VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

15.12.2017
SDÍLEJ:

Vánoční cukroví od cukrářky z Resortu Valachy.Foto: Archiv Reseortu Valachy

Nechejte se inspirovat tipy a radami od cukrářky a pekařky Resortu Valachy Pavly Stoklasové. Ta spolu se svými kolegyněmi každý rok v prosinci napeče stovky rohlíčků i dalších kousků pečiva, na kterých si pak pochutnávají hosté při vánočních pobytech v karlovických hotelech Lanterna a Horal.

Vanilkové rohlíčky: nešetřete na tuku

Při přípravě těsta cukrářka doporučuje nešetřit. Největší chybou je volba nevhodného levného tuku. „Doporučuji používat jedině máslo, které je sice drahé, ale s levnějšími tuky je těsto „gumové“ a daleko hůř se s ním pracuje. Po různých zkušenostech také už používám jen Babiččinu mouku. Je sice nejdražší, ale pro tento typ pečení nejlepší,“ říká Pavla Stoklasová.

Mouku před pečením ještě prosívá, aby byla nadýchaná. Velkou roli hraje i kvalita ořechů. „Měly by být opravdu dobře usušené, ideálně když je skladujete zavěšené v textilním pytlíku. Určitě nedoporučuji mít je mleté v mražáku. Při pečení jsou pak žmolkovaté,“ dodává cukrářka.

Připravené těsto nechává minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků se má postupovat co nejrychleji. „Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení nízké teploty. Když máslo zteplá, roztéká se a škodí to tvaru. Navíc vám máslo zůstává na rukách a vlastně ho z těsta odebíráte. A když k tomu ještě moc moučíte podložku, můžete výrazně změnit kvalitu těsta,“ upozorňuje Pavla Stoklasová.

Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 180 až 200°C. „Hned po vytažení je ještě horké máčím ve směsi mletého cukru a vanilkového cukru a pak rovnou ukládám do krabičky. Čím víckrát se totiž na čerstvě upečené rohlíčky sahá, tím spíš z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou opravdu nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí pekařka.

Suroviny na těsto:

410 g Babiččiny hladké mouky
140 g cukru moučka
240 g másla
140 g rozemletých ořechů
1 žloutek (nejlépe z domácího vejce)
20 g vanilkového cukru

Perníčky? Zkuste s fondánovou polevou

„Receptů na perníčky existuje celá řada, většinou se liší jen poměrem surovin nebo volbou tuku. Já mám ten svůj od mé učitelky vaření z odborné školy. Je zajímavý tím, že se do těsta používá nejen pšeničná, ale i žitná mouka. Perníčky díky tomu déle vydrží měkké a člověk má také pocit, že přece jen mlsá trochu zdravěji,“ říká Pavla Stoklasová. Ke zdobení si zvykla místo běžného bílku s cukrem používat fondán. „Dělá hezčí bílou barvu, líp se s ním pracuje a ozdoba na perníčku je pak odolnější a nepraská,“ dodává pekařka.

Suroviny na 2 kg těsta – cca 200 perníčků:

1 200 g hladké mouky (750 g pšeničné, 450 g žitné)
420 g cukru moučka
250 g Hery
6 vajec
8 lžic medu
3 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření
1 vanilkový cukr
3,5 lžičky sody
Citronová kůra
Poleva na perníčky: 400 g fondánu, 1 bílek, 8 kapek citronu

Mouku prosejeme, promícháme s cukrem, sodou, perníkovým kořením a kakaem. V rendlíku rozpustíme Heru, přidáme med a za stálého míchání přivedeme k varu. Rozpuštěný tuk s medem vlijeme do mouky a metlami zamícháme. Vznikne tam nejprve sypká směs podobná drobence, teprve k ní přidáme všechna vejce. Vypracujeme těsto nejprve hnětacími metlami, pak ručně. Necháme jeden až tři dny odležet.

Těsto před rozvalováním po částech propracujeme na vále, vyválíme na 4 až 5 mm vysokou placku, z které tvořítky vyrábíme různé tvary. Pečeme při teplotě 190 °C, po upečení potíráme směsí 1 ks vejce a 1 ks žloutku. Po vychladnutí zdobíme polevou.

Ořechové hvězdičky: zužitkujte, co zbylo

Jednoduché, rychlé a chutné cukroví, které s vámi snadno zvládnou připravit i děti. Výroba těsta i tvarování cukroví opravdu zvládne každý.

Tento recept je tipem Pavly Stoklasové pro případ, že vám zůstanou přebytky z pečení jiného cukroví. Na korpus využijete volné kousky lineckého těsta, na hrudku zase směs pro vosí úly. Příprava je jednoduchá a rychlá, snadno ji zvládnou i děti.

Suroviny na těsto - korpus: 

470 g hladké mouky
150 g cukr moučka
315 g Hery
2 žloutky
20 g vanilkového cukru
citronová kura z 1 citronu

Suroviny na „hrudku“:
300 g cukr moučka
300 g mletých ořechů
1 bílek

Z rozváleného těsta vykrájíme hvězdičky. Na ně klademe hrudky z ořechové směsi. Nakonec nahoru klademe na ozdobu mandle nebo vlašský ořech. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 -180°C a pečeme velmi krátce – jen pět až šest minut.

