V minulosti byl celer symbolem smutku a z jeho listů se vyráběly smuteční věnce.

V dnešní době jej například v Řecku považují za rostlinu štěstí. V gastronomii pak celer budí u strávníků celkem výrazné emoce kladné i negativní.

Botanický název je miřík celer a pěstují se tři typy. U celeru hlíznatého se využívá především hlíza, ale dají se použít i listy. Řapíkatý celer naopak žádnou hlízu nevytváří a řapíky se používají jako jemná zelenina. Poslední typ je celer listový, který má mnoho jemných listových výhonků.

Listy celeru se používají čerstvé i sušené. Suchá a drcená nať se míchá se solí a používá se k dochucování hotových pokrmů. Stejně se dá využít i strouhaná a usušená celerová bulva.

„U nás je k dostání v sušené polévkové směsi. Tam se asi jako koření používá nejčastěji," řekla Jitka Šerá z olomoucké prodejny s kořením U Sindibáda.

VYZKOUŠEJTE: Celerová polévka ze Sardinie

Celerová polévka ze Sardínie

Cibule je všude

Nemá smysl podrobněji představovat cibuli. Zná ji každý a každý, kdo alespoň jednou vařil, se s ní téměř jistě setkal. Cibule byla základním jídlem třeba při stavbě pyramid.

Známá je také svou prospěšností lidskému zdraví, i když hlavně v syrovém stavu. Sušená bývá základem v kořenících směsích na maso, do polévek, omáček, paštik, pomazánek a salátů.

Využívá se při nakládání i dušení zeleniny. Jde skutečně o univerzální koření. Používá se čerstvá, sušená i rozemletá na prášek. Ukládá se na chladném a suchém místě.

VYZKOUŠEJTE: Cibulové závitky s masovou náplní

Cibulové závitky s masovou náplní

Zdravý a významný

Co platí o cibuli, lze v podstatě říci i o česneku. Snad jedině kromě toho, že cibulí se neodhánějí upíři. I česnek jedli dělníci při stavbě pyramid.

Česnek je důležitý při úpravě skopového masa, nepostradatelný je v uzeninách či při přípravě mletého masa. Mladé lístky česneku se používají při kořenění polévek, omáček i salátů.

VYZKOUŠEJTE: Rychle špagety Aglio olio

Špagety Aglio olio

Tráva s vůní citronu

Citronela je známá též jako citronová tráva. Vytváří mohutné trsy a pochází z Asie. Klíčová je v kuchyni v Singapuru nebo v thajské či vietnamské kuchyni. Na Srí Lance ji kombinují s kokosovým ořechem. Hodí se k hovězímu masu, drůbeži i vnitřnostem a dá se kombinovat například s bazalkou nebo koriandrem.

„Používá se sušená i čerstvá. Hodí se do polévek, omáček, čajů a v létě do osvěžujících studených nápojů," poznamenala Šerá.

VYZKOUŠEJTE: Thajské dary moře

Thajské dary moře

Cumín a černobýl

Cumín je známý též jako římský kmín. Má ostrou a nahořklou chuť. Používá se především v asijské kuchyni na maso i zeleninu. Kombinuje se s kurkumou, kardamomem nebo koriandrem.

„Podporuje trávení a působí proti průjmům a nadýmání," doplnila Šerá.

Cayenský pepř pochází z Číny a Pakistánu. Jde o hodně ostrý druh chilli papričky.

VYZKOUŠEJTE: Bramborový salát s fazolkami

Bramborový slaát s fazolkami

Málo používaný je černobýl. Jde v podstatě o plevel, který je příbuzný pelyňku. V pověrách se používal jako mocný prostředek proti kouzlům.

Skutečností je, že černobýl podporuje trávení a je příjemně nahořklý.

Mladá čerstvá nať se přidává do masových polévek, omáček a do mletého masa. Kvetoucí vrcholky se rozdrcené nebo jemně nakrájené vkládají do hus a kachen při pečení. Nepoužívá se jej velké množství jedna lžička přibližně na kilo masa.

Černucha léčí průdušky

V asijské kuchyni se můžete setkat také s černuchou, známou jako černý kmín. „Kombinuje se s hořčičným semínkem nebo fenyklem. V indické kuchyni se přidává do dušeného masa s jogurtem. Její semínka se také používají jako posyp pečiva a čaj z černuchy léčí průdušky," uvedla Šerá.

Při pečení sladkého se určitě setkáváte s citronovou kůrou. „Používá se strouhaná a mletá. Je z bio citronů a hodí se do sladkých jídel. Přidat ji můžete do bábovky, perníku i piškotu. V podstatě kamkoliv," uzavřela Šerá.

Více receptů, tipů a rad najdete na www.vseovareni.cz