VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na vánoční cukroví? Inspirujte se od cukrářky Resortu Valachy

FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?

15.12.2017
SDÍLEJ:

Vánoční cukroví od cukrářky z Resortu Valachy.Foto: Archiv Reseortu Valachy

Nechejte se inspirovat tipy a radami od cukrářky a pekařky Resortu Valachy Pavly Stoklasové. Ta spolu se svými kolegyněmi každý rok v prosinci napeče stovky rohlíčků i dalších kousků pečiva, na kterých si pak pochutnávají hosté při vánočních pobytech v karlovických hotelech Lanterna a Horal.

Vanilkové rohlíčky: nešetřete na tuku

Při přípravě těsta cukrářka doporučuje nešetřit. Největší chybou je volba nevhodného levného tuku. „Doporučuji používat jedině máslo, které je sice drahé, ale s levnějšími tuky je těsto „gumové“ a daleko hůř se s ním pracuje. Po různých zkušenostech také už používám jen Babiččinu mouku. Je sice nejdražší, ale pro tento typ pečení nejlepší,“ říká Pavla Stoklasová.

Mouku před pečením ještě prosívá, aby byla nadýchaná. Velkou roli hraje i kvalita ořechů. „Měly by být opravdu dobře usušené, ideálně když je skladujete zavěšené v textilním pytlíku. Určitě nedoporučuji mít je mleté v mražáku. Při pečení jsou pak žmolkovaté,“ dodává cukrářka.

Připravené těsto nechává minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků se má postupovat co nejrychleji. „Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení nízké teploty. Když máslo zteplá, roztéká se a škodí to tvaru. Navíc vám máslo zůstává na rukách a vlastně ho z těsta odebíráte. A když k tomu ještě moc moučíte podložku, můžete výrazně změnit kvalitu těsta,“ upozorňuje Pavla Stoklasová.

Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 180 až 200°C. „Hned po vytažení je ještě horké máčím ve směsi mletého cukru a vanilkového cukru a pak rovnou ukládám do krabičky. Čím víckrát se totiž na čerstvě upečené rohlíčky sahá, tím spíš z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou opravdu nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí pekařka.

Suroviny na těsto:

410 g Babiččiny hladké mouky
140 g cukru moučka
240 g másla
140 g rozemletých ořechů
1 žloutek (nejlépe z domácího vejce)
20 g vanilkového cukru

Perníčky? Zkuste s fondánovou polevou

„Receptů na perníčky existuje celá řada, většinou se liší jen poměrem surovin nebo volbou tuku. Já mám ten svůj od mé učitelky vaření z odborné školy. Je zajímavý tím, že se do těsta používá nejen pšeničná, ale i žitná mouka. Perníčky díky tomu déle vydrží měkké a člověk má také pocit, že přece jen mlsá trochu zdravěji,“ říká Pavla Stoklasová. Ke zdobení si zvykla místo běžného bílku s cukrem používat fondán. „Dělá hezčí bílou barvu, líp se s ním pracuje a ozdoba na perníčku je pak odolnější a nepraská,“ dodává pekařka.

Suroviny na 2 kg těsta – cca 200 perníčků:

1 200 g hladké mouky (750 g pšeničné, 450 g žitné)
420 g cukru moučka
250 g Hery
6 vajec
8 lžic medu
3 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření
1 vanilkový cukr
3,5 lžičky sody
Citronová kůra
Poleva na perníčky: 400 g fondánu, 1 bílek, 8 kapek citronu

Mouku prosejeme, promícháme s cukrem, sodou, perníkovým kořením a kakaem. V rendlíku rozpustíme Heru, přidáme med a za stálého míchání přivedeme k varu. Rozpuštěný tuk s medem vlijeme do mouky a metlami zamícháme. Vznikne tam nejprve sypká směs podobná drobence, teprve k ní přidáme všechna vejce. Vypracujeme těsto nejprve hnětacími metlami, pak ručně. Necháme jeden až tři dny odležet.

Těsto před rozvalováním po částech propracujeme na vále, vyválíme na 4 až 5 mm vysokou placku, z které tvořítky vyrábíme různé tvary. Pečeme při teplotě 190 °C, po upečení potíráme směsí 1 ks vejce a 1 ks žloutku. Po vychladnutí zdobíme polevou.

Ořechové hvězdičky: zužitkujte, co zbylo

Jednoduché, rychlé a chutné cukroví, které s vámi snadno zvládnou připravit i děti. Výroba těsta i tvarování cukroví opravdu zvládne každý.

Tento recept je tipem Pavly Stoklasové pro případ, že vám zůstanou přebytky z pečení jiného cukroví. Na korpus využijete volné kousky lineckého těsta, na hrudku zase směs pro vosí úly. Příprava je jednoduchá a rychlá, snadno ji zvládnou i děti.

Suroviny na těsto - korpus: 

470 g hladké mouky
150 g cukr moučka
315 g Hery
2 žloutky
20 g vanilkového cukru
citronová kura z 1 citronu

Suroviny na „hrudku“:
300 g cukr moučka
300 g mletých ořechů
1 bílek

Z rozváleného těsta vykrájíme hvězdičky. Na ně klademe hrudky z ořechové směsi. Nakonec nahoru klademe na ozdobu mandle nebo vlašský ořech. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 -180°C a pečeme velmi krátce – jen pět až šest minut.