Autor: Redakce

15.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 19 000 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) Řidič malého dodávkového automobilu. Požadované vzdělání: nižší střední. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: . Pracoviště: Paulla, s.r.o., náměstí T. G. Masaryka, č.p. 94, 751 31 Lipník nad Bečvou. Informace: Alena Jurčová, +420 720 742 050. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 100 Kč Chovatelé a ošetřovatelé skotu, koz a ovcí Dojič/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Náplň práce:, Práce v živočišné výrobě. Dojení a ošetřování skotu., , Nabízíme:, Práci na hlavní nebo zkrácenou pracovní dobu. Zajímavou práci se zvířaty. Mzdové ohodnocení s možností příplatků, odměny, stravenky a firemní akce. Jistotu stabilní české společnosti., , Požadavky:, Kladný vztah ke zvířatům. Fyzickou zdatnost a odolnost. Samostatnost a zodpovědnost. Výhodou je vzdělání SŠ zemědělské nebo praxe na obdobné pozici (není podmínkou)., , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - pan Martin Krůpa:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: martin.krupa@renofarmy.cz;, - telefonicky (po - Pá 07,00 - 15,00hod.) na čísle 773 330 414;, - osobně (Po - Pá 07,00 - 10,00hod.) na adrese: Farma Všechovice, Záhoran, a.s., Všechovice č.p. 50, 753 53 Všechovice. Pracoviště: Záhoran, a.s., 753 53 Všechovice. Informace: Martin Krůpa, +420 773 330 414. Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Ostatní pracovníci ostrahy a 85 Kč Ostatní pracovníci ostrahy a bezpečnostních agentur Ostraha prodejny. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 85 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nástup možný IHNED. Pracovní směny 12 hodin., , Náplň práce:, pochůzková činnost v rámci svěřeného objektu; spolupráce při zadržování osob, , Požadavky:, Věk nad 18 let, příjemné vystupování, trestní rejstřík bez záznamu, praxe výhodou není však podmínkou. Certifikát strážného výhodou., , Nabízíme:, zázemí stabilní společnosti; kariérní růst; možnost zajištění certifikátu; možnost odměn, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: nabor.ostrava@bohemiaplus.cz;, - telefonicky (po - pá 8,00 - 15,00 hod.) na čísle 606 333 112 - p. Pavla Liebertzová, Pro informování ohledně pracovního místa volat na uvedený telefon. Nechodit na pobočku.. Pracoviště: Bohemia marten plus s.r.o. - pracoviště přerov, ztracená, Ztracená, č.p. 3176, 750 02 Přerov 2. Informace: Pavla Liebertzová, +420 606 333 112. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 17 000 Kč Zámečníci strojů Strojní zámečník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní činnosti spočívají v montáži čerpadel, opracování stroj. částí, znalost technické dokumentace. Nástup ihned, vhodné i pro technicky zručného muže se základním vzděláním po zaučení - fyzicky náročná práce; vazačský a jeřáb. průkaz lze získat v zaměstnání.. Pracoviště: Sigma pumpy hranice, s.r.o., Tovární, č.p. 605, 753 01 Hranice 1. Informace: Jiřina Holubová, +420 581 661 600,725 765 666.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kabelkový veletrh a doprovodný program v olomouckém kině Metropol.
53

Kabelkový veletrh Deníku letos hostí Galerie Moritz a Galerie Přerov

Videosouhrn 18. září 2018

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Babičkou roku se stala Alena Várošová. Podívejte se na její radost

Olomoucký kraj má babičku roku. V rámci oslav Dne seniorů v úterý byla Babičkou roku Olomouckého kraje 2018 zvolena Alena Várošová (71 let) z Mohelnice. Odborná porota vybrala dvanáct finalistek, které se utkaly o titul zlatá, stříbrná a bronzová Babička Olomouckého kraje. Soutěžilo se také o nejstarší babičku a titul babička sympatie, již vybrali sami diváci.

Piráti v Hranicích stahují celou kandidátku

Týden po odstoupení hranického lídra Hynka Klimenta stahují Piráti i celou zbývající kandidátku. Pirátská strana o tom v pondělí 17. září informovala na svých krajských stránkách.

Z náklaďáků naftový upír vysál přes 200 litrů

K další krádeži nafty došlo na Hranicku během víkendu.

Starosta Lipníku: Důležité je, aby všichni zastupitelé táhli za jeden provaz

Miloslav Přikryl je jedním z nejdéle sloužících starostů na Přerovsku a na radnici v Lipníku nad Bečvou už „vládne“ čtvrté volební období. Jako bývalý přednosta Okresního úřadu v Přerově ale dodnes vnímá jako nejcennější životní lekci katastrofální záplavy roce 1997, kdy koordinoval záchranné práce a pomáhal s obnovou zpustošeného regionu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT