VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Češi jsou národ do služeb. V Rakousku tvoří i 50 procent personálu

Najít kvalitní personál bylo vždy těžké. Vhodné uchazeče je třeba maximálně zaujmout a vytvořit jim takové podmínky, aby se mohli stát mistry svého oboru a podílet se aktivně na rozvoji podniku, ve kterém pracují, říká Roman Taťák z Augustiniánského domu v Luhačovicích.

21.12.2016
SDÍLEJ:

Roman TaťákFoto: DENÍK/Archiv

Míní, že se nejedná vždy čistě jen o peníze. „I když ty samozřejmě hrají velkou roli," zdůrazňuje.

Co ještě rozhoduje?
Uchazeči o zaměstnání ve službách a gastronomii obzvláště se rozhodují podle atraktivity prostředí, nabídky služeb, podle osobností, které v podniku pracují a tak dále. Velmi pozorně vnímají, jakou značkou je daný podnik na trhu práce. Důležité je vybírat lidi do týmu nejen podle odborného hlediska, ale především i podle charakteru. Lidé, kteří spolu pracují často více než 12 hodin denně, by si měli lidsky rozumět a sdílet společné hodnoty.

Jak si personál stojí v porovnání s kolegy ve vyspělých evropských zemích?
Dříve jsem si myslel, že v servisu zaostáváme. Ale změnil jsem názor a hned vám vysvětlím proč. Když jezdíte po Rakousku, Německu a třeba Švýcarsku, tak v mnoha podnicích tam vidíte pracovat Čechy a Slováky, kteří odvádí výbornou práci a jsou součástí služeb 4- a 5hvězdičkových hotelů. Nedávno jsem byl v Therme Laa, otevřeli tam nové wellness centrum „Silent Spa". Přijde za mou číšník a podle přízvuku jsem poznal, že to není Rakušák. Říkal mi, že 90 procent obsluhy je z ČR včetně provozního manažera.

Gastronomie jižního Tyrolska Gastronomie jižního TyrolskaGastronomie jižního Tyrolska

Co z toho vyplývá?
Nikdo nemůže objektivně říci to, co jsem dříve slýchával, že Češi nejsou národ do služeb. Tím, že v jiném prostředí odvádí práci, která je dobrá pro tak náročný trh, tak to tudíž není pravda. Je to jeden z mýtů. Myslím, že je to o jednotlivcích, správném výběru vhodných typů lidí a pak samozřejmě o podmínkách, které lidi ve službách motivují, aby dosahovali lepších výsledků. A pak je to samozřejmě o nás, o klientech, kteří dokážou rozpoznat kvalitu.

Bývá na první pohled patrné, kdo působil ve špičkovém několikahvězdičkovém podniku a kdo má zkušenosti třeba jen z rodinné hospůdky?
Co se týče servisu, tak i zde můžete některé návyky ihned zpozorovat. Obecně platí pravidlo, že v lepších podnicích vždy, když jdete kolem hostů a nesete něco přes „plac", tak byste to neměli držet v ruce, ale na podnosu, minimálně na dezertním talířku. Pro hospodskou obsluhu je naopak typické, že vše nejraději nosí v rukou. Od příboru po skleničky a tak dále. Tím, že jsem prošel více podniků a po hotelích a restauracích se rád pohybuji, tak jedním z aspektů, kterého si můžete všimnout, je například chůze. Chůze hotelového číšníka by měla svým způsobem připomínat balet. Neměl byste mít pocit, že k vám letí uřícený člověk, jako by spěchal na vlak.

Dochází k přechodu českých pracovníků do zahraničí?
Jak jsem se zmínil, jsou podniky, například Therme hotel Laa, kde v novém Silent Spa pracuje devadesát procent Čechů. Což je jistě výhoda pro české a slovenské hosty, kteří se nedomluví dobře německy.

Hotel Doner AlgundHotel Doner Algund

Co je tam čeká a jaké jsou na ně kladeny požadavky?
Požadavky jsou rozdílné podle úrovně zařízení a filosofie. Jsou podniky, kde se jako číšník například třikrát za den převlékáte, máte jiné oblečení na snídani, jiné na oběd a na večeři jste oblečen tak, jako byste šel do tanečních. Před večeří bývají porady, které se účastní kuchaři a číšníci a každý den si zopakují, z čeho se menu skládá, aby zákazníkům poskytli ty nejlepší informace. Někde nechybí ani bílé rukavičky. Pak jsou podniky, a jsou to i čtyřhvězdičkové hotely, které mají jiný koncept, a pracovním oblečením jsou třeba trička s límečkem. Nicméně určitě v každém podniku musí být přidaná hodnota, která se projevuje ve znalostech nápojů, pokrmů, techniky obsluhy, znalosti jazyků a samozřejmě gastronomických standardů. V zahraničí je ceněna velká flexibilita. Tedy ti zaměstnanci, co mají schopnosti a dokážou zaskočit i v jiných oblastech, která nemusí souviset s jejich hlavní náplní práce. Například když číšník pomáhá portýrovi nosit kufry a podobně.

Která zahraniční místa jsou pro práci v hotelnictví a restauratérství mezi Čechy nejoblíbenější?
Přesnou statistiku nevím, ale v Rakousku mají zaměstnanci v hotelnictví a gastronomii velmi slušné podmínky. Nástupní platy bývají 1600 eur hrubého, k tomu 13. a 14. plat. U kuchařů to bývá vždy více, záleží na pozici a schopnostech. Někdy výběr státu souvisí i s kurzem dané měny. Když byl před lety hodně vysoko dolar a libra, tak to hodně lidí táhlo do Ameriky a UK.

