Tak proč nikdo nemluví o Dánsku jako o Mecce labužníků?

Jaká tedy je „ta“ dánská kuchyně, která se většinou schová pod zástěru kuchyně skandinávské?

Co od ní jako milovníci omáček a knedlíků můžeme očekávat?

Z ryb hlavně sledě

Dánská kuchyně skrývá mnohá dobrá i špatná překvapení. Pro ty, kteří neradi tráví hodiny přípravou pokrmů a dávají přednost studené kuchyni, je tou nejlepší variantou. Pro ty, kteří jsou věrní tradici vařených a kořeněných pokrmů, tato kuchyně není rozhodně tím pravým ořechovým.

První překvapení nastane, když našinec zjistí, že Dán nejí tolik ryb, jak by se od obyvatele přímořského státu očekávalo. Samotná nabídka ryb v supermarketech je velmi chudá, ty dobré lze koupit pouze ve speciálních obchodech.

Většinou můžete sehnat pangasia, lososa, dary moře a především sledě, které milují nade vše. Můžete je v supermarketech najít ve sklenicích v různých omáčkách například v koprové, hořčičné, tomatové, česnekové či jakkoliv upravené v octu, v oleji, v majonéze.

Chlebíčky a omáčky

Když zabrousíme do tradiční české a tradiční dánské kuchyně, poznáme druhé překvapení, a sice, že nám jsou velmi blízcí svou oblibou omáček, vepřového prorostlého masa a pokrmů z mletých mas.

Ať už to jsou různé masové kuličky s omáčkami nebo jen karbanátky, které můžete sehnat v každé kantýně, jídelně, předpřipravené v supermarketech a samozřejmě nechybějí ani v žádné tradiční dánské restauraci.

Jedno z šokujících překvapení dánské kuchyně je příbuzenský vztah českého chlebíčku a dánského smørrebrødy. Tento chlebíček slouží především jako chutný oběd nebo večeře a nesmí chybět na žádném rautu ani oslavě.

V Dánsku existují dokonce i speciální restaurace pouze se smørrebrødy. Tento kulinářský poklad nedávno oslavil sto let své přítomnosti v dánské kuchyni.

Oproti českému příbuznému se tento chlebíček podává například ozdoben kusem smažené filety, posypané krevetami v majonéze. Můžete najít chlebíčky plné krabího masa, chlebíček obložený vařenými bramborami, chlebíček s rostbífem, s opraženou slaninou a kusy vepřového masa a nesmíme zapomenout na chlebíček s játrovou paštikou a červenou řepou.

Paštiky mají Dánové výborné a jsou velmi oblíbené, tak jako červená řepa, která se hojně přidává k pokrmům z masa.

Chléb, sůl, lékořice

Jak již bylo zmíněno, Dánové holdují spíše studené kuchyni, především během týdne; tudíž se popularitě těší chleba. A i zde najdeme něco, co nás překvapí.

Dánové se daleko více než my zaměřují na pečení chleba doma, ale hlavně můžeme zde najít mrkvový chléb, který je výborný se slaným máslem. Mrkvový chleba a slané máslo? Ano, a je to opravdu velmi chutné.

Slanost másla je typická pro Dánsko, a jakožto přímořský severský stát holdují soli a slanosti.

Jedno z největších překvapení nastává, když se zaměříme na to, co vše má v Dánsku slanou chuť. Dokonce i náš pendrek, tedy lékořice. Jestli něco Dánové opravdu milují, je to lékořice.

Je to největší delikatesa, existuje milion příchutí, tvarů a způsobů úprav. Pro nás nejméně pochopitelné jsou bonbony ve tvaru malých sleďů s příchutí slané lékořice.

Dalo by se říct, že svatou trojici tohoto protestantského státu tvoří: Sleď, Smørrebrød a Lékořice. I kdybychom navrhli tisíc druhů české jídelní svaté trojice, rozhodně by se neshodovala s tou dánskou.

A v čem se vlastně liší ten český způsob stravování od toho dánského? Dánové prosazují vše, co je organisk, økologisk a vše co neobsahuje tuk. Tento trend se snaží zabydlet i u nás, ale jde to ztuha.

Taky u nás není zvykem jíst tolik polotovarů nebo fastfoodů, i když některé fastfoody by se daly závidět. V České republice chybějí stánky s falafelem nebo se suflaki či sushi.

Dánové se zaměřují hodně na studené omáčky a koření z orientálních zemí; dánská tradiční kuchyně není moc kořeněná, tam se často vyskytuje kopr, česnek, cibule a med jako dochucovadlo.

Co vyzkoušet?

A co by měl Čech určitě zkusit, až bude v Dánsku? Vedle tradičního pokrmu podobnému našemu pečenému bůčku flæskesteg nesmíme opomenout dánské pečivo.

Dánsko dalo světu wienebrød, což je koláček z plundrového těsta plněný vanilkovým pudinkem. Jestli pojedete do Dánska, rozhodně navštivte dánské pekařství. Budete nad míru spokojeni.

Ladislava Moskalová

VYZKOUŠEJTE: Rýžový pudink Risengrød