Ani jeden z jejich rodičů v mládí netančil, dokonce ani na vlastní svatbě, i oni však postupem času podlehli vášni svých dětí. „Rodiče to už vzali jako hotovou věc, momentálně nás nesmírně podporují,“ přitakávají společně olomoučtí tanečníci.

Pár Barbora a Daniel Borůvkovi jsou v současnosti jednou z velkých komet tuzemského juniorského tance, potvrzuje to i jejich oblíbenost na sociálních sítích, kde mají na svých stránkách už stovky fanoušků.

Sympatie jim přináší i harmonický vztah, ve kterém nehraje žádnou roli ani fakt, že jsou sourozenci. „Dříve jsme se hodně štvali. I tím, jak jsme byli pořád spolu, ale jak dospíváme, už se to hodně lepší,“ uvědomuje si Daniel.

Znovuzařazení jejich sportu, konkrétně soutěže v deseti tancích, do programu ODM tak nemohli nevyužít ke své snové jízdě za medailí.

„Před týdnem jsem ještě byla nemocná, takže příprava byla dost hektická,“ odtajnila Barbora komplikace, které trápily favorizovanou taneční dvojici.

Matěj Bank
V rodinných stopách. Na ODM startuje i synovec slavného lyžaře Banka

Loktem od soupeřů

Právě slovo favorit se u tohoto páru přetřásalo před soutěží prakticky neustále. Historický sál Smetanova domu v Litomyšli, tedy kolbiště olympijské bitvy, jim však přichystal mnohé nástrahy.

Při valčíku nesčetněkrát dostali loktem od soupeřů, jen jeden nejistý krok mohl způsobit pohromu. Ve finálovém kole pak sváděli přímý souboj zejména s Lucií Růžičkovou a Jonášem Tománkem, tedy synem Jana Tománka známého z televizní soutěže StarDance, který si stejně jako jeho otec svým typickým charisma a zápalem podmanil většinu přítomných.

Porota však za vítěze určila, pro některé lehce překvapivě, ladné Borůvky, jak je olomouckému páru přezdíváno. Otci obou mladých talentů Janu Borůvkovi tekly slzy dojetí.

„I když dvacáté místo na mistrovství světa byla taky bomba, zlatá medaile z Litomyšle je pro mě cennější,“ hodnotila svůj životní úspěch Barbora. „Byl to neskutečný zážitek,“ dodala.

Právě jejich hodnocení olympijské zkušenosti jasně ukázalo zřejmý fakt, taneční sport si na zimní olympiádě díky svému kouzlu vybudoval silnou pozici.

Autor: Johan Čáp - člen programu Mladí novináři na ODM 2018

Slavnostní zahájení  her VIII. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky v pardubické Tipsport Areně.
Bojujeme za Olomoucký kraj! Sportovní naděje si užily zahájení dětské olympiády