VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Abeceda koření: celer, cibule, citronela, česnek a černucha

Připravili jsme pro vás třetí díl naší Abecedy koření. Tentokrát se zaměříme na písmeno C a Č. Kromě starých známých druhů, jako je česnek, se seznámíme i s méně tradičním kořením, například s černuchou.

25.5.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Lubomír Stehlík

V minulosti byl celer symbolem smutku a z jeho listů se vyráběly smuteční věnce.

V dnešní době jej například v Řecku považují za rostlinu štěstí. V gastronomii pak celer budí u strávníků celkem výrazné emoce kladné i negativní.

Botanický název je miřík celer a pěstují se tři typy. U celeru hlíznatého se využívá především hlíza, ale dají se použít i listy. Řapíkatý celer naopak žádnou hlízu nevytváří a řapíky se používají jako jemná zelenina. Poslední typ je celer listový, který má mnoho jemných listových výhonků.

Listy celeru se používají čerstvé i sušené. Suchá a drcená nať se míchá se solí a používá se k dochucování hotových pokrmů. Stejně se dá využít i strouhaná a usušená celerová bulva.

„U nás je k dostání v sušené polévkové směsi. Tam se asi jako koření používá nejčastěji," řekla Jitka Šerá z olomoucké prodejny s kořením U Sindibáda.

VYZKOUŠEJTE: Celerová polévka ze Sardinie

Celerová polévka ze Sardínie

Cibule je všude

Nemá smysl podrobněji představovat cibuli. Zná ji každý a každý, kdo alespoň jednou vařil, se s ní téměř jistě setkal. Cibule byla základním jídlem třeba při stavbě pyramid.

Známá je také svou prospěšností lidskému zdraví, i když hlavně v syrovém stavu. Sušená bývá základem v kořenících směsích na maso, do polévek, omáček, paštik, pomazánek a salátů.

Využívá se při nakládání i dušení zeleniny. Jde skutečně o univerzální koření. Používá se čerstvá, sušená i rozemletá na prášek. Ukládá se na chladném a suchém místě.

VYZKOUŠEJTE: Cibulové závitky s masovou náplní

Cibulové závitky s masovou náplní

Zdravý a významný

Co platí o cibuli, lze v podstatě říci i o česneku. Snad jedině kromě toho, že cibulí se neodhánějí upíři. I česnek jedli dělníci při stavbě pyramid.

Česnek je důležitý při úpravě skopového masa, nepostradatelný je v uzeninách či při přípravě mletého masa. Mladé lístky česneku se používají při kořenění polévek, omáček i salátů.

VYZKOUŠEJTE: Rychle špagety Aglio olio

Špagety Aglio olio

Tráva s vůní citronu

Citronela je známá též jako citronová tráva. Vytváří mohutné trsy a pochází z Asie. Klíčová je v kuchyni v Singapuru nebo v thajské či vietnamské kuchyni. Na Srí Lance ji kombinují s kokosovým ořechem. Hodí se k hovězímu masu, drůbeži i vnitřnostem a dá se kombinovat například s bazalkou nebo koriandrem.

„Používá se sušená i čerstvá. Hodí se do polévek, omáček, čajů a v létě do osvěžujících studených nápojů," poznamenala Šerá.

VYZKOUŠEJTE: Thajské dary moře

Thajské dary moře

Cumín a černobýl

Cumín je známý též jako římský kmín. Má ostrou a nahořklou chuť. Používá se především v asijské kuchyni na maso i zeleninu. Kombinuje se s kurkumou, kardamomem nebo koriandrem.

„Podporuje trávení a působí proti průjmům a nadýmání," doplnila Šerá.

Cayenský pepř pochází z Číny a Pakistánu. Jde o hodně ostrý druh chilli papričky.

VYZKOUŠEJTE: Bramborový salát s fazolkami

Bramborový slaát s fazolkami

Málo používaný je černobýl. Jde v podstatě o plevel, který je příbuzný pelyňku. V pověrách se používal jako mocný prostředek proti kouzlům.

Skutečností je, že černobýl podporuje trávení a je příjemně nahořklý.

Mladá čerstvá nať se přidává do masových polévek, omáček a do mletého masa. Kvetoucí vrcholky se rozdrcené nebo jemně nakrájené vkládají do hus a kachen při pečení. Nepoužívá se jej velké množství jedna lžička přibližně na kilo masa.

Černucha léčí průdušky

V asijské kuchyni se můžete setkat také s černuchou, známou jako černý kmín. „Kombinuje se s hořčičným semínkem nebo fenyklem. V indické kuchyni se přidává do dušeného masa s jogurtem. Její semínka se také používají jako posyp pečiva a čaj z černuchy léčí průdušky," uvedla Šerá.

Při pečení sladkého se určitě setkáváte s citronovou kůrou. „Používá se strouhaná a mletá. Je z bio citronů a hodí se do sladkých jídel. Přidat ji můžete do bábovky, perníku i piškotu. V podstatě kamkoliv," uzavřela Šerá.

