VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Abeceda koření: celer, cibule, citronela, česnek a černucha

Připravili jsme pro vás třetí díl naší Abecedy koření. Tentokrát se zaměříme na písmeno C a Č. Kromě starých známých druhů, jako je česnek, se seznámíme i s méně tradičním kořením, například s černuchou.

25.5.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Lubomír Stehlík

V minulosti byl celer symbolem smutku a z jeho listů se vyráběly smuteční věnce.

V dnešní době jej například v Řecku považují za rostlinu štěstí. V gastronomii pak celer budí u strávníků celkem výrazné emoce kladné i negativní.

Botanický název je miřík celer a pěstují se tři typy. U celeru hlíznatého se využívá především hlíza, ale dají se použít i listy. Řapíkatý celer naopak žádnou hlízu nevytváří a řapíky se používají jako jemná zelenina. Poslední typ je celer listový, který má mnoho jemných listových výhonků.

Listy celeru se používají čerstvé i sušené. Suchá a drcená nať se míchá se solí a používá se k dochucování hotových pokrmů. Stejně se dá využít i strouhaná a usušená celerová bulva.

„U nás je k dostání v sušené polévkové směsi. Tam se asi jako koření používá nejčastěji," řekla Jitka Šerá z olomoucké prodejny s kořením U Sindibáda.

VYZKOUŠEJTE: Celerová polévka ze Sardinie

Celerová polévka ze Sardínie

Cibule je všude

Nemá smysl podrobněji představovat cibuli. Zná ji každý a každý, kdo alespoň jednou vařil, se s ní téměř jistě setkal. Cibule byla základním jídlem třeba při stavbě pyramid.

Známá je také svou prospěšností lidskému zdraví, i když hlavně v syrovém stavu. Sušená bývá základem v kořenících směsích na maso, do polévek, omáček, paštik, pomazánek a salátů.

Využívá se při nakládání i dušení zeleniny. Jde skutečně o univerzální koření. Používá se čerstvá, sušená i rozemletá na prášek. Ukládá se na chladném a suchém místě.

VYZKOUŠEJTE: Cibulové závitky s masovou náplní

Cibulové závitky s masovou náplní

Zdravý a významný

Co platí o cibuli, lze v podstatě říci i o česneku. Snad jedině kromě toho, že cibulí se neodhánějí upíři. I česnek jedli dělníci při stavbě pyramid.

Česnek je důležitý při úpravě skopového masa, nepostradatelný je v uzeninách či při přípravě mletého masa. Mladé lístky česneku se používají při kořenění polévek, omáček i salátů.

VYZKOUŠEJTE: Rychle špagety Aglio olio

Špagety Aglio olio

Tráva s vůní citronu

Citronela je známá též jako citronová tráva. Vytváří mohutné trsy a pochází z Asie. Klíčová je v kuchyni v Singapuru nebo v thajské či vietnamské kuchyni. Na Srí Lance ji kombinují s kokosovým ořechem. Hodí se k hovězímu masu, drůbeži i vnitřnostem a dá se kombinovat například s bazalkou nebo koriandrem.

„Používá se sušená i čerstvá. Hodí se do polévek, omáček, čajů a v létě do osvěžujících studených nápojů," poznamenala Šerá.

VYZKOUŠEJTE: Thajské dary moře

Thajské dary moře

Cumín a černobýl

Cumín je známý též jako římský kmín. Má ostrou a nahořklou chuť. Používá se především v asijské kuchyni na maso i zeleninu. Kombinuje se s kurkumou, kardamomem nebo koriandrem.

„Podporuje trávení a působí proti průjmům a nadýmání," doplnila Šerá.

Cayenský pepř pochází z Číny a Pakistánu. Jde o hodně ostrý druh chilli papričky.

VYZKOUŠEJTE: Bramborový salát s fazolkami

Bramborový slaát s fazolkami

Málo používaný je černobýl. Jde v podstatě o plevel, který je příbuzný pelyňku. V pověrách se používal jako mocný prostředek proti kouzlům.

Skutečností je, že černobýl podporuje trávení a je příjemně nahořklý.

Mladá čerstvá nať se přidává do masových polévek, omáček a do mletého masa. Kvetoucí vrcholky se rozdrcené nebo jemně nakrájené vkládají do hus a kachen při pečení. Nepoužívá se jej velké množství jedna lžička přibližně na kilo masa.

Černucha léčí průdušky

V asijské kuchyni se můžete setkat také s černuchou, známou jako černý kmín. „Kombinuje se s hořčičným semínkem nebo fenyklem. V indické kuchyni se přidává do dušeného masa s jogurtem. Její semínka se také používají jako posyp pečiva a čaj z černuchy léčí průdušky," uvedla Šerá.

Při pečení sladkého se určitě setkáváte s citronovou kůrou. „Používá se strouhaná a mletá. Je z bio citronů a hodí se do sladkých jídel. Přidat ji můžete do bábovky, perníku i piškotu. V podstatě kamkoliv," uzavřela Šerá.

Více receptů, tipů a rad najdete na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

25.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předseda ČOV Jiří Kejval.
102

Předseda ČOV Kejval: Ledecká? Ona bude letos královnou olympiády

Videosouhrn Deníku – 17.–18. února 2018

Jizerská 50, chodci vs. řidiči, výcvik topičů a zpěvavé dračky: videa víkendu

Nepropásněte! KVP Přerov v tištěném Deníku

Nenechte si ujít pondělní tištěné vydání Přerovského a hranického deníku! Najdete v něm 13. díl jedinečného projektu Deník nám fandí.

Otáčel se s nákladním vozidlem a střetl se s osobákem, škoda je 300 tisíc

Ke střetu osobního vozidla značky Škoda Octavia a nákladního automobilu údržby komunikací došlo v pátek ve čtyři hodiny odpoledne, na křižovatce silnic druhé a třetí třídy a sjezdu z dálnice D1 nedaleko Olšovce na Hranicku.

Další medaile! Bronz pro Erbanovou, vybojovala ho ve sprintu na 500 metrů

Na nejkratší rychlobruslařské trati, sprintu na 500 metrů, vybojovala česká jezdkyně Karolína Erbanová bronzovou medaili! Lepší byla pouze zlatá Japonka Nao Kodairaová a stříbrná Korejka I Sang-Hwa.

Výhra ve skupině! Češi si poradili i se Švýcary

/FOTOGALERIE/ Ani ve třetím olympijském zápase nenašli hokejisté České republiky přemožitele a po úspěších nad Koreou a Kanadou v neděli ráno našeho času porazili Švýcarsko 4:1. Tím si zajistili vítězství ve skupině a přímý postup do čtvrtfinále.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT