V sobotu se ve Velkých Karlovicích jede Bike Valachy, letos s lehčí trasou. Ilustrační foto.
Kam za sportem ve Zlínském kraji

,, Další seznámení a případné úpravy na voze provedeme při pátečním Shakedownu před soutěží. Pocity jsou ale po prvním testu velmi dobré," líčí dojmy z nového vozu Tarabus, který už se nemůže dočkat startu. ,, Pořadatelé zde vždy připraví kompaktní soutěž na náročných tratích, za což jim patří velký dík. Především na jízdu na šotolinových pasážích se velmi těším. Navíc i meteorologové slibují příznivé počasí beze srážek, což by mohlo přilákat velké množství diváků,"předvídá zlínský soutěžák slušnou diváckou kulisu.

Dalším pilotem, který patří mezi širší domácí rallyeovou špičku je Miroslav Jakeš. „ Hustopečskou soutěž mám moc rád. Je totiž oproti ostatním domácím podnikům specifická spoustou pěkných šotolinových pasáží, na které se už teď společně s Petrem moc těšíme,“ hlásí z místa konání závodu pilot Škody Fabie S2000. ,, Přestože v technice máme oproti špičce na vozech R5 trochu handicap v podobě atmosférického motoru, pokusíme se zde zanechat co nejlepší dojem z naší jízdy a zároveň se popereme o co nejlepší umístění,“ je odhodlaný nechat na trati mezi vinicemi vše ze svého jezdeckého umění Miroslav Jakeš.

Hokejisti Berani Zlín natáčí propagační klip v hotelu Alaxandria v Luhačovicích.
Tradiční firmy podpoří zlínský hokej i při oslavách

Jednou z posádek soutěžících letos u našich východních sousedů je zlínská dvojice Egon Smékal se spolujezdkyní Petrou Němcovou, kteří bojují o vítězství v rámci dvoukolek právě ve Slovenském šampionátu. ,, Na návrat na domácí tratě se moc těšíme,“ hlásí pozitivně naladěný Egon Smékal. ,, Auto máme parádně připravené, jen bych osobně přivítal trochu méně šotolinových pasáží na trati. Mám totiž raději asfaltový povrch, kde má auto lepší přilnavost. Přesto se ale budeme chtít poprat o další prvenství v rámci slovenských dvoukolek. A protože jsme přihlášeni v Hustopečích i do domácího mistráku, pokusíme se prohnat i naše mladé a rychlé kluky na er dvojkových dvoukolkách,“ slibuje těsně před startem soutěže zlínský pilot Citroënu DS3 R3T, který je aktuálním lídrem hodnocení kategorie 2WD na Slovensku.

Hustopěčská soutěž má na programu celkem dvanáct rychlostních zkoušek na šesti úsecích a jejímu začátku bude ještě předcházet testovací rychlostní zkouška zvaná Shakedown. Ta odstartuje v pátek těsně po poledni na úseku v okolí obce Starovice. Samotná soutěž pak odstartuje v pátek o půl sedmé večer z náměstí v Hustopečích a nejrychlejší posádky se na stejném místě objeví v sobotu těsně po patnácté hodině.

Autor: Jiří Hejtmánek