Je zřejmé, že dnešní známé frutti di mare (dary moře) prošly postupem času svým vývojem a existuje několik způsobů přípravy této známé pochoutky. Nové recepty se vyvíjejí i v hradišťské restauraci Claudia Rossiho a občas se přizpůsobují nárokům zákazníků. Některé z původních receptů tak zažívají malou revoluci. Není tomu jinak ani u receptu tagliatele frutti di mare. Způsob, který odborník na gastronomii Claudio Rossi popisuje, je jeho vlastní, originální.

Recept na jednu porci:

200 g chlazených plodů moře (mušle, krevety, kalmáry…)

olivový olej

1 šalotka

45 cherry rajčátek

bazalka, tymián, petrželka

150 g chlazených tagliatell

sůl, pepř

Postup: Na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou šalotku a přidáme osušené plody, které ještě krátce orestujeme. Okořeníme, osolíme a nakonec přidáme na čtvrtky nakrájená rajčátka. Není třeba přidávat vývar, pokud suroviny pustí vlastní šťávu. Pokrm můžeme v úplném závěru vylepšit trochou másla. Uvařené a okapané těstoviny smícháme s plody moře a posypeme čerstvou petrželkou.

Užitečné rady: Plody moře stačí jen velmi krátce povařit, jinak ztratí křehkost.

Nejsou-li k dispozici chlazené plody moře, mohou být i mražené. Z nich je ale třeba vymačkat přebytečnou vodu.

K pokrmu je vhodné bílé víno Pinot Bianco.