Znáte příklady, kdy se z obyčejného českého barmana či kuchaře stal v zahraničí uznávaný odborník?
Ano, znám jich několik, příkladem je můj kamarád Brungi Marek, který odešel do Jižního Tyrolska jako číšník a téměř po 20 letech se vrátil jako šéfkuchař, který velmi dobře zná mezinárodní a jihotyrolskou kuchyni, která je kombinací italské, francouzské a tyrolské. Případní zájemci se od něj mohou inspirovat prostřednictvím skupiny www.facebook.com/jobvhotelu.

Autor: Redakce

21.12.2016
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 18 080 Kč Pracovníci přímé obslužné péče v oblasti pobytové péče Pracovník/ce v sociálních službách - přímá obslužná péče. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 18080 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Požadavky:, trestní rejstřík bez záznamu; znalost práce na PC; organizační a komunikační schopnosti, smysl pro týmovou práci, sociální cítění, časová flexibilita, samostatnost, spolehlivost a pečlivost, , Nabízíme:, 30 dní dovolené, po zapracování navýšení platu dle pracovního výkonu, odměny dle pracovního výkonu, podnikové stravování, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: centrum@dominikakokory.cz. Pracoviště: Centrum dominika kokory, příspěvková organizace, 751 05 Kokory. Informace: Michaela Trubačová, +420 581 292 615. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 11 175 Kč Svářeči Svářeč. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 11175 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, Jedná se o kovovýrobu, svařování konstrukcí, čtení výkresové dokumentace., , Zájemci se mohou hlásit u pana Pflegera:, - zasláním životopisu (CV) na email: pflegerrides@centrum.cz;, - telefonicky (9,00 - 14,00 hod.) na čísle 608 148 484 nebo 608 755 771;, - osobně na adrese místa výkonu práce., , Místo výkonu práce: Bochoř 10, 750 02 Přerov. Pracoviště: Pfleger rides s.r.o., 750 02 Přerov 2. Informace: Vilém Pfleger, +420 608 148 484. Zdravotnictví - Zdravotnictví Ostatní odborní pracovníci ve 20 000 Kč Ostatní odborní pracovníci v oblasti sociální práce Pracovník/ce v sociálních službách. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, Vzdělání : sociální obor, Pedagogika - pedagogický obor, Sociální pedagogika. Praxe v sociální oblasti vítána. , , Žádost o pracovní místo a životopisy doručit níže uvedenými způsoby na Sdružení MOST K ŽIVOTU, z.s., nejpozději do 10.12.2018, - zasláním na e-mail: mostkzivotu@volny.cz;, - osobně na adresu: Sdružení Most k životu, z.s., Bohuslava Němce č.p. 2811/4, 750 02 Přerov , , Pozn.: Výběrové řízení proběhne dne 17.12.2018 v 9,00 hod ve Sdružení MOST K ŽIVOTU, z.s., Bohuslava Němce 4, Přerov 750 02; telefonický kontakt (07,00 - 12,00hod.) na čísle 581 207 238 - Mgr. Dagmar Plšková. Pracoviště: Sdružení most k životu, z.s., Bohuslava Němce, č.p. 2811, 750 02 Přerov 2. Informace: Dagmar Plšková, +420 581 207 238. Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 25 000 Kč Manipulační dělníci ve výrobě Operátor výroby vzduchotechnického potrubí. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Náplň práce:, Provádějí výrobních operací při výrobě vzduchotechnického potrubí; Jedná se o čistou práci v lehké kovovýrobě; Kontrola kvality výrobků; Pravidelná kontrola výrobní linky; Udržování čistoty na pracovišti v hale, , Požadujeme: , Vyučení nejlépe v oboru klempíř, není však podmínkou; Orientace v technické dokumentaci; Manuální zručnost; Pečlivost, zodpovědnost; Znalost práce na PC - word, excel, , Nabízíme:, Zázemí české stabilní společnosti; odměny, firemní akce a vánoční dárky; dobrou dopravní dostupnost , , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: kristyna.moravkova@globalclima.cz. Pracoviště: Global clima s.r.o. - pracoviště hranice, Družstevní, č.p. 2169, 753 01 Hranice 1. Informace: Kristýna Morávková, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nehoda na 302. kilometru dálnice D1 u Lipníku nad Bečvou
4

Ocelová tyč na D1 u Lipníka zdemolovala auto. Neviděli jste to?

Ilustrační foto

Nepropásněte! Prvňáčci ze ZŠ Hranická v Lipníku a ZŠ Brodek u Přerova

Vyberte otázky, na které hejtman odpoví

/ANKETA/ Olomoucký kraj - Několik posledních dnů zbývá do tradiční akce nazvané Setkání s hejtmanem, kterou každoročně pořádá Deník.

Neřeš, Jasno, Kowall Company. Těšte se na jejich koncert v Zámeckém klubu

Předposlední listopadový pátek opanují Zámecký klub v Hranicích kapely, které se zde můžou opřít o nadstandardní fanouškovskou základnu. Jsou zde totiž doma, potažmo skoro doma.

Rozhodněte, komu hejtman pošle až 300 000

ANKETA UVNITŘ / Až tři sta tisíc korun poputuje na dobročinné účely. Kam? O tom můžete poprvé v historii rozhodnou vy, čtenáři našeho Deníku. Stačí hlasovat v anketě, kterou najdete u tohoto článku.

Vlajka z tisíců klíčů a poslední služba šedesátileté tramvaje: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 17. až 18. listopadu 2018.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT