„Itálie je velkým producentem rýže. Největší rýžoviště se nachází v Lombardii v okolí města Vercelli. V italských kuchyních je rýže oblíbenou surovinou,“ připomíná Claudio Rossi a dodává, že Italové umí připravit rizoto snad na tisíc různých způsobů. „Typickým  rysem pravého italského rizota je jeho krémová konzistence,“ podotýká Claudio Rossi, který nabídl recept na jednoduché, ale mezi gurmány značně oblíbené rizoto. 

K přípravě potřebujeme:

300g rýže Arborio

60g   másla

50g  strouhaného parmazánu

½ sklenky bílého vína

1 cibuli

1 litr vývaru

sůl

Postup:

Do hrnce dáme 20g másla . Přidáme nakrájenou cibuli a sůl, a krátce podusíme.

Vsypeme rýži, kterou  orestujeme. Podlijeme vínem a podusíme pod pokličkou.

Po troškách podléváme vývarem a stále mícháme asi 20 minut, až do zhoustnutí.

Hotové rizoto odstavíme, přidáme  zbylé máslo a nastrouhaný parmazán, a vmícháme do rýže.

Ihned podáváme .

Chuť rizota podtrhnete čerstvým bílým pečivem, potřeným olivovým olejem.

Související článek: Deník servíruje speciality: škeble po neapolsku