Autor: Redakce

15.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Technický pracovník 23 000 Kč

Operátoři velínů pro chemickou výrobu (kromě zpracování ropy a zemního plynu) Chemik operátor - expedient. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 29000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Požadavky:, Chemické vzdělání, případně technického směru. Uživatelská znalost práce na PC. Základní znalost anglického jazyka, , Nabízíme:, Příspěvek na stravování, 5 týdnů dovolené, příspěvek na penzijní připojištění, příspěvek na dovolenou, poukázky Flexipass, 13.plat, zaměstnanecké akce a benefity, možnost dalšího vzdělávání, směnové příplatky, prémie po zapracování, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: info@kemifloc.cz. Pracoviště: Kemifloc a.s., Dluhonská, č.p. 2858, 750 02 Přerov 2. Informace: Dušan Ponížil, +420 581 724 050.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 18 000 Kč

Chovatelé a ošetřovatelé skotu, koz a ovcí Dojič/dojička. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Nástup možný IHNED. Zahájení pracovní doby ranní ve 04,00hod. a odpolední v 16,00hod.. Zaměstnavatel nezabezpečuje dopravu., , Náplň práce:, jedná se o práci ošetřovatele mléčných krav ve stájích = dojení, krmení, nahánění, , Požadujeme:, řidičský průkaz B je podmínkou; odpovědného a spolehlivého zaměstnance se vztahem ke zvířatům; odborné vzdělání nepožadujeme., , Nabízíme:, 25 dnů dovolené; zaměstnanecké benefity; příspěvek na stravování; prémie; firemní akce, , Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky (denně od 08,00 - 17,00hod.) na čísle 604 786 255 - Ing. David Dohnálek, - osobně v pracovní dny v dopoledních hodinách na adrese ul. 9. května 1/4, 751 19 Vlkoš u Přerova. Pracoviště: Salix morava a.s. - farma živočišné výroby vlkoš, 9. května, č.p. 1, 751 19 Vlkoš u Přerova. Informace: David Dohnálek, +420 604 786 255.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 22 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel Řidič. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadavky:, řidičský průkaz sk. B, C a profesní průkaz, , Nabízíme:, možnost prodloužení pracovního poměru; stravné; prémie; 13.plat; zaměstnanecké balíčky, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: milan.volek@vahala.cz;, - telefonicky (06,00 - 14,30hod.) na čísle 737 277 639 - pan Milan Volek. Pracoviště: Váhala a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků - pracoviště hustopeče nad bečvou, Pod Humny, č.p. 308, 753 66 Hustopeče nad Bečvou. Informace: Milan Volek, +420 737 277 639.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Vychovatel 19 850 Kč

Vychovatelé (kromě vychovatelů pro osoby se speciálními vzdělávacími potřebami) Vychovatel/ka na Domově mládeže při SŠZe Přerov. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19850 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Směny odpolední a noční., , Náplň práce:, práce se žáky ubytovanými na Domově mládeže a práce s výchovnou skupinou., , Požadujeme:, střední pedagogickou školu - obor vychovatelství nebo VŠ - obor vychovatelství., , Nabízíme:, Zařazení do platové třídy podle praxe; , , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - Heleny Zrnkové, vedoucí vychovatelce na DM:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: ssze@sszeprerov.cz;, - telefonicky (08,00 - 14,00hod.) na čísle 603 154 341;, - osobně (08,00 -14,00hod.) na adrese: Střední škola zemědělská, Přerov, Osmek 47, 750 02 Přerov 2. Pracoviště: Střední škola zemědělská, přerov, osmek 47, Osmek, č.p. 367, 750 02 Přerov 2. Informace: Helena Zrnková, +420 603 154 341.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brazilská fanynka. Fotbalové MS Rusko 2018
10

Krásky z Brazílie, Kostariky i Evropy? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny E

Olomoucký půlmaraton1. S. Kiprop (Keňa) 1:00:15
104

Vrabcová Nývltová v Olomouci zazářila. Padl i rekord trati

Krásné ženy z Argentiny, Nigérie a Evropy. Vyberte nejhezčí fanynku skupiny D

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či ve fanzónách. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaši favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Historicky první jaderná svatba a od císařpána k bolševikům: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 22. června 2018.

Skalička chystá velkolepé oslavy, vystoupí i Pavel Novák či Fleret

Začátek července bude ve Skaličce patřit oslavám. A důvodů bude hned několik. Je to už 690 let od první písemné zmínky z roku 1328, která je svědectvím o darování obce do léna Vlčkovi z Domka.

VIDEO: Dračí zlato vypádlovala posádka Kapitána Morgana z průmyslovky

Tondův roj, Žíznivé saně, Appendix, Saláti nebo Zachovalci. To je jen pár názvů z dvaceti sedmi týmů dračích lodí, které bojovaly ve čtvrtek 21. června o Školní pohár na 11. ročníku festivalu dračích lodí Hranice Dragons 2018 v areálu Klubu vodních sportů v Hranicích na řece Bečvě.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT