Hraničané se tohoto turnaje účastnilo již před dvěma lety. V pátek po příjezdu do Chorvatska judisté nabírali síly u moře, aby mohli předvést svůj um na sobotním turnaji.

Nejlépe se z patnácti zápasníků vedlo již tradičně Davidu Šatánkovi ve váze do 60 kilogramů. Předvedl excelentní výkon a nenašel žádného přemožitele. „Měl jsem dojem, že ze mě měli soupeři strach, nechtěli se vůbec prát,“ poznamenal po Šatánek po turnaji.

Asi nejtěžšími zápasy si prošli Robert Trojnar společně se Šimonem Skurkou, kteří se potkali ve váhové kategorii do 81 kilogramů. „Předvedli bezchybné výkony, osudový byl oběma pouze vítěz této kategorie, na něhož Trojnar natrefil v semifinále a Skurka ve finále. Skurkovo druhé místo a Trojnarův bronz jsou opravdu zasloužené,“ zhodnotil výkon svých borců trenér Marek Nádvorník.

Dále vyzdvihl i zápasy Tomáše Berana ve váze do 66 kilogramů. Ten skončil na třetím místě. „Všichni tři borci se rvali jako draci. Prohráli buď nejmenším možným rozdílem, trestem nebo až v golden score. Konkurence zde byla opravdu velká,“ podotkl dále Nádvorník.
Mezi dalšími umístěnými byl i Jakub Jiříček ve váhové kategorii do 90 kilogramů, který padl pouze ve finálovém zápase a z Chorvatska si odvezl stříbrnou medaili.

Na ostatní judisty čekala bronzová sklizeň. Jako třetí se umístili nejmladší závodníci Vojtěch Kubala (do 60 kilogramů) a Ondřej Rác (do 73 kilogramů). Kubala se blýskl hned dvěma třetími místy (v mladší a starší dorostenecké kategorii), Ondra Rác vybojoval ve vyšší věkové kategorii páté místo. Další třetí místa obsadili Tomáš Bezděk (do 81 kg), Adam Purgert (do 100 kg), Tomáš Čechák (do 73 kilogramů), který porazil svého soukmenovce Ondřeje Ráce a Vincent Skurka (do 60 kg).

Svou judistickou premiéru zažila i Gabriela Nádvorníková ve váhové kategorii do 57 kilogramů. Její dvě vítězství ovšem stačila na páté místo. Na pátém místě se umístil i muž Jan Mazan ve váze do 66 kilogramů.

Asi největší emoce prožíval Adam Jestřebský, bývalý reprezentant České republiky, ve váhové kategorii do 81 kilogramů. „Adama prostě zařízli rozhodčí, což byla obrovská chyba. Normálně o verdiktu rozhodčích nediskutuji, ale v těchto dvou zápasech byla opravdu citelná zaujatost. Věřil jsem, že Adam bude určitě stát na bedně. Ale bohužel i takové momenty přináší sport,“ vysvětloval trenér.

Hraničtí judisté i přesto na turnaji zazářili, mezi sedmi sty závodníky se rozhodně neztratili. „Judisté z jihu jsou technicky velmi nepříjemní a konkurence je to těžká. Vnímám to jako super turnaj. Až na tři borce si všichni sáhli na bednu. Já jsem rozhodně velmi spokojený,“ uzavřel s úsměvem trenér Marek Nádvorník. 

Autor: Barbora Jestřebská