Více receptů, tipů a rad najdete na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

25.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 11 175 Kč Svářeči Svářeč. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 11175 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, Jedná se o kovovýrobu, svařování konstrukcí, čtení výkresové dokumentace., , Zájemci se mohou hlásit u pana Pflegera:, - zasláním životopisu (CV) na email: pflegerrides@centrum.cz;, - telefonicky (9,00 - 14,00 hod.) na čísle 608 148 484 nebo 608 755 771;, - osobně na adrese místa výkonu práce., , Místo výkonu práce: Bochoř 10, 750 02 Přerov. Pracoviště: Pfleger rides s.r.o., 750 02 Přerov 2. Informace: Vilém Pfleger, +420 608 148 484. Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 20 000 Kč Elektromechanici elektrických zařízení (kromě zařízení v dopravních prostředcích) Elektromechanik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, znalost vyhl. 50, ŘP skupiny B, spolehlivost, pozitivní přístup, manuální zručnost. Znalost cizích jazyků výhodou., , Nabízíme:, stravenky; 5 týdnů dovolené; možnost ubytování, , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - pan Jiří Pitner:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: dsp@dspprerov.cz;, - telefonicky (Po - Pá 07,00 - 15,00hod.) na čísle 581 209 050;, - osobně (každé pondělí od 10,00hod.) na adrese místa výkonu práce, , Místo výkonu práce: DSP Přerov, spol. s r.o., Kojetínská č.p. 2900/51, 750 02 Přerov 2. Pracoviště: Dsp přerov, spol. s r.o., Kojetínská, č.p. 2900, 750 02 Přerov 2. Informace: Jiří Pitner, +420 581 209 050. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 15 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadavky:, znalost indické kuchyně, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: aslam@seznam.cz;, - telefonicky na čísle 777 115 322;, - osobně na adrese místa výkonu práce, , Místo výkonu práce: ZAYKA HIMALAYA s.r.o., nám. Svobody č.p. 1030/21, 750 02 Přerov 2. Pracoviště: Zayka himalaya s.r.o., nám. Svobody, č.p. 1030, 750 02 Přerov 2. Informace: Aslam Aseem, +420 777 115 322. Obchod - Obchod Nákupčí 25 000 Kč Specialisté v oblasti prodeje a nákupu služeb Manager nákupu. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Popis pozice:, Plánování nákupních strategií, jejich realizace. Nákupní marketing - analýza a průzkum trhu. Aktivní vyhledávání nových dodavatelů, organizace výběrového řízení. Pravidelný reporting a analýzy pro Top Management. , , Požadujeme:, praxi v oboru 5 let; znalost AJ - aktivní (slovem i písmem); řidičský průkaz skupiny B; znalost práce na PC; samostatnost, systematičnost a preciznost; zájem vzdělávat se, odolnost vůči stresu, , Nabízíme:, pozici ve stabilní a perspektivní české společnosti; rozmanitou a zajímavou práci v příjemném kolektivu; 3 dny zdravotní dovolené, závodní stravovaní, příspěvek na dopravu, , Odpovědí na tento inzerát či zasláním Vašeho životopisu a případných dalších osobních materiálů do společnosti Paragan s.r.o. dáváte souhlas ke shromažďování, zpracování a uchování Vašich osobních údajů dle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Tento souhlas je dobrovolný a platí až do jeho písemného odvolání., , Pokud Vás tato pozice zaujala, zašlete nám prosím Váš motivační dopis a životopis v ČJ v elektronické verzi na e-mail: ljakesova@paragan.cz.. Pracoviště: Paragan s.r.o., Lipnická, č.p. 351, 753 61 Hranice 4. Informace: Lenka Jakešová, +420 581 698 847.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Oholíme hejtmana

Rozhodněte, komu hejtman pošle až 300 000

Videosouhrn 17.–18. listopadu 2018

Vlajka z tisíců klíčů a poslední služba šedesátileté tramvaje: videa víkendu

Cementáři zatuhli. Po prohře s Fýdkem jsou sedmí

Čtvrtou porážku v řadě zaznamenali v sobotu házenkáři Hranic. Po překvapivé pohárové prohře s Litovlí nestačili na vlastní palubovce ani na rozjetý Frýdek-Místek.

Filmový den přiblíží Jiřího Brdečku. Do Hranic přijede i jeho dcera

Ten muž Brdečka. To je název filmového dne, jehož pořadatelé se inspirovali hranickým rodákem režisérem, scénáristou a výtvarníkem Jiřím Brdečkou. Uskuteční se v sobotu 24. listopadu od 9 hodin v Komunitním a kulturním prostoru Karnola. Vzácným hostem filmového dne v Hranicích bude dcera Jiřího Brdečky Tereza.

Proč je negativní myšlení důležité

„Z pozitivního myšlení se dnes stala mantra, která je sice líbivá ale důležité je myslet i negativně,“ říká známý český podnikatel, spisovatel a školitel.

Kariérní postup nebo snadné parkování u práce? Pro zaměstnance stejně důležité

Každého třetího obyvatele Olomouckého kraje by o 3000 Kč vyšší výplata dostatečně namotivovala ke zvážení změny zaměstnání. Pokud by někdo přidal ještě další dva tisíce, už by to bylo zajímavé pro 62 % pracujících. Při výběru práce je stále nejdůležitější plat. Podle čeho dalšího se zaměstnanci rozhodují?

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT